ističemonaslovnaRegija Birač

Mitrovdan : Boračka organizacija i ŠG “Milići” obilježili krsnu slavu

Boračka organizacija Republike Srpske obilježava danas krsnu slavu Mitrovdan. Obiježavanje krsne slave u Milićima je upriličila o opštinska Boračka organizacija služenjem parastosa i lomljenjem slavskog kolača u Svetosavskom domu u Milićima. Predsjednik Boračke organizacije opštine Milići Dragutin Đuričić kaže da se slava tradicionalno skromno obilježava.

mitrovdan - krsna slava boračka 2023

“Prije svega svim borcima Republike Srpske čestitam današnji dan. Mi smo odali pomen poginulima a zatim slomili kolač uz skromnu zakusku jer smatramo da je značajnije da sredstva utrošimo na jednokratnu pomoć borcima” – poručio je Đuričić.

Načelnik opštine Milići Marko Savić napominje važnost obilježavaja krsne slave I njegovanja sjećanja na borce Vojske Republike Srpske.

“Uvijek kad dođu ovi dani, sjetimo se ratova koji su 90-ih zahvatili ovaj prostor. Jedina pobjeda koju je srpski narod izvojevao je stvaranje Republike Srpske. Mislim da se svi tome trebamo pokloniti u ovom danu kada proslavljamo slavu Boračke organizacije Republike Srpske. Koristim priliku da svim borcima čestitam današnju slavu i da požive još dugo godina” – izjavio je načelnik Savić.

mitrovdan - krsna slava

Predrag Sušić predsjednik Skupštine opštine Milići napominje, da je obaveza mladih, da nastave tradiciju obiležavanja krsne slave.

“Da se ovakvi događaji nikad ne zaborave, da uvijek odajemo pomen sroskim borcima… Slava im i veliko hvala za sve ono što su uradili za Republiku Srpsku” – izjavio je Sušić.

Osim Boračke organizacije, u Svetosavskom domu u Milićima lomljenjem slavskog kolača, slavu, Svetog Dimitrija, su danas obilježili I predstavnici šumskog gazdinstva (ŠG) “Milići”. Direktor Gazdinstva Zoran Kipić napominje da je Mitrovdan krsna slava JP “Šume” RS.

“I mi se kao organizaciona jedinica preduzeća pridružujemo i evo na današnji dan slavimo slavu. Želim da čestitam krsnu slavu i Boračkoj organizaciji RS i opštinskoj Boračkoj organiazciji. Mi smo tu da pomognemo koliko možemo i našim borcima i našim građanima i zaposlenima. I kako reče protojerej-stavrofor Ljubiša, ovo je slava svih nas i želim svim pravoslavnim hrišćanima da čestitam današnji dan” – istakao je Kipić.

Srpska pravoslavna crkva (SPC) danas proslavlja praznik Svetog Dimitrija Solunskog, u narodu poznat kao Mitrovdan, u znak sjećanja na stradanje i smrt ovog svetitelja.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button