ističemonaslovnaRegija Birač

Osavremenjavanje fabričke laboratorije u “Alumini”

Osavremenjavanje i modernizacija fabričkih laboratorija, imperativ su poslednjih godina u kompaniji “Alumina” i u tom smjeru učinjeni su značajni napori. Značajna finansijska sredstva, naime,  izdvojena su u  nabavku novih  uređaja, instrumenata i laboratorijske opreme za potrebe rada sektora Kontrola kvaliteta.

U toku prošle godine započete su aktivnosti oko nabavke i ugradnje novih digestora u fabričkim laboratorijama. S obzirom na potrebna novčana sredstva i broj digestora, nabavka je podijeljena u nekoliko faza, a osavremenjavanje predviđa da se u potpunosti zamijene svi digestori koji su inače instalirani tokom prvog opremanja laboratorija nakon izgradnje fabrike.

osavremenjavanje - Alumina

-Razvoj laboratorijskog namještaja je značajan posljednjih godina, a naročito digestora ili kapela za odsisavanje štetnih gasova i mirisa koji se razvijaju prilikom procesa i hemijskih reakcija – rekla nam je  Gordana Ostojić,  zamjenik direktora sektora Kontrola kvaliteta. 

Ona kaže da su okviru zamijene starog laboratorijskog namještaja u laboratorijama sektora Kontrole kvaliteta, nedavno zamijenjena još dva digestora, što doprinosi kvalitetnijem i sigurnjem radu u Centralnoj laboratoriji, gdje je u prvoj polovini 2023. godine urađeno oko 106.700 različitih analiza sirovina i gotovih proizvoda.

-U sklopu digestora, kao podpultni elementi ugrađeni su sigurnosni ormarići za čuvanje kiselina i baza, a  cijena jednog  digestora iznosi oko 9.600 evra. Pored digestora, kojih za zamjenu u narednom periodu, preostaje još osam, od avgusta 2021. godine, u centralnoj laboratoriji zamijenjeno je ukupno devet radnih stolova, od čega je šest centralnih. Riječ je o funkcionalnim i savremenim laboratorijskim stolovima potpuno otpornim na hemikalije, jednim od najkvalitetnijih ove vrste  koji postoje na tržištu – napominje Gordana Ostojić.

U drugoj, Procesnoj laboratoriji, gdje se godišnje uradi oko 400.000 analiza različitog tipa,  u poslednje tri godine,  zamijenjeno je pet laboratorijskih stolova od čega su dva centralna, kao i dva digestora.

Služba za odnose sa javnošču “Alumine”

Alumina“ d.o.o. ulaže značajne napore i u razvoj novih proizvoda

U 2018. godini „Alumina“ d.o.o. je proširila proizvodni kapacitet u oblasti fino precipitiranih hidrata za dodatnih 40.000 t/god. 

Proširen je kapacitet u dijelu molekularnih sita (4A MS i 3A Zeolita). 

Pored toga je planirano osvajanje proizvodnje Korunda, prva faza u kapacitetu od 8000 t/god. 

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button