ističemonaslovnaRegija Birač

Zimnica se uveliko pravi u PU “Poletarac” Milići

Ne znamo da li je vaša zimnica spremna, ali znamo ko je ovaj posao završio!;) Djeca iz PU „Poletarac“ Milići, danas su pripremali šarenu salatu. Uz pomoć vaspitačica, oko 45 djece iz srednje i starije vrtićke grupe, sjeckali su mrkvu, kupus, paprike i ostalo povrće potrebno za salatu – kaže vaspitačica Jadranka Sušić.

zimnica - PU Poletarac Milići

„Zaista su pravili zimnicu, povrće je oprano, oni su oprali ruke, sve je pripremljeno po propisu i zimnica je jestiva“ – kaže vaspitačica Jadranka.

Djeca su sa zadovoljstvom pripremili povrće i kažu da će jesti salatu kada bude za jelo.

zimnica

„Sjekla sam mrkvu, luk, papriku i kupus za zimnicu“- kaže četvorogodišnja Jovana.

Povrće za zimnicu je pripremao i Maksim. „Imam četiri godine i danas sam sjeckao kupus i papriku  za zimnicu. To mi se mnogo dopalo“ – kaže Maksim.

Andrea takođe ima 4 godine i aktivno je učestvovala u pripremi zimnice. „Povrće smo stavili u tegle a pomažem i mami kad sjecka povrće. Ješću salatu koju smo napravili – kaže Andrea.

Pripemanje zimnice redovna je aktivnost u PU “Poletarac” u Milićima.

Zimnica je jedan od najstarijih načina konzervisanja hrane, koji omogućava da se hranljiva svojstva sezonskih namirnica sačuvaju za upotrebu izvan sezone. Konzervisanje se može vršiti sušenjem, zaslađivanjem, kiseljenjem i soljenjem, u zavisnosti da li je u pitanju voće, povrće ili prerađevine od mesa.

Zimnica se obično čuva u podrumu, na tavanu, a nekada je bilo veoma zastupljeno i čuvanje u zemlji, odnosno trapu

Povrće i voće čini nezamjenjiv dio kvalitetne i uravnotežene prehrane.

Evo nekoliko vrijednih savjeta za pripremu zimnice:

  • Za konzerviranje odaberite samo najkvalitetnije voće i povrće, zrelo, ali ne prezrelo.
  • Plodove ne uzimajte poslije kiše jer su tada vodeniji (posebice voće).
  • Tegle dobro operite te ih položite na čist ubrus da se ocijede, a bez brisanja ih prije punjenja pasterizujte.
  • Voću i povrću nemojte dodavati prevelike količine šećera, soli, sirćeta, i hemijskih konzervanasa, a nemojte ga ni dugo iskuvavati kako bi očuvali što više vrijednih sastojaka
  • Raznovrsni začini poput vlasca, bibera u zrnu, korijandera, kopra ili bijelog luka, pružće vašoj zimnici posebnu aromu i osigurati ljekovita svojstva.
  • Tegle sa zimnicom čuvajte na suvom, prozračnom i tamnom mjestu.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button