top
logoSerbian English German

ANKETA

Muzika na Magic radiju je? ?
 

TRENUTNO ONLINE

Imamo 113 gostiju i 1 član na mreži

STATISTIKA POSJETA

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas340
mod_vvisit_counterJuče381
mod_vvisit_counterOve sedmice721
mod_vvisit_counterProšla sedmica5084
mod_vvisit_counterOvaj mjesec12295
mod_vvisit_counterProšli mjesec21772
mod_vvisit_counterUkupno938663
Baner
Baner
Baner

Milići : Organizovan seminar o holokaustu za profesore Srpskog jezika PDF Štampa El. pošta
Napisao Sladjana Brajovic   
sreda, 05 april 2017 11:28

altMilići - Srednjoškolski centar "Milutin Milanković" u Milićima danas je domaćin seminara na temu „Obrazovanje o holokaustu, genocidima u NDH i prevenciji genocida“ kojem su prisustvovali nastavnici i profesori Srpskog jezika sa područja regije Birač i Srednjeg Podrinja. Goran Latinović docent Univerziteta u Banjaluci, studijski program istorija, kaže da je cilj seminara da se predstave malo poznate činjenice o holokaustu i da se u okviru nastavnih planova i progama u nastavnim jedinicama koje tretiraju to pitanje, formira novi metodički pristup izučavanju ove problematike.

"Veoma je važno pitanje pravilnog odnosa i tretiranja genocida nad Srbima u NDH i holokaustu, ialt tome se do sada nije davala onakva pažnja kakvu zaslužuje ovo pitanje . U SFRJ ovakav seminar nikada nije organizovan a ni u Republici Srpskoj, ovo je prvi put da pet predavača, većinom istoričara, imaju priliku da iznesu čitav niz novih činjenica i upoznaju prosvjetne radnike u RS sa načinima kako mogu bolje da primjenjuju ono što znaju u nastavnom procesu" - kaže Latinović.

Seminaru u Milićima prisustvovalo je oko 60 profesora i nastavnika Srpskog jezika iz regije Birač i Srednjeg Podrinja. Profesor Srpskog jezika u milićkom srednjoškolskom centru Siniša Šešlija kaže da se kroz ovaj predmet donekle obrađuju dešavanja iz Prvog i Drugog svjetskog rata .

"To su ipak književna djela i književna razmišljanja i vizije, uvijek oblikovane i prilagođene stilu  pisca. Seminar nije za osudu bilo koga, nego je, njegov cilj, jednostavno da se pokuša shvatiti koliko je bitno sjećati se, i nositi u sebi sjećanje kao jednu pogonsku snagu u građenju daljeg mirnijeg života" - smatra profesor Šešlija.

Seminar na istu temu sutra (06.04.) će biti održan u Istočnom Sarajevu a u petak u Trebinju . Organizatori seminara su Ministartstvo prosvjete i kulture RS,  Republički pedagoški zavod, Filozofski  fakultet Univerziteta u Banjaluci i Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Bilo je najavljeno da će seminaru prisustvovati i Ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević ali posjeta je izostala. Prisutne su pozdravili načelnik opštine Milići Momir Lazarević i direktorica SŠC "Milutin Milanković" Milići Vesna Bogičević.

Predavači na današnjem seminaru su : Gorana Latinović docent  Univerziteta u Banjaluci studijski program istorija ,master Nikola Ožegović studijski program istorije Filozofski fakultet u Banjaluci, Dragoslav Ilić profesor istorije i izvršni sekretar odbora za Jasenovac Svetog arhijerejskog sabora SPC,  te Dušan Pavlović i Predrag Lozo iz Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica .


 
Baner

P R O M O

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

PARTNERI

Baner
Baner
Baner

bottom
top
Radio Slobodna Evropa / Radio Liberty

bottom