BiHnaslovna

Analiza tržišta rada-Povećan interes za inostranstvo

Analiza tržišta rada 2023. otkriva uznemirujuće trendove: Povećan interes za odlazak u inostranstvo, broj poslova u BiH se smanjuje

 • Tržište rada u preokretu: dok raste potražnja za radnicima u proizvodnji, vozačima, te radnicima u logistici, pada potražnja u IT sektoru

Analiza tržišta rada koju je proveo portal MojPosao.ba pokazuje da je u prvoj polovini 2023. godine objavljeno ukupno 6.649 oglasa za posao putem kojih je oglašeno 14.992radnih mjesta. U poređenju sa istim periodom prošle godine, broj oglasa je u blagom padu(-0,9%) što predstavlja preokret u odnosu na prethodne dvije godine kada je potražnja za radnicima bila u velikom porastu. Tako je naprimjer, u 2022. godini potražnja za radnicima rasla preko 30% u odnosu na 2021.

Prvi put nakon više od 10 godina pada potražnja za radnicima u IT sektoru, a raste interesposlotražioca za ove poslove. S druge strane, najveći porast potražnje za radnicima zabilježen je u kategoriji transporta, skladištenja i logistike.

analiza

Koje kategorije poslova su bile najtraženije?

Poslodavci su u prva dva kvartala 2023. godine najveći broj oglasa objavili u sljedećim kategorijama:

 1. Komercijala – Prodaja – 21.00%
 2. Transport – Skladištenje i logistika- 9.93%
 3. Ekonomija i finansije – 7.90%
 4. Elektrotehnika – Mašinstvo – 7.55%
 5. Ugostiteljstvo i turizam – 7.11%
 6. Bankarstvo – 3,52%
 7. IT – 2.95%
 8. Proizvodnja – 2,87%
 9. Administrativne i slične usluge 2,59%
 10. Zanatske usluge – 2,35%

Za koje poslove su radnici u BiHnajviše zainteresovani?

Najveći interes za rad u 2023. godini zabilježen je u kategorijama: Administrativne usluge,Nekretnine, Osiguranje, Komercijala-prodaja i Ljudski resursi, a najmanji interes za rad u kategorijama: Prevoditeljske usluge,Rudarstvo, Zanatske usluge, Obrazovanje i Konsalting.

S ovim zanimanjima brže do posla!

analiza

Najtraženija zanimanja u 2023. godini bila su:

 1. Agent u pozivnom centru (call agent)
 2. Trgovac / Prodavač
 3. Komercijalista/unapređivač prodaje
 4. Vozač (sve kategorije)
 5. Skladištar
 6. Radnik u proizvodnji
 7. Konobar/Šanker
 8. Voditelj prodaje / Menadžer prodaje
 9. Bravar/cjevar/zavarivač/tesar
 10. Kuhar

Analiza je takođe pokazala da se najveća promjena na listi najtraženijih zanimanja desila na 6. mjestu,na kojem su ove godine radnici u proizvodnji, dok prošle godine ova pozicija uopšte nije ulazilau prvih 10 zanimanja. Također povećana je potražnja za vozačima svih kategorija (posebno C i E), te radnicima u logistici poput skladištara/magacionera.

analiza

Hrvatska, Njemačka i UAE povećale potražnju za našim radnicima, najviše se traže ugostiteljski radnici

Od ukupnog broja oglasa, u prvoj polovini 2023.godine, 7% oglasa je sa inostranom lokacijom. U odnosu na isti period prošle godine, broj oglasa sa inostranom lokacijom je nešto manji (-2%), međutim uprkos manjoj ponudi poslova u inostranstvu, podaci su pokazali da je broj prijava na ove oglase veći u odnosu na prošlu godinu, stoga možemo zaključiti da poslotražioci iz BiH imaju povećan interes za poslove u inostranstvu.

Za rad u inostranstvu u ovoj godini, najviše su traženi profili radnika iz kategorija:  Ugostiteljstvo i turizam, Elektrotehnika – Mašinstvo, Transport – skladištenje i logistika, Zanatske usluge, Komercijala – Prodaja.

Najveća promjena od prošle godine je rast potražnje za radnicima u kategorijiTransport, skladištenje i logistika, te pad potražnje za radnicimau IT sektoru.

„Osim porasta potražnje za vozačima za rad u inostranstvu, došlo je do rasta potražnje i za radnicima u kategoriji elektrotehnika i mašinstvo. Ono što je interesantno za ovu godinu je da je došlo do pada potražnje u IT sektoru što je odraz globalnih dešavanja, a pored toga pala je i potražnja za radnicima u prodaji, građevinarstvu i proizvodnji. Čak je i ugostiteljstvo zabilježilo blagi pad potražnje u ovoj godini“, izjavila je Nermana Ajanović-Hajdarpašić, direktorica operacija portala MojPosao.ba

Kada su u pitanju države koje traže naše radnike, i dalje su najzastupljenije: Hrvatska, Njemačka, Slovenija, Srbija, UAE, Austrija, Crna Gora, te Kuvajt. U odnosu na prethodnu godinu, Hrvatska, Njemačka i UAE su zemlje u kojima je porasla potražnja za radnicima iz BiH u ovoj godini.

Analiza

Da li je porasla potražnja za poslom?

Za prvih 6. mjeseci u ovoj godini portal MojPosao.ba zabilježio je više od 23% posjetilaca u odnosu na prošlu godinu.Objavljeni oglasi u prvoj polovini 2023. godine su pregledani 9.045.433 puta, a prosječan broj pregleda po oglasu iznosio je 1516. Poslodavci su, u ovom periodu, primili 187.079 prijava za posao putem portala MojPosao.ba – pokazuje analiza.

Do sada je registrovano ukupno 428.311 poslotražioca u MojPosao.ba CV bazi.U prvoj polovini 2023. godine registrovano je ukupno 31.029poslotražioca što je 55% više u odnosu na isti period prošle godine,čime možemo zaključiti da su osobe znatno više bile aktivnije u ovoj godini kada je u pitanju potraga za poslom.

Kada je riječ o poznavanju stranih jezika među registrovanim poslotražiocima na portalu MojPosao.ba, u prvoj polovini 2023. godine, analiza govori da njih 9.961 ostavilo podatke o poznavanju stranih jezika. Od toga, najviše govori engleski jezik 58,03%, dok njemački jezik govori 18,08%.

Rad od kuće i hibridni način rada sve popularniji

U posljednjih nekoliko godina poslodavci sve više daju mogućnost rada od kuće ili hibridnog načina rada.U 2022. godini na portalu je objavljen ukupno 171 oglas sa opcijom remote rada (potpuni rad od kuće) ili hibridnog načina rada(kombinacija rada od kuće i iz ureda). Najveći broj oglašenih poslova koji imaju naveden uoglasu ovaj način rada bio je za pozicije: Agent u pozivnom centru iProgramer/Software Developer, te se isti trend nastavio i u 2023. godini.

Kolektiv/MojPosao.ba je kompanija specijalizirana za usluge oglašavanja radnih mjesta, regrutacije i selekcije zaposlenih te projekte istraživanja i razvoja tržišta rada. Osnivač je vodećeg web portala za zapošljavanjewww.mojposao.ba i vodeće agencije za posredovanje u zapošljavanju u BiH.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button