top
logoSerbian English German

ANKETA

Muzika na Magic radiju je? ?
 

TRENUTNO ONLINE

Imamo 95 gostiju i 1 član na mreži

STATISTIKA POSJETA

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas335
mod_vvisit_counterJuče381
mod_vvisit_counterOve sedmice716
mod_vvisit_counterProšla sedmica5084
mod_vvisit_counterOvaj mjesec12290
mod_vvisit_counterProšli mjesec21772
mod_vvisit_counterUkupno938658
Baner
Baner
Baner

Sarajevo : Završen “Regionalni susret iz odgojno obrazovne inkluzije“ PDF Štampa El. pošta
Napisao Sladjana Brajovic   
četvrtak, 11 maj 2017 12:29

altSarajevo - Sa dvodnevnog “Regionalnog susreta iz odgojno obrazovne inkluzije“ koji je protekla dva dana održan u Sarajevu, više od 200 edukatora, roditelja, predstavnika obrazovnih vlasti, međunarodnih organizacija i civilnog društva iz Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Srbije i BiH u svoje sredine ponijeće kvalitetna rješenja za bolju inkluziju do kojih su došli kroz razmjenu iskustava i razgovor o uspješnim ličnim  pričama o inkluziji, pričama iz učionica i načinima prevazilaženja izazova u podučavanju kako bi te priče bile još uspješnije - saopšteno je iz udruženja “Duga” iz Sarajeva koje je uz podršku organizacije “Light for the World” iz Austrije organizovalo dvodnevni skup pod motom “Pričamo uspješne inkluzivne priče”..

“Inkluzija nije nešto što je ubačeno ili nametnuto, inkluzija je potreba svake osobe da bude dio nečega, da nekome pomogne ili da mu se pomogne. Nešto što je i ljudsko pravo, i pravo djeteta, ne može biti nešto što je nametnuto, već treba da bude nešto, što se podrazumijeva. Vjerujem u snagu odgoja i obrazovanja. Mi u ovoj prostoriji, i mnogi drugi, radimo sjajne stvari, a postoje mnogi, koji takođe žele doprinijeti procesu inkluzije i kojima na tom putu treba podrška. Potrebne su edukacije, ali je potrebno i dosta podrške. Idemo dalje!”, poručila je Anka Izetbegović sa zatvaranja “Regionalnog susreta iz odgojno obrazovne inkluzije“.

Koncept inkluzije temelji se na pravima i podrazumijeva trajno uklanjanje svih prepreka koje se tiču učešća sve djece u obrazovanju. Bosna i Hercegovina potpisnica je niza međunarodnih dokumenata, deklaracija i konvencija, kojima se obavezala na poštivanje i zaštitu osnovnih ljudskih prava, prava na obrazovanje za sve osobe, i to bez diskriminacije.

Inkluzivno obrazovanje podrazumijeva da škole trebaju prihvatiti svu djecu bez obzira na njihove fizičke, intelektualne, socijalne, emocionalne, jezičke ili druge osobine. U svojoj suštini, inkluzivno obrazovanje podrazumijeva zadovoljavanje i odgovaranje na različite potrebe svakog djeteta povećanjem učešća i smanjenjem isključenosti što uključuje promjene i modifikaciju sadržaja, pristupa, struktura i strategija sa zajedničkim ciljem osiguranja kvalitetnog obrazovanja za svu djecu.

 
Baner

P R O M O

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

PARTNERI

Baner
Baner
Baner

bottom
top
Radio Slobodna Evropa / Radio Liberty

bottom