top
logoSerbian English German

ANKETA

Muzika na Magic radiju je? ?
 

TRENUTNO ONLINE

Imamo 48 gostiju na mreži

STATISTIKA POSJETA

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas421
mod_vvisit_counterJuče462
mod_vvisit_counterOve sedmice1299
mod_vvisit_counterProšla sedmica3333
mod_vvisit_counterOvaj mjesec11705
mod_vvisit_counterProšli mjesec12250
mod_vvisit_counterUkupno1099712
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Vlasenica : Ažuriranjem podataka do podsticaja - poruka sa predavanja održanog u Vlasenici PDF Štampa El. pošta
Napisao Sladjana Brajovic   
ponedeljak, 26 mart 2018 09:55

alt
alt

alt
Vlasenica - Ažuriranje podataka, uzgoj goveda u sistemu krava-tele i problemi koje izaziva aflatoksin - teme su o kojima su predstavnici bijeljinskog Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, govorili na predavanju koje je u petak održano u Vlasenici. Mile Novaković, viši stručni saradnik za stočarstvo kaže da je uzgoj goveda u sistemu krava-tele, pogodan za ove prostore jer postoje velike površine neiskorištenih pašnjaka.

„Potrebno je animirati ljude da iskoriste one pašnjake koje imaju, a kroz uzgoj goveda u sistemu krava – tele. Posebno je bitno da se uključe staračka domaćinstva koja ne mogu dovoljno voditi računa o kvalitetu mlijeka. Poznato nam je da kvalitetna telad za tov dostižu dobru cijenu na tržištu i da uvijek mogu da nađu kupca" - kaže Novaković.

Vojin Đurić poljoprivredni proizvođač iz sela Jasen, kod Vlasenice ,na svom imanju ima, između ostalog

alt
alt

alt
nekoliko stotina ovaca i oko 70 goveda. Kaže da nema  problema sa aflatoksinom te da dio stoke uzgaja u sistemu krava – tele. "Prije nekoliko mjeseci uzorci silaže su nošeni na analizu i nisu pokazali prisustvo aflatoksina. Što se tiče uzgoja goveda u sistemu krava-tele, kod nas je to djelimičo zastupljeno jer imamo radnu snagu" - kaže Vojin.

Sanja Ninković viši stručni saradnik za agroekonomiju podsjeća da je ažuriranje podataka veoma bitno zbog ostvarivanja podsticaja koje daje resorno ministarstvo i objašanjava šta ažuriranje podrazumijeva. "Ažuriranje podrazumijeva promjenu obrazaca broj 3. i 4. U obrascu broj 3. pišemo šta je sve i koliko zasijano i na kojim parcelama a u obrascu broj 4. pišemo promjenu u broju stoku i vrsti. Prošle godine imali smo problem u udruženju pčelara, jer nisu ažurirali podatke, tako da su svi oni koji su imali 50 i više košnica podsticaj izgubili" - kaže Ninkovićeva i podsjeća da se ažuriranje podataka vrši od 01. januara do 15. maja svake godine bez obzira da li je bilo promjene u proizvodnji ili su podaci isti.

alt
alt

alt
Iz lokalne uprave Vlasenica još u februaru su uputili poziv poljoprivrednicima da ažurijaju podatke u APIF-u, napominje samostalni stručni saradnik za poljoprivredu u opštini Vlasenica Rade Mališević i podsjeća da je prošle godine podsticaje ostvarilo 350 poljoprivrednih gazdinstava sa područja opštine Vlasenica. "To se najviše odnosilo na podsticaj u regresiranom gorivu, imamo značajan broj proizvođača maline i mlijeka" - kaže Mališević.

Iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi preporučuju svim poljoprivrednicima koji se nisu upisali u registar da to učine što prije, jer je to jedan od najjeftinijih vidova zdravstvenog osiguranja.

˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙

Osim ovog predavanja,  u Vlasenici je 22. marta, u organizaciji njemačke nevladine organizacije „HELP“, u prostorijama Poljoprivrednog fakulteta u Vlasenici, održano predavanje za poljoprivredne proizvođače sa područja ove opštine. Predavači, Siniša Obradović i Dragiša Marek iz Sarajevske regionalne razvojne agencije „SERDA“ i Bekir Omerbašić, ispred organizacije „Help“, govorili su o metodologiji plasmana proizvoda malih poljoprivrednih proizvođača na lokalnom tržištu - objavljeno je na web stranici opštine Vlasenica.

Predavanju je prisustvovalo 25 poljoprivrednika iz Vlasenice, koji su, pored stečenih novih znanja iz ove oblasti, imali priliku da razmijene iskustva i dobre prakse.

 
Baner

P R O M O

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

bottom
top
Radio Slobodna Evropa / Radio Liberty

bottom