top
logoSerbian English German

ANKETA

Muzika na Magic radiju je? ?
 

TRENUTNO ONLINE

Imamo 30 gostiju na mreži

STATISTIKA POSJETA

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas315
mod_vvisit_counterJuče403
mod_vvisit_counterOve sedmice1097
mod_vvisit_counterProšla sedmica2161
mod_vvisit_counterOvaj mjesec5963
mod_vvisit_counterProšli mjesec19129
mod_vvisit_counterUkupno1038075
Baner
Baner
Baner

Vlasenica : Radnici u štrajku, samo hitni slučajevi biće zbrinuti PDF Štampa El. pošta
Napisao Sladjana Brajovic   
ponedeljak, 06 novembar 2017 16:28

altVlasenica - Nakon što su polovinom oktobra, štrajkom upozorenja, ukazali na tešku materijalnu situaciju, radnici Doma zdravlja u Vlasenici stupli su u generalni štrajk. Predsjednica štrajkačkog odbora Doma zdravlja, Vladanka Vlačić kaže da će štrajk trajati  sve do ispunjenja zahtjeva, a do tada će zbrinjavati samo hitne slučajeve.

"Tražimo sedam plata, putne troškove koje nam duguju od šestog mjeseca prošle godine, s tim što ima i starih dugovanja koja iznose oko 5-6 hiljada. Dalje, nemamo ni grijanja, radimo u hladnim prostorijama, ispaštamo i mi i pacijenti" kaže Vlačićeva i dodaje da neće odustati dok ne dobiju svoje plate.

Teško finansijsko stanje ove zdrvastvene ustanove rezultat je neizmirenih obaveza  iz prethodnih godina - napominje direktorica Doma zdravlja Jagoda Petrović i ističe da ne vidi način na koji se problemi u kratkom periodu mogu riješiti. "Ne vidim način na koji ćemo moći da isplatimo plate osim načina na koji se finansiramo. Mi smo već danas u gubitku jer će pacijenti, zbog štrajka sada morati ići u Zvornik, nama to Fond fakturiše tako da smo ponovo u gubitku kako god okrenete" - kaže Petrovićeva i napominje da trenutno radi na realizaciji zaključaka, usvojenih na posebnoj sjednici SO-e, na kojoj su odborici, prije mjesec dana, analizirali situaciju u domu zdravlja i dali rok upravi da ih do polovine novembra realizuje. Na sjednici je tada istaknuto da obaveze Doma zdravlja iznose oko 3.000.000 KM ali da problme predstavlja i višak od 75 zaposlenih."Teško je reći da li ima viška zaposlenih.  U sindikatu kažu da nema ali normativi i standari koje je odredio Fond kažu da mi moramo funkcionisati sa manjim brojem radnika" - kaže direktorica Petrović.

Ona je još kao gorući, izdvojila problem grijanja ove ustanove.  "Imali smo tender da bi smo dobili pelet. Javio nam se samo jedan ponuđač koji je bio veoma skup, tako da je tender pao. Ponovo ćemo raspisati tender, imamo obećanja i od opštine da će nam pomoći i nadam se da ćemo uskoro riješiti taj problem" - kaže Petrovićeva.

Zaposlene u Domu zdravlja posjetio je predsjednik granskog sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS Milenko Granulić koji je zahtjeve radnika ocijenio opravdanim. "Mi podržavamo zahtjeve radnika. Čekamo da se načelnik opštine sastane sa menadžmentom i štrajkačkim odborom a očekujemo i posjetu ministra Bogdanića kako bi građani Vlasenice imali adekvatnu zdravstvenu zaštitu a zaposleni ostvarili svoja prava" - istakao je Granulić.

Pomoć u rješavanju problema očekuje i načelnik opštine Vlasenica Miroslav Kraljević, koji je  nakon posebne sjednice Skupštine opštine održane u oktobru rekao da, lokalna zajednivca ne može sama riješiti problem, već da je neophodna saradnja svih zaposlenih u toj ustanovi, kao i pomoć resornog Ministarstva i Vlade Republike Srpske. 

altPosebna sjednica SO-e Vlasenica na kojoj je analizirana situacija u Domu zdravlja održana je polovinom oktobra, a isti dan održan je i štrajk upozorenja zaposlenih u Domu zdravlja.

Između ostalog, zaključeno je da je potrebno da se smanje troškovi Doma zdravlja, a da se, pri tome, ne umanji kvalitet zdravstvenih usluga, da se razvijaju sve vrste zdravstvenih usluga s ciljem povećanja prihoda, da se preispita broj osiguranika, te da uprava i zaposleni u toj ustanovi ulože maksimalan napor da se kvalitet zdravstvenih usluga u Domu zdravlja podigne na najviši nivo. Upravi Doma zdravlja je dat rok od mjesec dana , dakle do polovine novembra da realizuje ove zaključke, nakon ćega će lokalna Skupština ponovo razmotriti stanje u vlaseničkom Domu zdravlja.


 
Baner

P R O M O

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

PARTNERI

Baner
Baner
Baner

bottom
top
Radio Slobodna Evropa / Radio Liberty

bottom