top
logo
Serbian English German
ANKETA

Muzika na Magic radiju je? ?
 

TRENUTNO ONLINE

Imamo 23 gostiju na mreži

STATISTIKA POSJETA

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas300
mod_vvisit_counterJuče531
mod_vvisit_counterOve sedmice1910
mod_vvisit_counterProšla sedmica4791
mod_vvisit_counterOvaj mjesec14700
mod_vvisit_counterProšli mjesec20646
mod_vvisit_counterUkupno1431382
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Milići : Promovisana djela o Petru Kočiću - "Prepiska Kočićeva" i "Tragika Petra Kočića" PDF Štampa El. pošta
Napisao Sladjana Brajovic   
sreda, 27 novembar 2019 12:15

altMilići - Promocija knjiga "Prepiska Kočićeva", autora beogradskog profesora Jovana N.Ivanovića i "Tragika Petra Kočića", autora Milorada Đokovića, organizovana je u Narodnoj biblioteci u Milićima. Direktorica Matične biblioteke Zvornik Nega Stjepanović kaže da je promocija dio projekta "Decentralizacija kulture" koji realizuje ova ustanova uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

"U knjizi , koja je nastala u okviru izdavačke djelatnosti zvorničke ustanove, objedinjena je skoro sva Kočićeva prepiska. Tu se nalazi 18 pisama , koja do sada nisu nigdje objavljena i to je nešto što knjigu čini značajanom i važnom" kaže Stjepanovićeva.

Recenzent i priređivač knjige "Prepiska Kočićeva", Milorad Đoković, koji je i autor knjige "Tragika Petra Kočića" kaže da je počastvovan što je imao priliku da radi na knjigama u čast Petru Kočiću.

"Tragika Petra Kočića je knjiga koja je nastala kao dio feljtona koji sam pisao za "Politiku", podovom 100 godina od Kočićeve smrti i za taj feljton sam dobio nagradu "Pera Todorović" za najbolji feljton. Kniga je sinteza novinarstva, publicistike i nauke." - kaže Đoković.

Promociji je prisustvovala i direktorica biblioteke "Dimitrije Tucović" iz Lazarevca, Jasmina Ivanković. Ona kaže da je ova ustanova, u okviru svoje izdavačke djelatnosti, 2016.godine objavila knjigu "Tragika Petra Kočića", napisanu povodom 100 godina od Kočićeve smrti.

Promociji u Narodnoj biblioteci u Milićima prisustvovao je neznatan broj ljubitelja pisane riječi, zbog skučenosti prostora Biblioteke. Marijana Ljubičić bila je na promociji i kaže da je to način da se skrene pažnja čitaocima na Kočićeva djela. "Smatram da ove dvije knjige mogu privući čitaoce jer kroz njih se najprije može upoznati sa biografijom i radom Petra Kočića" - kaže Marijana.

Bibliotekarka u Narodnoj biblioteci u Milićima Biljana Pajić napominje da čitalačka publika češće bira strane pisce dok djlela domaćih autora ostaju na policama. "Naš svet voli strane pisce, strane glumce, pa im dođe mizerija da čitaju Kočića, tako da je ovo prilika da se čuje nešto i o piscima koji nisu na listi naših čitalaca. S druge strane mi imamo taj problem nedostatka prostora, tako da ne možemo ni 10 ljudi da primimo kada su promocije u pitanju" - kaže bibliotekarka Pajić.

Nadamo se će upavo promovisane knjige - "Prepiska Kočićeva" i "Tragika Petra Kočića" - koje su od juče čitaocima dostupne u Narodnoj biblioteci u Milićima naći put do njih .

Promocija pomenutih knjiga juče je oragnizovana i u Narodnoj Biblioteci u Vlasenici.

Poslednje ažurirano sreda, 27 novembar 2019 12:18
 
Baner

P R O M O

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

bottom
top
Radio Slobodna Evropa / Radio Liberty

bottom