ističemonaslovnaRegija Birač

Pčelarstvo: Održana edukacija za vlaseničke pčelare

Danas je za korisnike projekta „Pčelarstvo i ruralni razvoj“, koji realizuju Opština Vlasenica, nevladina humanitarna organizacija „Muslim Aid“, Udruženje pčelara i Poljoprivredna zadruga „Zdravo“ Vlasenica, održana edukacija oko spremanja pčelinjih društava za zimu.

pčelarstvo - edukacija Vlasenica

„U proteklom periodu jednom mjesečno održavane su edukacije korisnika o pčelarstvu. Iako prethodna godina nije bila izdašna sa proizvodnjom meda, nama je najbitnije bilo da oni kroz ovu seriju edukacija nauče kako upravljati pčelinjakom na primjerima dobre prakse. Raduje nas činjenica da imamo dosta njih koji su proširili svoje pčelinjake, ali najvažnija nam je činjenica da su svima društva preživjela i da su ih uredno zazimili. Sledeće godine nastavljamo sa aktivnostima oko instalacija mašina, nastavljamo aktivnosti oko dodatnih edukacije poljoprivrednih proizvođača, edukacije sa djecom vezane za med i konzumaciju meda, sa sajmom i svim drugim aktivnostima koje proizilaze iz ovog projekta“ – rekao je Admir Hodžić koordinator projekta „Pčelarstvo i ruralni razvoj“.

pčelarstvo - Muslim Aid

U prethodnom periodu održane su radionice na kojima su korisnicima na praktičnim primjerima pokazivano kako se brinuti, ojačati i proširiti pčelinja društva.
„Pčelarstvo nam je jako bitno jer na ovaj način imamo proizvod koji je prirodan i zdrav, a zahvaljujući redovnim edukacijama svaki put saznajemo nove tehnike o pčelarstvu. Zahvaljujući stečenom znanju i praktničnim primjerima na samom pčelinjaku, ja sam svoja pčelinja društva u kratkom roku razrojio, tj. od 5 pčelinjih društava sam napravio 7“ – rekao je jedan od korisnika projekta „Pčelarstvo i ruralni razvoj“.

Projekat „Pčelarstvo i ruralni razvoj“ traje do kraja 2024. godine, a ukupna vrijednost projekta iznosi 111.869 КM, od čega Opština Vlasenica učestvuje sa 54.980 КM, Muslim Aid sa 47.090 КM, a korisnici projekta sa iznosom od 9.800 КM.

Ovaj projekat ima za cilj socio-ekonomsko osnaživanje pčelara sa naglaskom na pčelare u razvoju, pčelare početnike i mlade pčelare kroz dodjelu start-up opreme ali izgradnju i unaprijeđenje znanja i vještina u sektoru pčelarstva. Pored toga, pčelarska udruženja biće osnažena kroz izgradnju kapaciteta koji će biti na usluzi svim pčelarima članovima udruženja a svi građani će kroz različite aktivnosti predviđene projektom unaprijediti svoje znanje o pčelama i medu kao visokovrijednoj namirnici.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button