ističemonaslovnaRegion

Čep za hendikep – prvi put u posjeti Milićima i Republici Srpskoj

Predstavnici Udruženja Čep za hendikep, posjetili su JU SŠC “Milutin Milanković” Milići i tom prilikom predstavili srednjoškolcima rad Udruženja. Takođe, ovo je bila prilika da se predstavnicima Udruženja Čep za hendikep, predaju prikupljeni čepovi, nešto više od 200 kg.

čep za hendikep - posjeta Milićima

Posjeta Milićima je prva posjeta Udruženja Čep za hendikep Republici Srpskoj kaže osnivač udruženja Zoran Martinov.

“Postojimo sad već 11 godina a trenutno i od prodaje plastičnioh čepova, kupujemo ortopedska pomagala ne samo u Srbiji već i u Republici Srpskoj. Između ostalog donirali smo i jedna kolica djevojčici iz Vlasenice. Obuhvatamo i Crnu Goru i još desetak zemalja regiona” – kaže Martinov i dodaje da je broj onih koji podržavaju akciju porastao za nekih 40% a za 11 godina postojanja, od prikupljenih 600 tona plastičnih čepova i njihove prodaje, pomognuto je 122 osobe sa invaliditetom.

čep za hendikep - zoran martinov

“Međutim, urađeno je i mnogo više. Na pravni način smo pomagali mnogim osobama sa invaliditetom da ostvare pravo preko republičkog Fonda” – ističe Martinov i podsjeća da mu je prvi “drug” u Zrenjaninu bio Milićanin, Jevto Savić, koji je sticajem ratnih okolnosti izbjegao u Zrenjanin.

Srednjoškolci u Milićima čepove prikupljaju već pet,šest godina ali je akcija intenzvirana u protekle dvije godine – kaže profesor Milan Vuković, koordinator Savjeta učenika.

“Ta akcija je imala različite oblike. Mi smo prošle godine orgnaizovali takmičenje u prikupljanju čepova i pobjedničko odjeljenje je dobilo nagradnu ekskurziju. Tada smo prikupili 150 kg čepova. Pored toga učenici naše škole prave kutije za prikupljanje čepova. Do sada smo ih podijelii opštini, vrtiću i osnovnoj školi i planiramo i dalje da ih pravimo i da podijelimo institucijama” – kaže Vuković i napominje da akcija ima višestruk značaj – prvo pomaže drugim ljudima a drugo je ekološki aspekt.

Sara Kaldesić učenica je trećeg razreda ekonomske škole, odjeljenja, koje je prošle školske godine prikupilo najviše čepova.

“Prošle godine smo išli na jednodnevnu ekskurziju u Banjaluku i bilo nam je baš lijepo a našom akcijom smo pomogli onima kojima je pomoć potrebna” – kaže Sara.

Stopama starijih drugara, od ove školske godine krenula je I Andrea Lalović, učenica prvog razreda.

“Učestvujem u akciji Čep za hendikep. Nakon svakog popijenog soka, ostavim čep u kutiju za čepove i drago mi je da tako pomažem ljudima” – kaže Andrea.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button