Zimnica se uveliko pravi u PU “Poletarac” Milići
Ne znamo da li je vaša zimnica spremna, ali znamo ko je ovaj posao završio!;) Djeca iz PU „Poletarac“ Milići, danas su pripremali šarenu salatu. Uz pomoć vaspitačica, oko 45 djece iz srednje i starije vrtićke grupe, sjeckali su mrkvu, kupus, paprike i ostalo povrće potrebno za salatu – kaže vaspitačica Jadranka Sušić.
„Zaista su pravili zimnicu, povrće je oprano, oni su oprali ruke, sve je pripremljeno po propisu i zimnica je jestiva“ – kaže vaspitačica Jadranka.
Djeca su sa zadovoljstvom pripremili povrće i kažu da će jesti salatu kada bude za jelo.
„Sjekla sam mrkvu, luk, papriku i kupus za zimnicu“- kaže četvorogodišnja Jovana.
Povrće za zimnicu je pripremao i Maksim. „Imam četiri godine i danas sam sjeckao kupus i papriku za zimnicu. To mi se mnogo dopalo“ – kaže Maksim.
Andrea takođe ima 4 godine i aktivno je učestvovala u pripremi zimnice. „Povrće smo stavili u tegle a pomažem i mami kad sjecka povrće. Ješću salatu koju smo napravili – kaže Andrea.
Pripemanje zimnice redovna je aktivnost u PU “Poletarac” u Milićima.
Zimnica je jedan od najstarijih načina konzervisanja hrane, koji omogućava da se hranljiva svojstva sezonskih namirnica sačuvaju za upotrebu izvan sezone. Konzervisanje se može vršiti sušenjem, zaslađivanjem, kiseljenjem i soljenjem, u zavisnosti da li je u pitanju voće, povrće ili prerađevine od mesa.
Zimnica se obično čuva u podrumu, na tavanu, a nekada je bilo veoma zastupljeno i čuvanje u zemlji, odnosno trapu.
Povrće i voće čini nezamjenjiv dio kvalitetne i uravnotežene prehrane.
Evo nekoliko vrijednih savjeta za pripremu zimnice:
- Za konzerviranje odaberite samo najkvalitetnije voće i povrće, zrelo, ali ne prezrelo.
- Plodove ne uzimajte poslije kiše jer su tada vodeniji (posebice voće).
- Tegle dobro operite te ih položite na čist ubrus da se ocijede, a bez brisanja ih prije punjenja pasterizujte.
- Voću i povrću nemojte dodavati prevelike količine šećera, soli, sirćeta, i hemijskih konzervanasa, a nemojte ga ni dugo iskuvavati kako bi očuvali što više vrijednih sastojaka
- Raznovrsni začini poput vlasca, bibera u zrnu, korijandera, kopra ili bijelog luka, pružće vašoj zimnici posebnu aromu i osigurati ljekovita svojstva.
- Tegle sa zimnicom čuvajte na suvom, prozračnom i tamnom mjestu.