top
logo
Serbian English German
ANKETA

Muzika na Magic radiju je? ?
 

TRENUTNO ONLINE

Imamo 15 gostiju na mreži

STATISTIKA POSJETA

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas292
mod_vvisit_counterJuče944
mod_vvisit_counterOve sedmice2037
mod_vvisit_counterProšla sedmica5599
mod_vvisit_counterOvaj mjesec6807
mod_vvisit_counterProšli mjesec23759
mod_vvisit_counterUkupno1876793
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Vlasenica : "Muslim Aid" i Opština obezbijedili 20 plastenika-ugovori potpisani, očekuje se isporuka PDF Štampa El. pošta
Napisao Sladjana Brajovic   
četvrtak, 08 april 2021 08:49

altVlasenica - Kroz projekat „Ekonomsko osnaživanje socijalno i materijalno ugroženih osoba i mladih osoba kroz plasteničku porizvodnju povrća“ opština Vlasenica i humanitarna organizacija Muslim Aid obezbjeili su plastenike za 20 korisnika, koji žele da kroz plasteničku proizvodnju ostvare prihod za svoju porodicu. Svetlana Trišić kaže da će joj nabavka plastenika omogućiti solidan prihod.

"Ovo je prvi plastenik. Planiramo da se bavimo plasteničkom proizvodnjom jagoda, tu vidimo perspektivu jer nas je četvoro u domaćinstvu - dva penzionera i dvoje nezaposlenih" - kaže Svetlana.

altU plasteničkoj proizvodnji želi da se okuša i penzioner Petko Sekulić. "Petoro nas je u porodici, niko ne radi. Ja sam penzioner a žena hoće plastenik, pa nadam se da će bar neku solidnu platu moći da obezbijedi kroz plasteničku proizvodnju, da poboljšamo kućni budžet" - kaže Sekulić.

alt

Mogućnost za dodatni prihod vidi i Mujo Ćatić čija porodica broji 11 članova. "Imam ja puno zemlje, ovce, jagnjad, krave a ovo je prvi plastenik koji postavljam na imanju" - kaže Ćatić.

alt

Plastenici su površine 100 kvadrata sa sistemom za navodnjavanje i ostalom pratećom opremom a korisnici će dobiti i sadni materijal - kaže šef Odsjeka za razvoj opštine Vlasenica Željko Damljanović i dodaje da je vrijednost projekta 57 500 KM. "Opština Vlasenica i Muslim Aid finansiraju sa po 40% dok korisnici izdvajaju 20% od vrijednosti plastenika, odnosno oko 575 KM a ukupna vrijednost plastenika iznosi od 2500 do 3000 KM sa pratećom opremom i sadnim materijalom.Ovo je treći projekat koji realizujemo sa organizacijom Muslim Aid i moram iskazati veliku zahvalnost i zadovoljstvo u dosadašnjoj saradnji" - kaže Damljanović.


Trenutno na području opštine Vlasenica oko 100 domaćinstava bavi se plasteničkom proizvodnjom a taj broj će kako kaže Damljanović do kraja ove godine biti i veći. "Uz projekat sa Muslim Aid-om, i projekat koji realizujemo sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, te uz one koji su realizovani u prethodne četiri godine, na području opštine Vlasenica imaćemo oko 150 plastenika" - naglašava Damljanović.

alt

Načelnik opštine Vlasenica Miroslav Kraljević podsjeća da opština Vlasenica ulaže velike napore da oživi sela i najavljuje projekte koji će biti realizovani ka ostvarenju tog cilja."Želimo da podignemo razvoj sela i poljoprivrede, da proizvodimo onu hranu koju želimo,zdravu hranu koja se sigurno ne kupuje u trgovinama. Stoga apelujem na sve ljude da se okreću svojim imanjima, da proširuju i unapređuju gazdinstva a opština će uz pomoć Vladinih institucija raditi na izgradnji putne infrastrukture, vodovoda i stvarati bolje uslove za život na selu" - kaže Kraljević.

Isporuka i montiranje plastenika očekuje se za 7 do 10 dana, odnosno čim svih 20 korisnika uplati svoje učešće od 20%.


Poslednje ažurirano četvrtak, 08 april 2021 10:57
 
Baner

P R O M O

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

bottom
top
Radio Slobodna Evropa / Radio Liberty

bottom