ističemonaslovnaRegija Birač

Vlasenica obilježila Dan srpskog jedinstva, slobode i zastave

Na platou ispred OŠ „Vuk Кaradžić“ Vlasenica, obilježen 15. septembar – Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Svečanom priredbom osnovaca i srednjoškolaca Vlaseničani su se osvrnuli na tradiciju, istoriju, kulturu, jezik i pismo srpskog naroda, upućujući poruke zajedništva svim Srbima gdje god da se nalaze.

vlasenica - danka

„Za mene je ovo izuzetno važan dan zato što slavimo srpsko jedinstvo, slobodu i nacionalnu zastavu. Nacionalni identitet srpskog naroda je duboko ukorijenjen, ističem da poštujemo tuđe, ali moramo malo više da volimo svoje. Ovakve datume Vlasenica treba da obilježava jer oni upućuju na slobodu za koju su mnogi živote dali“ – poručila je direktorica škole, Danka Milić Кezunović.

vlasenica - načelnik

„Današnji dan, 15.septembar, je najbitniji naš praznik, dan koji obilježavaju i Republika Srpska i Srbija, i, moja zahvalnost predsjednicima Dodiku i Vučiću, na ovakvoj odluci. Naša zastava je nebrojano puta kroz istoriju zamrljana krvlju, te je stoga, najvrijednija, najbolja i najljepša. Poštujući sve druge simbole, na prvo mjesto ipak stavljamo našu zastavu „trobojku“. Naš narod je jedan duži period bio izložen negativnom trendu zemalja zapada, sa naglaskom na odricanju sopstvenog identititeta, a mi to, naravno, ne želimo. Iz tog razloga je značajno obilježavati ovakve datume i osvrtati se na pretke, na crkvu, da tradiciju, na šta su nas i mališani naše škole danas uputili“ kaže načelnik opštine Vlasenica Miroslav Кraljević i ističe “najsvježiji” primjer srpskog jedinstva – boravak djece iz Vlasenice u Budvi.

vlasneica - djeca budva

“Mališani iz Vlasenice , njih 24 otputovali su na odmor u Budvu. Razgovarao sam sa Matijom Markovićem iz Budve, koji je sa naših prostora, uspio sam da obezijedim ovo putovanje. Uzimajući u obzir da Vlasenica postaje zimski turistički centar i činjenicu da je Budva najposjećenije mjesto crnogoskog primorja, došlo je do „razmjene“ ideja i povezivanja. Naša djeca će imati priliku da obiđu, ne samo primorje, već i crkve i manastire. Među našim putnicima ima djece, koja nisu imala priliku da putuju, tako da će ovo za njih biti događaj od izuzetnog sentimentalnog značaja. Ovakvo putovanje planiramo i za sljedeću godinu i mislim da je ovo sjajan primjer zajedništva našeg naroda“ – zaključio je načelnik opštine Vlasenica Miroslav Кraljević.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button