top
logoSerbian English German

ANKETA

Muzika na Magic radiju je? ?
 

TRENUTNO ONLINE

Imamo 11 gostiju na mreži

STATISTIKA POSJETA

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas219
mod_vvisit_counterJuče439
mod_vvisit_counterOve sedmice219
mod_vvisit_counterProšla sedmica2309
mod_vvisit_counterOvaj mjesec6286
mod_vvisit_counterProšli mjesec9581
mod_vvisit_counterUkupno1070518
Baner
Baner
Baner

Regija BIrač : UNICEF organizovao studijsku posjetu društvenim preduzećima PDF Štampa El. pošta
Napisao Sladjana Brajovic   
petak, 08 decembar 2017 11:51

alt
alt

alt
Regija Birač - U okviru projekta "Birač 2" UNICEF je za članove Komisija i operativnih timova za socijalnu zaštitu i inkluziju iz Regije BIrač,organizovao dvodnevnu studijsku posjetu   društvenim preduzećima u Tuzli i Jelahu s ciljem razmjene iskustava i mogućnosti primjene metoda rada ovih preduzeća i u regiji Birač. Studijska posjeta u kojoj je bilo više od 20 učesnika, organizovana je 05. i 06. decembra.

Koordinator UNICEF komponente "BIRAČ 2" projekta Jasmina Babić kaže da je UNICEF u proteklom

alt
alt

alt
periodu dosta radio sa Komisijama za SZI i operativnim timovima na socio-ekonomskom osnaživanju marginalizovanih grupa koje su definisane akcionim planovima i analizaima situacjie. "Uporedo s tim radili smo na jačanju njihovih kapaciteta kako bi bili u stanju da odgovore na kompleksne potrebe ciljnih grupa. S tim u vezi organizovane su tri obuke za članove Komisija za SZI o pisanju projekata o primjeni referalnih mehanizama u praksi i o socijalnom preduzetništvu koje se pokazalo kao jedna od mogućih i pogodnih rješenja za zapošljavanje, odnosno samozapošljavanje marginalizovanih grupa. Stoga smo se odlučili za ovu posjetu kako bi na terenu vidjeli kako rade društvena preduzeća i nadamo se da će učesnici studijske posjete to prenijeti u svoje sredine i da će pronaći u tome nastavak aktivnosti koje je UNICEF finasirao tokom 2017. godine, obuke šivenja, dekupaža, izradu nakita itd." - kaže Babićeva.

alt
alt

alt
Prvog dana, po programu je bila posjeta udruženju osoba sa invaliditetom i preduzeću za zapošljavanje I profesionalnu rehabilitaciju osoba sa invaliditetom "Lotosice" u Tuzli koje se bavi proizvodnjom radne opreme, obradom drveta i grafičkim dizajnom. Enisa Bratanović direktorica Humanitrane organizacije "Lotosice" kaže da se organizacija bavi ekonomskim osnaživanjem osoba sa invaliditetom. "Trenutno radimo na projektu Caritasa BiH i projektu koji finansira ambasada Švajcarske, oni traju do sledeće godine i ja sam izuzetno sretna i ponosna zbog toga. To su projekti u smislu kreativnog izražavanja - izrade suvenira laserskim postupkom, edukacija krojenja i šivenja, dekupaž, rad na foliji i ima niz tehnika na kojima još radimo. Udruženje je 2004. godine registrovalo preduzeće za zapošljavanje i profesionalnu rehabilitaciju osoba sa invaliditetom čija je osnovna dječatnost izrada zaštitnih uniformi gdje žeen bez obzira na svoj invaliditet uspješno i vriedno rade. Imali smo i modne revije a naše modele su nosile naše sugrađanke iz javnog i kulturnog života Tuzle. Međutim, mislim da još uvijek treba puno raditi na podizanju svijesti i naših sugrađana i društva u cjelini jer neke stvari treba sistemski rješavati, bez obzira što mi imamo zakone koji "idu na ruku", osobama sa invaliditetom , mislim da su to samo sporadični primjeri podrške tim osobama. Više je deklarativne podrške a manje one u praksi." - zaključuje Enisa.

"Lotosice" trenutno imaju 146 članova, većinom žena a 1/3 su članovi muškog pola. Selma Lučić adminstratorica u preduzeću "Lotosice doo" kaže da se u pogonu za šivenje proizvode zaštitne uniforme za sve vrste zanimanja, a imaju I program za ugostiteljstvo, posteljni program, rade odjeću po narudžbi, i sl. „Trenutno nas je 10 od toga 60% osoba sa invaliditeom. Jako su vrijedne i  poštene i drago mi je što su kod nas i što imaju posao" - kaže Lučićeva.

alt
alt

alt
Nakon Tuzle put je dalje vodio ka Tesliću, gdje su učesnici posjete imali ismještaj a sledećeg dana krenuli su put Jelaha, i posjetili preduzeće „Igraj, uči, rasti“ koje takođe radi po principu društvenog preduzetništva. Osnivači ovog preduzeća su Amar Halepović i Armin Maglić.

