top
logoSerbian English German

ANKETA

Muzika na Magic radiju je? ?
 

TRENUTNO ONLINE

Imamo 154 gostiju i 1 član na mreži

STATISTIKA POSJETA

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas347
mod_vvisit_counterJuče381
mod_vvisit_counterOve sedmice728
mod_vvisit_counterProšla sedmica5084
mod_vvisit_counterOvaj mjesec12302
mod_vvisit_counterProšli mjesec21772
mod_vvisit_counterUkupno938670
Baner
Baner
Baner

Milići : Malinari dobili sisteme za navodnjavanje PDF Štampa El. pošta
Napisao Sladjana Brajovic   
sreda, 12 jul 2017 10:41

alt
alt

alt
Milići - Proizvođači malina na području opštine Milići, njih 42 danas su dobili sisteme za navodnjavanje kao podsticaj razvoju poljoprivrede. Slađana Pavlović iz Vukšić Polja već osam godine se bavi proizvodnjom maline. Trenutno ima oko 6 dunuma tulanima i vilameta .

"Što se tiče navodnjavanja do sada smo se snalazili. Imali smo neke prskalice, pa smo ih pomjerali od parcele do parcele. Naravno da nam puno znači ovaj sistem za navodnjavanje posebno u godini , koja je sušna kao ova" - kaže Slađana.   

alt
alt

alt
             

Gordana Simeunović iz Dervente ima oko 10 dunuma maline a samo dva dunuma su pod sistemom za navodnjavanje. "Danas dobijam sistem za 8 dunuma, mnogo će mi značiti jer puno toga nas je zadesilo ove godine i vjetar i mraz i druge nepogode... Vjerujem da bismo imali bar 30%  veći prinos da smo imali sistem za navodnjavanje" - ističe Gordana.

alt
alt

alt

Slađana Kandić iz Milića kaže da će joj sistem za navodnjavanje dobro doći jer je mnogo novca uložila prošle godine kako bi podigla malinjak od 4000 sanidca.

"Navodnjavanje je neophodno ove godine. Ovom prilikom želim da se zahvalim opštini što nam je pomogla" - kaže Slađana.

Drago Đurić iz Milića već deset godine se bavai malinarstvom a trenutno malinu proizvodi na 12 dunuma. "Ja sam i ranije imao pomoć opštine, uvijek su mi izlazili u susret. Prvih 4-5 godina malinu nisam uopšte navodnjavao, a sa ovim sistemom koji danas dobijam, pokriću kompletnu površinu pod malinom" - kaže Drago.

Samostalni stručni saradnik za poljoprivredu u opštini Milići, Dejan Golić kaže da je nabavka

alt
alt

alt
sistema za navodnjavanje realizovana iz sredstva za podsticaja poljoprivredi u 2017-u godini.

„Podjelom ovih sistema pokrićemo oko 15 hektara pod malinom i pozivam i ostale proizvođače maline koji nemaju sistem da dođu u opštinu i da se prijave kako bi u nekom narednom periodu mogli da i njima nabavimo sisteme za navodnjavanje“ – kaže Golić.

Trenutno na području opštine Milići malinjaci zauzimaju oko 200 dunuma a očekuje se da će površine pod malinjacima rasti – kaže načelnik opštine Milići Momir Lazervić.

„To je u stvari predizborno obećanje koje smo mi dali građanima, da ćemo poljoprivrednu proizvodnju podsticati i povećavati i mi smo izdvojili 75 000 KM za podsticaj poljoprivredi u ovoj godini. Ovo je jedan od oblika pomoći, i u koji smo uložili sredstva a uskoro ćemo raspisati i javni poziv za dodjelu sadnica maline jer malinarstvo je djelatnost koja obećava i kroz koju građani ostvaruju značajan prihod" - ističe Lazarević.

Za nabavku 42 sistema za navodnjavnje opština je izdvojila 17 300 KM.

 
Baner

P R O M O

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

PARTNERI

Baner
Baner
Baner

bottom
top
Radio Slobodna Evropa / Radio Liberty

bottom