top
logoSerbian English German

ANKETA

Muzika na Magic radiju je? ?
 

TRENUTNO ONLINE

Imamo 24 gostiju na mreži

STATISTIKA POSJETA

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas281
mod_vvisit_counterJuče403
mod_vvisit_counterOve sedmice1063
mod_vvisit_counterProšla sedmica2161
mod_vvisit_counterOvaj mjesec5929
mod_vvisit_counterProšli mjesec19129
mod_vvisit_counterUkupno1038041
Baner
Baner
Baner

Vlasenica : Salkić razgovarao sa predstavnicima škole i roditeljima bošnjačke djece PDF Štampa El. pošta
Napisao Sladjana Brajovic   
utorak, 12 septembar 2017 10:17

alt
alt

alt
Vlasenica - Potpredsjednik RS Ramiz Salkić juče (11.09.) je posjetio Vlasenicu i razgovarao sa roditeljima bošnjačke djece koja pohađaju nastavu u OŠ "Vuk Karadžić" u Vlasenici, nakon čega je razgovarao sa rukovodstvom ove škole kako bi se sagledala situacija nakon što djeca jedne biošnjačke porodice ne dolaze na nastavu, zbog kako su naveli diskriminacije u organizaciji nastave kao i zbog toga što je prvi dan školske godine djecu dočekao pravoslavni sveštenik.

„Želimo poslati poruku da mi moramo živjeti zajedno da moramo imati toleranciju i razumijevanje da se mora otkloniti diskriminacija i da jednostavno djeca bošnjaka na prostoru ovoga entiteta treba da imaju pravo kao i sva druga djeca. Dogovorili smo sa direktoricom i sa predstavnicima roditelja da održe

alt
alt

alt
sastanak u narednih dan-dva. Dakle da direktorica pozove roditelje djece koja su bila na ačsu vjeronauke ili šta se već desilo, da im se u ime škole na neki način izvini, da im kaže da se to više neće ponavljati i da ih pozove da djecu vrate u škole klupe što je i cilj. Nadam se da će se to desiti što prije i da ćemo svi zajedno nastaviti da gradimo ambijent suživota ovdje u Vlasenici i dobrih odnosa u školi. Takođe, moram kazati da Bošnjaci u Vlasenici, ali i u cijeloj Bosni i Hercegovini nastavljaju svoju borbu, tražeći pravo na bosanski jezik. Uvjereni smo da se tu radi o civilizacijskoj i ljudskoj normi. Na posljednjem popisu se više od 51 posto ljudi izjasnilo da govori bosanskim jezikom i neprihvatljivo je da se u jednom dijelu ove zemlje to negira" izjavio je potpredsjednik Salkić.

Direktorica osnovne škole "Vuk Karadžić" u Vlasenici Danka Kezunović kaže da je cjelokupna situacija proistekla zbog nesporazuma . „Moram istaći da se sasvim slučajno to desilo. Pošto je učiteljica tog razreda dijelila besplatne udžbenike, koje je obezbjedilo Ministarstvo prosvjete i kulture RS, djeca su ostala na času da bi im se podijelili  udžbenici, ni zbog kojeg drugog razloga. U tom momentu je vjeroučitelj ušao u razred da pozdravi djecu i nije ometao čas. To je stvorilo nelagodu kod jednog djeteta bošnjačke nascionalnosti i taj roditelj je odlučio da svoju djecu ne šalje do daljnjeg u školu pri čemu se nije meni kao direktoru škole obratio. Evo ja ću pozvati gospdina Džindu čija djeca ne pohađaju nastavu na sastanak da razgovorom riješimo ovaj problem – što smo i dogovorili na sastanku sa predstavnicima bošnjačkog naroda" - kaže direktorica Kezunović.

alt
alt

alt
Alen Džindo, čija djeca još nisu u školskim klupama tvrdi drugačije.

„Naime ono što je meni dijete prenijelo je sledeće: Učiteljica je na času fizičkog vaspitanja dijelila đacima knjige, ušao je pravoslavni vjeroučitelj, pozdravio djecu koja su se predstavila punim imenom i prezimenom, zatim je sveštenik ustao i demonstrirao kako djeca treba da se prekrste i da čitaju molitvu. Moje dijete je bilo toliko savjesno da to nije uradilo. I to ne bi bio problem da su bili iskreni prema meni. Uz jednostavno nekakvo izvinjenje tog vjeroučitelja ja ne bih ovako reagovao, ali učiteljica je rekla nemam pojma šta se desilo nisam bila prisutna u razredu, bila sam na hodniku, kad sam vidjela da vjeroučitelj ulazi u moj razred, citiram "kad se nisam polomila dok sam došla do učionice ali tad je sve već bilo gotovo". Izrevoltiran, nisam imao drugog izbora nego da postupim na način na koji sam postupio" – kaže Džindo

Sastanak na kojem će biti razgovarano o pomenutoj situaciji, kako tvrdi Džindo, sa direktoricom škole Dankom Kezunović dogovoren je za sutra u 11 sati.

„Na poziv direktorice, dogovoren je sastanak u srijedu u 11 sati. Ono što smo prenijeli kao zahtjeve i potpredsjedniku RS je sledeće : pod jedan tražim sankcionisanje tih osoba koji su to napravili, javno izvinjenje direktorice, želimo da ikone budu u vjerskim objektima, da se bošnjačka vjeronauka uvrsti u redovnu nastavu kao i pravoslavna, zatim ekskurzije - imamo djecu koja su završila devetogodišnje školovanje i nisu otišli na ekskurziju, zato što program predviđa posjetu manastirima ili nekim stratištima. I na kraju ono što želim da istaknem je da je moj stav da vjeronauku u školama treba ukinuti, jer samim tim djecu već razdvajamo od malih nogu. Ako želimo da ta djeca žive skupa da zajedno grade budućnost zatšto ih onda razdvajamo ? - to je moje pitanje svima. Niko nikome ne osporava vjersko obrazovanje ali za to postoje vjesrki objekti – kaže Džindo.

alt
alt

alt

Nakon razgovora sa djecom, nastavnicima i direktoricom Kezunović, Salkić se na času demokratije družio sa učenicima, te im podijelio slatkiše.

U njegovoj pratnji bili su Mujo Hadžiomerović, predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS, Hasan Topalović, odbornik u SO Vlasenica i Nurdin Grahić, glavni imam Medžlisa IZ Vlasenica. Sastanku je prisustvovao i predstavnik Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini. 

Osnovnu školu na području opštine Vlasenica pohađa 77 bošnjačke djece od kojih je 53 u centralnoj školi u Vlasenici a 24 u područnom odjeljenju Cerska.

 
Baner

P R O M O

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

PARTNERI

Baner
Baner
Baner

bottom
top
Radio Slobodna Evropa / Radio Liberty

bottom