Ideja se rodila kako bi djecu "odvojila" od računara i usmjerila na druženje kroz igru sa vršnjacima kaže Amar koji je diplomirao na Likovnoj akademiji u Sarajevu, nastavnički odsjek. "Pomoću edukativne igre za predškolski i školski uzasrt „Igraj, uči, rasti“, djeca kroz 90 edukativnih karata, mogu da uče abecedna slova, da sklapaju riječi, rečenice, zatim tu su brojevi, karte sa matematičkim operacijama, bojama i geometrijskim oblicima i tijelima..." - objašnjava Amar.

NJegov kolega, Armin ističe da se edukativna igrica može naći na 26 lokacija u BiH . "Za naredni period

alt
alt

alt
imamo novu seriju igračaka, jednu zbirku igara za uzrast od 3-5 i od 5-7 godina. Trenutni izazov je naći novac da ideje finansiramo i plasiramo ih na tržište. Planiramo izvoz na inostrano tržište, imamo ideje šta bi mogli raditi, a jedan od njih je igra koja promoviše našu kulturnu baštinu." - kaže Armin.

Članovi Komisija i operativnih timova za socijalnu zaštitu i inkluziju regije Birač zadovoljni su studijskom posjetom i vjeruju da će i u svojim lokalnim zajednicama moći da realizuju slične projekte. Tatjana Andrić član Komisije za socijalnu zaštitu i inkluziju opštine Milići, predsjednica UG "Jednakost" MIlići kaže da je svako novo iskustvo korisno. "Mene je posebno dotakla posjeta Tuzli, kada smo vidjeli da žene sa invaliditetom proizvode kvalitetne stvari i javile su mi se neke ideje jer i naše udruženje okuplja tu ciljnu grupu" - kaže Andrićeva.

Mirjana Ivaz, član Komisije za SZI grada Zvornika ističe da su zahvaljujući UNICEF-u realizovali projekat osnaživanja i zapošljavanja žena iz marginalizovanih grupa. "Radili smo dekupaž i izradu nakita i dogovorili sa turističkom organizacijom da ti predmeti budu izloženi u njihovim protorijama. Obuku je prošlo 19 polaznica i bili bismo zadovoljni da bar njih 5 odluči da pokrene neki biznis" - kaže Mirjana.

Ševko Karić načelnik za privredu i društvenu djelatnost u opštini Bratunac smatra da se koncept društvenog preduzetništva može primjeniti i u opštini Bratunac. "U to su me uvjerile Lotosice, gdje sam vidio da osobe sa invaliditetom, sa dobrim programom mogu da se pokažu. Daću svoj maksimalni doprinos da probamo kroz neke projekte da pomognemo osobama sa invaliditetom u opštini Bratunac." - kaže Karić.

Svoje utiske sa nama dijeli i predsjednik Komisije za SZI opštine Vlasenica Slaviša Pejanović.

„Ovo je za mene bilo veliko iskustvo, u narednom periodu smo planirali, do polovine decembra, da organizujemo sastanak sa privrednim i drugim subjektima u lokalnoj zajednici i pokušamo da učinimo naš projekat održivim, možda upravo kroz formiranje društvenog preduzeća. Moram da istaknem da je, lično za mene, studijska posjeta dobro organizovan programski seminar gdje smo imali priliku da se na licu mjesta uvjerimo u sistem i rad društvenih preduzeća i vjerujem da će nam značiti u narednom periodu." - kaže Pejanović.

Član Komisije za socijalnu zaštitu i inkluzuiju, pedagog u vlaseničkoj osnovnoj školi Spomenka Savinović ističe da je edukativna igra za predškolski i školski uzrast „Igraj, uči, rasti“, sjajna zamisao i da joj je mjesto u obrazovnom sistemu.

„Mislim da je proizvod sjajan i mislim da edukativna igra treba da bude prisutna u nekom ćirilićnom izdanju i u našim vrtićima i školama. Kao pedagog, odavno se nisam oduševila nekom edukativnom igrom kao ovom danas. Ja sam bila i u Bijeljini na seminaru koji je organizovao UNICEF, kada se govorilo o društvenim preduzećima, i žao mi je što imaju dosta prepreka. Mislim da to nije dobro jer  više tih prepreka, otvara veće mogućnosti za rad na crno" - kaže Savinovićeva.

alt
alt

alt

Da je studijska posjeta bila pun pogodak, dokaz je vesela atmosfera u autobusu tokom povratka ... a novo druženje, koje će takođe biti radno, čalnovi Komisije za SZI i operativnih timova regije Birač imaju 14 i 15. decembra u Bijeljini.

Poslednje ažurirano subota, 09 decembar 2017 08:56
 
Baner

P R O M O

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

PARTNERI

Baner
Baner
Baner

bottom
top
Radio Slobodna Evropa / Radio Liberty

bottom