Regija Birač

Saopštenje za javnost povodom projekta izgradnje “Igrišta”

Nakon što je Olimpijski centar Jahorina izdao saopštenje u kojem navodi da obustavlja radove na ski-centru “Igrišta” zbog, kako su naveli “nesporazuma između opštine Vlasenica i mještana Gornjeg Zalukovika”, načelnik opštine Vlasenica je izdao saopštenje za javnost koje prenosimo u cjelosti.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Projekat izgradnje ski centra “Igrišta” je najveća investicija u istoriji našeg grada. Vlada Republike Srpske ovaj kompleks dala je na upravljanje OC “Јahorina” i nema sumnje da će, nakon Јahorine, ovo biti najpoželjnija zimska destinacija i ljetnja atrakcija.

Ova investicija pokrenuće cjelokupnu privrednu aktivnost regije, otvoriće veliki broj radnih mjesta u samom kompleksu i kroz prateće djelatnosti, posebno proizvodnju hrane – domaćih proizvoda, obezbjeđenje privatnih smještajnih kapaciteta, trgovinsku i ugostiteljsku ponudu.

U skladu sa Regulacionim planom gradiće se veliki broj objekata što znači da će privredna društva koja se bave prodajom i distribucijom građevinskog materijala značajno poboljšati svoje poslovanje.

Takođe, biće angažovan veliki broj građevinskih radnika. Sve navedeno je samo dio benefita koje će osjetiti građani Vlasenice i šire.

Opravdanost ove investicije potvrđuje i veliki broj poziva od strane zainteresovanih lica iz kompletne regije i inostranstva koji traže lokacije za gradnju vikendica.

Najprije dugujemo veliku zahvalnost predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku, premijeru Srpske Radovanu Viškoviću, Vladi Srpske, menadžmentu OC “Јahorina” što su vjerovali u nas i odlučili da od Vlasenice naprave turistički biser Republike Srpske i šire regije.

Sve što se radi je u skladu sa zakonom, planskom i sprovedenom dokumentacijom. Prije početka bilo kakvih radova održan je niz sastanaka sa stanovnicima kroz čija imanja prolazi vodovodna mreža i svi oni su dali saglasnost radujući se investiciji.

Ovaj vodovod neće koristiti isključivo ski centar, nego i veliki broj hotela, restorana, marketa, policijska i ambulantna stanica, vikend naselja kao i sami stanovnici naselja kroz koje prolazi trasa.

Međutim, nakon posjete jednog opozicionara selu Gornji Zalukovik i nagovora lokalnog stanovništva da protestuju, blokade puta su počele odmah po uvođenju izvođača u radove. Važno je istaći da je u pitanju lokalni put, koji se vodi kao javno dobro (vlasnik: Opština Vlasenica 1/1).

Lica koja se predstavljaju kao stanovnici MZ Gornji Zalukovik, a koja su isključivo politički motivisana da opstruišu izgradnju ski centra “Igrišta” i od ranije poznati kao učesnici određenih političkih skupova, imaju za cilj da izazovu nemir među stanovništvom.

Napominjemo da većina navedenih lica nema mjesto prebivališta u MZ Gornji Zalukovik.

Јedan od organizatora protesta je Milan Deurić, dugogodišnji funkcioner SDS-a i treba se sjetiti kako je tada izgledalo obdanište kojim je rukovodio, a kako danas, koliko djece je koristilo njegove usloge!

U prošloj godini lokalna uprava je započela nasipanje puta od kuće Neđe Vidovića prema Milanu Deuriću, međutim on je tada izašao na put i rekao da nijedan kamen ne smije upasti u njegovo imanje i opstruisao je nasipanje puta kao što to radi i danas.

Njemu i opozicionarima postavljamo pitanje, da li su jedan metar asfalta donijeli u Zalkovik, da li su ijednu svjetiljku postavili, kakav projekat su donijeli osim mržnje i svađe? Zašto u vrijeme njihove vladavine nisu pokrenuli bilo kakvu investiciju?

Sve što se izgradilo u Gornjem Zalukoviku djelo je SNSD-a i pozivamo opoziciju da navede koje projekte su realizovali u ovom selu.

Tu se, takođe, pojavljuju nekakvi aktivisti, “stručnjaci” za sve oblasti života i rada, klasična opoziciona organizacija koja, vidimo, poziva na navodne edukacije koje finansira ko zna ko.

Dovode nam ljude iz Federacije na proteste na Trg srpskih boraca i slično. Njihov rad je i više nego providan, samo članstvo sastoji se od aktivnih opozicionih političkih lica kao i onih koji su imali lični sukob sa predstavnicima vlasti.

Vješto koristeći svaku priliku da naprave senzaciju i uznemire građane služeći se dezinformacijama, žele da okupe što veći broj neinformisanih, needukovanih i neodlučnih građana, te možemo reći da se radi o opozicionom političkom pokretu, a građani Vlasenice to dobro znaju.

Odgovorno tvrdimo da niko neće zaustaviti ovu investiciju bilo kakvim ucjenama i pritiscima. Svi koji se služe nezakonitim radnjama da spriječe realizaciju projekta dužni su odgovarati pred zakonom i svim građanima zbog blokade radova.

Pozivamo građane da dobro analiziraju nastalu situaciju i lica koja su učesnici.

Ukoliko bude potrebno, organizovaćemo kontra proteste jer ne želimo da pojedinci – prevaranti i manipulatori, zbog političke mržnje, zaustave razvoj našeg grada i ugroze opšti interes – navodi se u saopštenju.

Podsjećamo, mještani Gornjeg Zalukovika, u opštini Vlasenica, blokirali su put i spriječili da izvođač radova započne posao – dovođenje vode sa izvora Jadar u ski centar “Igrišta”. Prema informaciji objavljenoj na portalu BN TV ,stanovnici podržavaju izgradnju ski-centra “Igrišta”, ali traže od Olimpijskog centra Jahorina da im da pismenu garanciju da će im asfaltirati put kada završe radove.


Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button