ističemonaslovnaRegija BiračVijesti

Grip godišnje u svijetu pogađa do 10 odsto odraslih i do 30 odsto djece

Godišnje u svijetu grip pogađa od pet do 10 odsto odraslih i između 20 odsto i 30 odsto djece, a najbolji način zaštite je godišnja vakcinacija, rekla je načelnik Službe za epidemiologiju Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Nina Rodić Vukmir.

Vukmirova je navela da je sezonski grip akutna virusna infekcija uzrokovana različitim sojevima virusa gripe koji cirkulišu u svijetu.

– Kada osoba preboli gripu uzrokovanu jednim sojem virusa, taj imunitet mu ne pruža zaštitu od drugog tipa virusa – rekla je Vukmirova povodom Nedjelje podizanja svjesnosti o obolijevanju od gripa koja se obilježava do 7. novembra.

Ona je navela da se gripa prenosi kapljičnim putem, kada oboljeli kiše, kašlje ili govori, te rukama dodiruje usta ili nos ili prenosi virus sa premeta kao što su kvake, tastature, telefoni i drugo.

Vukmirova je navodi da su simptomi gripe groznica, povišena tjelesna temperatura, kašalj, kijavica, bolovi u mišićima i zglobovima, ekstremni umor, glavobolja, ali i proliv i povraćanje.

– Komplikacije gripe se mogu nadovezati na ove simptome, najčešće u respiratornom sistemu, upale uha, sinusa, pluća, ali mogu biti zahvaćeni i drugi organski sistemi – rekla je Vukmirova.

Ona je naglasila da je osnovno liječenje gripe simptomatsko, te da ono uključuje mirovanje, nadoknadu tečnosti, uzimanje lijekova za snižavanje temperature i smirivanje kašlja, uzimanje lako probavljive hrane sa što više voća.

Ona je istakla da je najbolji način zaštite od sezonskog gripa godišnja vakcinacija, koja se primjenjuje već više od 60 godina, a sadrži mrtve viruse, koji ne mogu izazvati bolest, ali stimulišu nastanak otpornosti.

Vukmirova je navela da se vakcinacije protiv gripa posebno preporučuje hroničnim bolesnicima, starijima, osobama koje su profesionalno ili privatno u kontaktu sa rizičnim grupama koje im lako mogu prenijeti infekciju, svim zdravstvenim radnicima i zaposlenim u sektorima i službama od javnog značaja /policija, prosvjeta, komunalna preduzeća, zaposleni u vrtićima/, osobama koje njeguju malu djecu.

Ona je dodala da je potrebno oko dvije sedmice nakon vakcinacije da se u organizmu razviju antitijela koja štite od gripa.

Vukmirova je kao opšte mjere zaštite od gripa navela pokrivanje usta kada se kašlje ili kiše, najbolje papirnom maramicom koju treba baciti nakon svake upotrebe, redovno pranje ruku toplom vodom i sapunom, provjetravanje prostorije više puta dnevno, izbjegavanje većih skupova ili bliski kontakt sa drugim osobama.

Ona je kao mjeru zaštite od gripa navela i da se ne odlazi u kućne ili bolničke posjete ako neko ima bilo kakvu respiratornu infekciju, kao i povratak u školu ili na posao tek nakon potpunog oporavka.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button