ističemonaslovnaRegija Birač

Potpisan Memorandum o razumijevanju između UNDP i opštine Milići

Preko UNDP u opštini Milići biće realizovani projekti koji se odnose na povećanje energetske efikasnosti ukupne vrijednosti 1 250 000 KM a Memorandum o razumijevanju između UNDP-a i opštine Milići potpisan je danas. Načelnik opštine Marko Savić kaže da je Memorandumom, predviđena zamjena postojeće javne rasvjete LED rasvjetom, zatim radovi na objektu centralne osnovne škole, obdaništu i postojećoj zgradi opštine Milići.

„Mi smo danas imali priliku da potpišemo Memorandum o razumjevanju sa Razvojnim programom UNDP- a. Riječ je o projektu koji se bavi energetskom efikasnošću i smanjenjem CO2 u atmosferu. Opština Milići je prepoznala potrebu za smanjenjem CO2 , i mi smo danas stavili paraf na jedan sporazum , koji obavezuje opštinu Milići na ulaganje od milion maraka u naredne dvije godine i uz sufinasniranje UNDP – a od 250.000 KM, kao i tehničku podršku u sprovođenju procedura. Kroz ovaj Sporazum planiramo realizovati nekoliko važnih projekata za našu lokalnu zajednicu . Prije svega ćemo zamijeniti postojeću javnu rasvjetu sa energetskom led rasvjetom a riješićemo i probleme u nekoliko javnih objekata na području opštine Milići – počev od postojeće zgrade opštine Milići, centralne osnovne škole i  obdaništa. Mi smo prepoznali UNDP kao partnera koji nam je potreban u realizaciji projekta. Nije riječ ovdje samo o sufinansiranju, nego i o timu ljudi koji tamo radi. Ovom prilikom bih se zahvalio Siniši Ubiparipoviću  i Nejri Bašić sa kojima smo imali jako dobru saradnju na izradi ovog projekta.Projekat je prihvatljiv za sve i donijeće samo korist. Do kraja godine uplatićemo jednu polovinu sredstava a tokom sledeće godine ostatak“ – kaže načelnik Savić.

Rezidentna predstavnica UNDP – a, odnosno  Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u BiH Steliana Nedera  izjavila je da će realizacijom aktivnosti koje su definisane Memoranduomom doći do srednjoročnih i dugoročnih ušteda u javom budžetu.

„U pitanju su mjere čiji je fokus na smanjene tekućih troškova, koji se odnose na grijanje i struju. Poboljšanje energetske efikasnosti u javnoj upravi, predstavlja bitan dio aktivnosti UNDP- a“ – kaže Nedera i dodaje da se projekti iz oblasti energetske efikasnosti , koji će biti realizovani i u opštini Milići, finansiraju  iz sredstava koja su obezbijeđena preko Zelenog klimatskog fonda. 

„Drago nam je da se ovaj projekat iz oblasti energetske efikasnosti, finansira iz Zelenog klimatskog fonda, i da će se primjenjivati ovdje u Milićima. Vrijednost projekta GCF – a je 17 miliona dolara i implementira se u BiH već sedam godina. Ovi projekti se finansiraju širom BiH , tako što dio sredstava obezbjeđuje GCF a drugi dio se obezbjeđuje od strane nadležnog ministarstva Republike Srpske i nadležnih opštinskih organa“ – navodi Nedera.

Načelnik opštine Milići Marko Savić najavio je da bi realizacija prvih projekata trebala početi do kraja godine a prioritet bi bila javna rasvjeta.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button