ističemonaslovnaRegija Birač

Dan srpskog jedinstva, 15.septembar, obilježen u Milićima

U organizaciji opštine Milići, u Milićima je obilježen Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, 15.septembar. Kulturno-umjetnički program u kojem su učestvovali PU „Poletarac“ Milići, OŠ „Aleksa Jakšić“ Milići, SŠC „Milutin Milanković“ Milići, i KUD „Prota Matija Popović“ Milići izveden je na Trgu rudara u Miilima a pobodom 15.septembra, Narodna biblioteka Milići upriličila je izložbu. Molitvu za jedinstvo naroda, održali su sveštenici Ljubiša Vujičić i Duško Gligić a prisutnima se obratio načelnik opštine Milići Marko Savić, koji je, povodom praznika, uputio čestitku građanima.

dan srpskog jedinstva - milići

“Ovo je treći put da obilježavamo Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave i moram reći da mi, u našoj opštini, to obilježavamo na najljepši način. Kažem to zato što je u obilježavanje praznika uključena naša mladost i to je nešto što će oni nastaviti. Drago mi je što praznik raste. Republika Srbija i Republika Srpska ga obilježavaju treću godinu, a prvi put to se organizuje u Crnoj Gori i u srpskim zajednicama u Njemačkoj. Bit i suština praznovanja današnjeg datuma je da njegujemo i ističemo vrijednosti koje su u samom nazivu praznika – srpsko jedinstvo, slobodu i nacionalnu zastavu. Dan nacionalne zastave u vremenu u kojem živimo ima posebnu vrijednost. Tamo gdje ne sačuvamo našu državu nema slobode. Zato, hvala našim borcima koji su dali svoje živote da mi danas živimo u slobodi. Jer, ako nemamo slobode, nema ni života a srpski narod ima bogatu slobodarsku tradiciju koju s ponosom treba da ističemo” – rekao je načelnik Savić.

Nastavnica srpskog jezika i književnosti u OŠ “Aleksa Jakšić” u Milićima Cvijeta Gajić napominje da 15.eptembar ima veliki značaj za upoznavanje istorije srpskog naroda.

„Ovaj praznik znači mnogo, prvenstveno da bi se najmlađi naraštaji upoznali sa istorijom našeg naroda, tradicijom i kulturom uopšte. Da znaju šta je zastava koje je njeno simbolično značenje” – rekla je nastavnica Gajić i čestitala građanima praznik.

Profesor pravoslavne vjeronauke u SŠC “Milutin Milanković” u Milićima, Milan Vuković kaže da srednjoškolci već treću godinu zaredom učestvuju u obilježavanju praznika.

„Mogu slobodno reći da smo mi nosioci ovog programa. Naši đaci su učestvovali u formiranju zastave sa osnvcima i djecom iz vrtića, hor je izveo himnu Bože pravde, naše učenice Ivana Durmić i Jovana Matić su izvele svoje autorske pjesme a Olja Babić i Željka Stanišić su vokalno izvele “Tamo daleko” i “Još ne sviće rujna zora” a veliki broj naših đaka je i dio KUD-a“ – kaže Vuković.

Učenice Ivana Durmić i Ljubica Savić, učesnice programa, ističu da je 15 septembar, za njih važan praznik.

„Praznujemo jedan od najvažnijih praznika. Inspiraciju za pisanje moje pjesme našla sam upravo u važnosti proboja Solunskog fronta, zato što smo toliko godina bili pod ropstvom od različitih naroda. Mislim da iz godine u godinu, obiježavanje treba da bude sve veće i treba da širimo svijest o tome a kako drugačije nego kroz priču, poeziju“ – kaže Ivana učenica četvrtog razreda SŠC “Milutin Milanković” Milići.

dan srpskog jedinstva

Ljubica Savić, učenica devetog razreda OŠ “Aleksa Jakšić” Milići govorila jestihove pjesme “Na gazimenstanu” Milana Rakića. “Čast mi je da učestvujem u programu. Dan nacionalne zastave, predstavlja nešto jako važno za svaku srpsku dušu koja živi na ovom svijetu i današnji datum pokazuje koliko smo mi zapravo toga proživjeli”– kaže Ljubica.

dan srpskog jedinstva


Jelena Simić i Kaća Kaldesić, takođe učenice OŠ “Aleksa Jakšić” Milići, učestovale su u štafetnom trčanju, i sa svojom ekipom, osvojile prvo mjesto.

„Mnogo mi znači to što sam učestvovala danas na trci i što smo osvojili prvo mjesto. Očekivala sam to, ali ne baš toliko“ – kaže Jelena.

Kaća prvi put učestvuje u štafetnoj trci. „Zahvalna sam svima koji su učestvovali kao i organizatorima jer ovo je jako bitno za našu zastavu, našu državu“ – kaže Kaća.

Narodna Biblioteka Milići je u svojim prostorijama upriličila izložbu “Srpske himne, patriotske pjesme i patriotska lirika”.

“Cilj ove izložbe je da nas podsjeti koliko važnu ulogu je imala patriotska lirika u istoriji našeg naroda. Selektvno smo prikazali jedan mali dio naših rodoljubivih pjesma kao podsjetnik na njihovo značenje u velikim istorijskim trenucima. U ovim pjesmama opjevana je borba za slobodu i težnja za ljepšim i pravednijim životom” – kaže knjižničar Renata Guzina.

dan srpskog jedinstva - biblioteka


Izložba je prikazana kroz tri ciklusa: himne, patriotske pjesme i patriotska lirika i propraćena je nekolicinom fotografija koje se odnose na Prvi svjetski rat, na povlačenje preko Albanije i teška stradanja na putu ka moru, do ostrva Krf. “Rodoljubive pjesme predstavljaju sintezu prošlih stradanja i velikih zadataka koji su pred nama. One su zavjet i vjera jedne generacije. Nadraslesu svoje vrijeme i tu su da osvijetle put sadašnjim i budućim generacijama”- kaže Guzina.

U ime prosvjetnih radnika, govor je održao profesor srpskog jezika i književnosti u SŠC “Milutin Milanković” Milići, Siniša Šešlija a program je završen nastupom KUD “Prota Matija Popović” Milići. Sekretar KUD-a Milenko Lalović kaže da je nastupilo 20 učesnika.

„Nastupili smo sa našim izvođačkim ansamblom igrama iz Leskovca, koreografa Đorđa Vasića. Nama je bitno da učestvujemo u svim manifestacijama a naročito su nam važni ovakvi događaji“ – kaže Lalović.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave državni je praznik koji se 15. septembra praznuje u Republici Srpskoj i Republici Srbiji. Praznik je simbolično ustanovljen da se proslavlja na dan kada se obilježava proboj Solunskog fronta. Praznuje se od 2020. godine.


Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button