naslovnaRegija BiračVijesti
Aktuelno

Vlasenica : Isporučen treći paket opreme pčelarima, u okviru projekta “Pčelarstvo i ruralni razvoj”

Preko projekta “Pčelarstvo i ruralni razvoj”, danas je u Vlasenici podijeljen treći paket opreme koji sadrži vrcaljke od inoksa i kade za med. Projektom je obuhvaćeno 14 korisnika a realizuju ga Opština Vlasenica, nevladina humanitarna organizacija Muslim Aid, Udruženje pčelara i Poljoprivredna zadruga “Zdravo” Vlasenica. Milorad Mijić iz Tišče sedam godina se bavi pčelarstvom . Oprema koju dobija preko projekta, znači mu jer med, osim za lične potrebe i prodaje.

“Što se tiče ovog projekta veoama sam zadovoljan. Unazad nekoliko godina imali smo loše godine i prinos. Bavim se sedam godina pčelartsvom, nešto sam imao i da prodam a koristim i za lične potrebe, otac sam četvoro djece. Trenurno imam 10 pčelinjih društava i nadam se da ćemo povećati broj” – kaže Mijić.

Oprema koju je dobio preko projekta, Draganu Kovačeviću iz sela Doli, omogućava da nastavi tradiciju bavljenja pčelarstom.

“Otac mi je imao pčele pa je zbog loših godina prekinuo, ja nisam imao vremena da se više posvetim zbog posla… Evo sad ću pokušati da obnovim tradiciju i trenutno imam šest pčelinjih društava“ – kaže Kovačević.

Korisnici projekta će imati na raspolaganju i mašinu za pravljenje pogača koju dobija Udruženje pčalara a ista će biti smještena u prostorijama poljoprivredne zadruge  „Zdravo“ Vlasenica. Admir Hodžić iz Muslim AID-a, koordinator projekta “Pčelarstvo i ruralni razvoj” naglašava da je upravo osnaženje Udruženja pčelara u Vlasenici jedan od ciljeva ovog projekta.

“Tako da će Udruženje moći da ponudi pomoć svim pčelarima, posebno u godinama koje su “sušne”, kako bi se pčele održale na području opštine Vlasenica . Ono što dalje slijedi jesu edukacije. Pčelari su do sada imali tri a tokom cijele godine imaće edukacije na svojim pčelinjacima. Takođe slijedi i rad sa djecom u osnovnim školama, kako bi se podigla svijest o značaju pčela” – kaže Hodžić.

Ukupna vrijednost projekta je 111 869 KM , od toga je učešće Opštine Vlasenica 54 980 KM, Muslim Aid 47 090 KM a korisnici 9800 KM” – napominje šef Odsjeka za razvoj Željko Damljanović.

“Današnjom podjelom zaokružujemo svu opremu koja im je potrebna za rad u pčelarstvu. Do sad su isporučene inox posude za med kapaciteta do 70 kg, tri kompleta košnica sa dva nastavka i po 60 ramova sa užičanim satnim osnovama, pčelinja društva, radno odijelo,dimilice, sita i sitni pribor“ – podsjeća Damljanović.

Projekat  “Pčelarstvo i ruralni razvoj” u opštini Vlasenica trajaće do kraja 2024. godine.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button