ističemoRegija BiračVijesti
Aktuelno

Učenica OŠ “Aleksa Jakšić” Milići Sofija Savić jedini predstavnik osnovaca na Evropskoj geografskoj olimpijadi

Učenica devetog razreda OŠ “Aleksa Jakšić” iz Milića, Sofija Savić, učestvovala je na Nacionalnoj geografskoj olimpijadi u organizaciji Geografskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Centra za talente Beograd, koje je održano na Kopaoniku, od 5. do 7. maja i na republičkom nivou takmičenja, osvojila drugo mjesto – srebrenu medalju, obezbijedivši plasman na Evropsku geografsku olimpijadu, koja će se održati krajem juna u Beogradu, kada će se takmičiti kao dio tima Bosne i Hercegovine.

“Uspjela sam da se od preko 600 učenika plasiram u 35 najboljih. Prošla sam školski i opštinski nivo pa regionalni i tako sam stigla do republičkog nivoa takmičenja na kojem sam osvojila srebrenu medalju i kao jedina učenica osnovne škole iz BiH na tom nivou takmičenja, u junu ću učestvovati na Evropskoj olimpijadi” – kaže Sofija i dodaje da su intenzivne pripreme održavane sedam dana prije takmičenja.

“Pripremali smo se sa profesorom Draganom Ilićem u Vlasenici, naravno veliku pomoć pružila je i moja nastavnica Svetlana Radić. Ljubav prema geografiji sam stekla od VI razreda, kada sam tek dobili ovaj predmet” – kaže Sofija i objašnjava kako je koncipirano takmičenje.

“Testovi su se sastojali od opšteg znanja i bilo je potrebno puno opširnije i obimnije znanje od onog koje mi trenutno učimo. Imali smo pisani i multimedijalni test kao i terenski rad. Testovi jesu bili teški ali sam uložila sav svoj trud i rad i rezultat je tu. Na Kopaoniku je bilo zaista jedno lijepo iskustvo i planiram da se i sledeće godine prijavim na takmičenje” – kaže Sofija koja dalje školovanje planira da nastavi u SŠC “Milutin Milanković” u Milićima.

Svetlana Radić, nastavnica geografije u OŠ “Aleksa Jakšić” Milići kaže da je Sofijin uspjeh veoma značajan za školu.

“Ovo je veliki uspjeh za našu školu i naravno za našu učenicu Sofiju koja je vrijedna, marljiva i veliki je trud uložila. Hvala i profesoru Iliću koji nam je velika podrška u radu, zatim lokalnoj zajednici koja nas podržava u organizaciji ovih takmičenja , direktoru škole i svima koji su nas podržali. Naša škola je prvi put prošle godine učestvovala na Nacionalnoj geografskoj olimpijadi i imali smo dva predstavnika na regionalnom takmičenju u Beogradu. Ove godine interesovanje učenika je bilo veće i šest učenica je obezbijedilo plasman na regionalno takmičenje u Beogradu. Sofija Savić je bila druga a Nikolina Mišić treća. Sofija se plasirala dalje i postigla je kao što sam već rekla veliki uspjeh. Na regionalnom nivou takmičenja učestvovale su još učenice Ana Nikolić, Vildana Ramić, Andrijana Golić i Ljubica Savić” – kaže profesorica Radić.

Mirko Savić, Sofijin otac, ponosan je na njen uspjeh i ističe da je u prvom redu iskustvo stečeno na jednom ovakvom takmičenju neprocjenjivo.

“Osjećaj je sjajan! Naravno da sam ponosan na rezultat koji je otvarila moja kćerka Sofija – osvojivši srebrenu medalju na republičkom takmičenju. Savjetovao sam je da se puno ne tremari, da se potrudi da pokaže svoje znanje ali prvobitno da se druži i da stekne nova poznanstva i iskustva. Mislim da je ovo jedan od najvećih rezultata naše škole u oblasti takmičenja iz geografije” – kaže Savić.

Na regionalnom nivou takmičenja Nacionalne geografske olimpijade osim Sofije i Nikoline učestvovale su još učenice Ana Nikolić, Vildana Ramić, Andrijana Golić i Ljubica Savić”

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pogledajte još
Close
Back to top button