ističemonaslovnaRegija Birač

Preventivne preglede u MZ Derventa obavilo više do 20 građana

Preventivnim pregledima građana u MZ Derventa, počela je aktivnost “Mobilna ambulanta” koju je pokrenuo milićki dom zdravlja “Sveti Nikola”. Preventivne preglede, u prostorijama FK “Birač” Derventa, svih zainteresovanih mještana, danas je obavila dr porodične medicine i direktor doma zdravlja “Sveti Nikola” Milići, Tanja Sušić.

preventivne - dr Sušić

“Kao što vidite danas smo počeli aktivnosti vezane za preventivne preglede i nastojaćemo da to radimo i ubuduće po mjesnim zajednicama. Cilj aktvosti je dostupnost primarne zdravstvene zaštite u raralnim područjima, gdje živi stanovništvo, koje zbog nekog razloga, ne može da posjeti matični dom zdavlja. Na ovu ideju mi smo došli i ranije ali zbog nedostatka ljekarskog kadra, kao i u ostalim domovima zdravlja, nismo mogli da je realizujemo, jer nismo mogli ostaviti matični dom zdravlja bez doktora, koji bi obavljao preglede na terenu. Danas smo zainteresovanim građanima mjerili šećer u krvi, krvni pritisak, bio je uključen I fizikalni pregled ,davala sam savjete, napisala I poneki recept. Ljudi su zadovoljni. MOram da napavim jednu digresiju i da kaže da u ovo današnje vrijeme, kad imamo sve manje empatije, altruizma u ljudima je ipak ostala tradicija da vjeruju i poštuju ljakare. Tako da, gledajući danas ove ljude koji su došli na pregled, njihov osmijeh je meni najveća satisfakcija ” – kaže dr Sušuć.

Prevetivnom pregledu u Derventi odazvalo se 24 mještana. Ružica Đurković je 58. godište, kaže da redovno ide na preglede i pohvaljuje akciju doma zdravlja.

“Zahvalna sam svima što su ovo organizovali. Trebali bi svi da dođu da se kontrolišu, još kad je besplatno! Hvala Bogu, rezultati su dobri“ – kaže Ružica.

Šezdesettrogodišnji Stevo Bošnjači kaže da jednom eventualno dva puta godišnje obavlja kontrolni pregled.

“Kad sam radio imao sam svake godine sistematski. Ovo nam puno znači, za čitavno ovo područje. Evo , vidiš, nisam znao da imam malo povišen šećer” – kaže Stevo.

Dom zdravlja “Sveti Nikola” Milići, će akciju besplatnih prevetivnih pregleda stanovništva organizovati i u drugim mjesnim zajednicama o čemu će biti na vrijeme obavješteni.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button