top
logoSerbian English German

ANKETA

Muzika na Magic radiju je? ?
 

TRENUTNO ONLINE

Imamo 115 gostiju i 1 član na mreži

STATISTIKA POSJETA

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas340
mod_vvisit_counterJuče381
mod_vvisit_counterOve sedmice721
mod_vvisit_counterProšla sedmica5084
mod_vvisit_counterOvaj mjesec12295
mod_vvisit_counterProšli mjesec21772
mod_vvisit_counterUkupno938663
Baner
Baner
Baner

Vlasenica : Maturanti darovali krv PDF Štampa El. pošta
Napisao Sladjana Brajovic   
petak, 07 april 2017 10:37

alt
alt

alt
Vlasenica - Opštinska organizacija Crvenog krsta Vlasenica (OO CK) organizovala je danas akciju dobrovoljnog darivanja krvi u saradnji sa srednjoškolskim centrom "Milorad Vlačić" u Vlasenici. Sekterar OO CK Vlasenica Branko Bajić kaže da se prijavilo oko 50 davalaca krvi.

„Tu je oko 36 maturanata i profesori, spoj iskustva i mladosti. Nama je cilj razvoj humanosti i razvoj svijesti kod mladih ljudi jer dobrovoljni davaoci krvi su najveći humanisti zato što oni daju dio sebe. Akcija je po meni uspjela i odziv je jako dobar" - kaže Bajić.

Milada Kandić psiholog u Centru za mentalno zdravlje u Vlasenici od 18 godine redovni je davalac krvi. "Iako od 18 godine darujem krv, do nedavno nisam imala karticu pa su samo zadnja tri puta evidentirana. Razlog zašto učestvujem u ovakvim akcijama je da smo svi nekada bili u situaciji da nam je potrebna krv i vjerujem da ovakve zalihe dosta znače ljudima" kaže Milada. Njena koleginica

Tamara Milanović takođe je dobrovoljni davalac krvi . "Treći put darujem krv, jer nikad se ne zna kad ta krv može nekome zatrebati, i ja i brat smo dobrovoljni davaoci a i moji roditelji su dok su bili mlađi darovali krv" - kaže Tamara.

Akciji su se odazvali svi maturanti SŠC "Milorad Vlačić" i punoljetni srednjoškolci. Među njima su Živojin Višković i Radmila Matić. "Prvi put dajem krv, prije svega da provjerim svoje zdravlje a i imoja krv će pomoći nekom" - kaže Živojin.

"Pridružila sam se akciji jer smatram da ću na ovaj način pomoćo ljudima. Prvi put darujem krv" - kaže Radmila.

Primjer srednjoškolcima svakako su njihovi profesori koji su i ovaj put darovali dragocjenu tečnost. Profesoru Pajsiji Petroviću ovo je 12 put da daruje krv. "Prvo, darivanje krvi je humano , u smislu da dati krv znači pomoći nekome, jer naša krv vrijedi kao i nečiji život. Osim toga kad damo krv, ona ide na analizu, a zatim nama dolazi povratna informacija u naš Crveni krst o "stanju" naše krvi i to je značajno za svakog davaoca" - objašnjava profesor Petrović.

Profesor Dalibor Vidović 22 puta je dobrovoljno darivao krv. " Iz humanih razloga naravno, zato što naša krv zaista može nekome pomoći a samim tim animiramo i naše đake, maturante, profesore da svi zajedno velikog srca učestvujemo u akciji i darujemo krv" - kaže profesor Vidović.

Dobrovoljno darivanje krvi organizovano je u vlaseničkom domu zdravlja u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Zvornik. Šef službe Vladimir Dražić kaže da je ovo treća akcija u poslednjih mjesec dana u kojoj su srednjoškolci dobrovoljni davaoci krvi.

"Bili smo u Karakaju, Milićima, danas smo su Vlasenici, očekujem još srednju školu u Zvorniku a imamo najave da ćemo ići i u srednju školu u Šekoviće poslije Vaskrsa" - kaže Dražić i dodaje da su zadovoljni trenutnim zalihama krvi .

U današnjoj akciji prikupljeno je 33 doze krvi, a 22 srednjoškolca dali su dragocjenu tečnost. Iz zavoda kažu da su zadovljni današnjom akcijom u Vlasenici.

Poslednje ažurirano petak, 07 april 2017 11:31
 
Baner

P R O M O

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

PARTNERI

Baner
Baner
Baner

bottom
top
Radio Slobodna Evropa / Radio Liberty

bottom