ističemonaslovnaRegija Birač

Školski ormarići u OŠ “Aleksa Jakšić” Milići olakšali školske torbe

Na inicijativu roditelja, u milićkoj OŠ “Aleksa Jakšić” nabavljeno je šest (6) ormarića za knjige od kojih je jedan kupila škola a preostale roditelji učenika i AD “Komunalno” Milići. Direktor škole Radomir Madžarević kaže da su školski ormarići namijenjeni učenicima nižih razreda kako bi im olakšali torbe. Ova akcija naišla je na pozitivne reakcije osnovaca.

„Školski ormarići su nam mnogo olakšali. Torba mi je sad mnogo lakša“- kaže učenik II3 razreda Marko Madžarević.

Ivona Bačić je takođe srećna što joj je školska torba lakša. „Sad ostavljamo nekoliko knjiga u ormariću a nekoliko nosimo sa sobom“ – kaže Ivona.

Vasilije Erdelić kaže da sada u rancu nosi duplo manje knjiga. „Sad nosim oko 5-6, a prije sam nosio oko 10 knjiga“ – kaže Vasilije.

Ni Milanu Stanišiću, težina školskog ranca više nije problem.

„Sada nosimo kući samo one knjige koje nam trebaju zbog zadaće ili iz kojih kod kuće treba da učimo” – kaže Milan.

Ukupna vrijednost doniranih ormara za odlaganje udžbenika je 3000 KM a direktor škole Radomir Madžarević izrazio je zahvanost svima koji su pomogli kupovinu.

Dva školska ormara je doniralo AD “Komunalno” Milići a po jedan, porodice Ristanić i Dukić-Višković, roditelji učenika trećeg i četvrtog razreda i jedan je kupila škola.

Lakše školske torbe, pozitivno će uticati i na zdravlje djece. Nepravilno držanje i deformacije kičme, dijagnoze su koje sve češće prate odrastanje djece i mladih. Osim dugotrajnog sjedenja, posebno ispred računara ili u školskim klupama, pogoršanju problema doprinose i teške školske torbe.Teoretski, torba prvačića ne bi trebala biti teža od tri kg u zavisnosti od težine djeteta, ali u praksi često je teža i od 5 kilograma. Poređenja radi, to je kao da odrasla osoba svakodnevno nosi torbu tešku 20 kg- navodi školski.ba

Kurir.rs donosi savjete – Kako nositi ranac?

  • Dete nikako ne sme da nosi ranac na jedno rame
  • Bolje je imati ranac na točkiće koji se vuče nego tu težinu nositi na leđima
  • Roditelji treba da stegnu ručke na rancu kako bi on bio pripijen uz telo
  • Ranac ne sme da visi
  • Teže knjige ostaviti u ormariću u školi
  • Koristiti sveske manjeg formata

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button