top
logo
Serbian English German
ANKETA

Muzika na Magic radiju je? ?
 

TRENUTNO ONLINE

Imamo 21 gostiju na mreži

STATISTIKA POSJETA

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas59
mod_vvisit_counterJuče430
mod_vvisit_counterOve sedmice489
mod_vvisit_counterProšla sedmica3508
mod_vvisit_counterOvaj mjesec14296
mod_vvisit_counterProšli mjesec14502
mod_vvisit_counterUkupno1723268
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Bratunac : UŽ "Priroda" održalo radionicu o medijskoj pismenosti PDF Štampa El. pošta
Napisao Sladjana Brajovic   
utorak, 31 avgust 2021 07:28

altU okviru projekta Zajednički za bolju medijsku pismenost u opštini Bratunackoji provodi UŽ „Priroda“ i „Maja“ u saradnji sa Udruženjem BH novinari i  Asocijacijom elektronskih medija u BIH (AEM BiH), a uz finansijsku podršku Evropske unije, juče (30.08.2021.) godine, sa početkom u 10 sati je održana radionica na temu medijske pismenosti - saopšteno je iz Udruženja žena "Priroda". 

Cilj radionice je povećanje znanja i vještine marginalizovanih kategorija žena za procjenu medijskih sadržaja i njihove interpretacije, što će smanjiti mogućnosti manipulisanja ovom kategorijom.Radionici je prisustvovalo 15 žena.

Nakon uvodnog upoznavanja, predstavljanja projekta i pojašnjenja pojmova vezano za medijsku pismenost, radilo se na povećanju vještina kritičkog razmišljanja koje omogućavaju biranje medijskih sadržaja i njihovu interpretaciju. Takođe, razgovaralo se i o funkciji  i svrsi  s kojom nastaje medijski sadržaj, te o  njegovom  uticaju  na ličnost i zajednicu.  Radionicu je vodio dugogodišnji novinar Nenad Petrović koji je na kraju radionice zaključio da je potrebno više ovakvih aktivnosti, zbog edukacije građanki i građana na ove teme, obzirom da su teme koje su obrađene, učesnicama bile skoro potpuno nove i nisu se ranije susretale sa istim.

altEmira Smajić, učesnica radionice, je izrazila svoje zadovoljstvo učešćem na radionici i takođe smatra, da je neophodno potrebno da se o medijskoj pismenosti, naročito o kritičkom načinu sagledavanja medijskih sadržaja, treba više pričati. Većina učesnica je prvi put bila na radionici koja obrađuje ove teme, dok je Stanislava Šakota, koja je već učestvovala na ovakvim radionicama, jer se bavi pisanjem blogova, rekla da joj je radionica približila neke pojmove, što će joj pomoći u njenom daljem radu.

Ovaj projekat je svoju realizaciju započeo u julu ove godine početnom radionicom na kojoj su predstavnici NVO, lokalne uprave i lokalnih medija iskazali potrebu za saradnjom u cilju identifikacije problema koji uzrokuju dezinformacije i govor mržnje u zajednici, te potrebu stvaranja   „kritične mase“ i platforme za zajedničko rješavanje problema.

U narednom periodu će biti realizovana još jedna radionica za žene na temu medijske pismenosti i  istraživanje u cilju boljeg razumjevanja navika korištenja medija kao sredstava  javnog informisanja  i stepena medijske pismenosti u opštini Bratunac, sa akcentom na marginalizovane kategorije žena. Istraživanje će se uraditi putem anketiranja/intervjua sa 100 ispitanika u lokalnoj zajednici, te će se rezultati  prezentovati na završnom okruglom stolu. Rezultati će takođe poslužiti  za nastavak aktivnosti u cilju poboljšanja medijske pismenosti građana Bratunca. Predviđena je i kampanja podizanja svijesti o potrebi povećanja medijske pismenosti u lokalnoj zajednici putem štampanja i distribuisanja promo edukativnih letaka i radio emisija.

 
Baner

P R O M O

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

bottom
top
Radio Slobodna Evropa / Radio Liberty

bottom