top
logo
Serbian English German
ANKETA

Muzika na Magic radiju je? ?
 

TRENUTNO ONLINE

Imamo 18 gostiju na mreži

STATISTIKA POSJETA

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas61
mod_vvisit_counterJuče430
mod_vvisit_counterOve sedmice491
mod_vvisit_counterProšla sedmica3508
mod_vvisit_counterOvaj mjesec14298
mod_vvisit_counterProšli mjesec14502
mod_vvisit_counterUkupno1723270
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Bratunac : UŽ "Maja" i OPZ "ŽENA" predstavile ketering uslugu PDF Štampa El. pošta
Napisao Sladjana Brajovic   
utorak, 28 septembar 2021 10:16

altBratunac- UŽ "Maja" i OPZ "Žena" Bratunac predstavile su tradicionalna jela koja se nalaze na meniju ketering usluge, koju odnedavno vrši OPZ "ŽENA". Usluga je unaprijeđena zahvaljujući projektu “Podrška u proširenju usluga OPZ ‘’ŽENA’’- usluge keteringa” koji je dio sveukupnog projekta Unapređenje socijalnih usluga kroz jačanje NVO u BiH“ koji provodi organizacije CARE International Balkans i Austrijska razvojna agencija sa pet nevladinih organizacija a s ciljem pružanja infrastrukturne, tehničke, te stručne podrške partnerskim organizacijama, s posebnim fokusom na socijalna preduzeća, koja zapošljavaju predstavnike marginalizovanih grupa.

Udruženje „Maja” Kravica je jedna od organizacija koja je osnažena u smjeru pružanja direktnih usluga lokalnom stanovništvu. Ove sedmice UŽ "Maja" i OPZ "Žena" organizovale su prmociju usluge keteringa koja je unapređenja upravo zahvaljujuči Projektu CARE International

„UŽ "Maja" Kravica sarađuje dugi niz godna sa CARE International i nakon podrške za hladnjaču UŽ "Maja" je aplicralo sa projektom za uslugu keteringa jer su ptrepoznale da žene koje su njihovi kooperanti mogu odgovoriti tom pozivu, posebno što se tradicionalna hrana sve više cijeni. Tu su našle našu podršku i mi smo dali sredstva za opremanje kuhinje od „temelja do krova „ koja se nalazi uz hladnjaču. Ova aktivnost je logičan nastavak njihovog rasta i zadovoljan sam što i opština Bratunac to prepoznaje i one su evo za Dan opštine angažovane da pripreme ketering. One su primjer i drugim NVO kako da ojačaju svoje ciljne grupe" – kaže Projekt menadžer CARE International Sarajevo Branislav Tanasijević.

Predsjednica Udruženja žena “Maja” Kravica Nada Marković ističe da je CARE International, organizacija koja osluškuje potrebe Udruženja, što im predstavlja čvrst oslonac u realizaciji njihovih planova.

„Imamo definitivno dvije usluge – ketering (tri menija) i dodatna usluga je iznajmljivanje naše opreme (barski sklopivi stolovi i stolice sa tendom), i mi smo osposobljeni da ponudimo uslugu za 100 ljudi. Ovo nam je otvorilo velike mogućnosti za saradnju sa drugim NVO, tako smo uspostavili saradnju sa organizacijom u Rudom koja pravi domaće sokove a koje mi nudimo u ketering usluzi. Kroz ovaj projekat smo zaposlii i jednu osobu  i želimo da kroz ovu uslugu očuvamo i njegujemo našu tradicionalnu hranu, uključujući naše članice koje prave razne proizvode. Nedavno smo radili i ketering povodom Dana opštine Bratunac i počastvovane smo zbog toga a naš rad je krunisan opštinskom zahvalnicom“ – kaže Markovićeva i dodaje da imaju u planu širenje usluga o čemu će kako kaže drugi put govoriti.

Ukusna tradicionalna hrana, pripremljena po receptima starim desetinama godina, pečat je ketering usluge OPZ "Žena". Gordana Marković je u okviru projekta dobila stalno zaposlenje a u pripremi hrane pomažu joj i ostale članice kako zadruge, tako i udruženja.

„Spremamo ono što smo nauliče od naših majki, baka... to je naša proja, pita, uštipci, džemovi... Želimo i ovu mlađu populaciju da uključimo, nisu baš toliko zainteresovani ali nadamo se da ćemo uspjeti u svojoj misiji. Priprema tradicionalnih jela jeste zahtjevna, ipak smatram da mi trebamo da njegujemo naša domaća jela, jer svi smo mi potekli sa sela i odrasli smo na tradicionalnoj hrani. Gdje god imamo priliku mi to promovišemo a planiramo i povodom 15.oktobra - Međunarodnog dana žena na selu, da pripemimo hranu i da pokažemo da su naša tradicionalna jela najbolja" – kaže Gordana.

Emira Smajić, živi u blizini objekta OPZ "Žena". Uključena je u projekat i kaže da su hurmašice njen specijalitet.

„Priključila sam se UŽ "Maja" i "Priorda", to mi znači puno jer uvijek nešto novo naučimo na radionicma koje posjećujemo. Inače u pravljenju hurmašica sam ekspert, to je stari recept i ne bih ga odavala“ – kroz smijeh kaže Emira.

Za razliku od Emire, Suadin specijalitet je pita. Osim što učestvuje u pripremi hrane, Suada Obradović je i kooperant OPZ "Žena".

„Imamo sad priliku da spremamo jela da se predstavimo na sajmovima. Dosadašnjom saradnjom sam zadovoljna i nadam se da će tako biti i ubuduće, te da ćemo ponudu prošiti i na ostale opštine“ – kaže Suada.

Osim keteringa, OPZ "Žena" ima hladnjaču ali i svoj malinjak. Marina Jovanović iz preduzeća DOO "Malina" kaže da je ovo preduzeće dalo podršku zadruzi.

„Mi smo stalno u kontaktu. Podijelili smo im sadnice maline, vjerujemo da će u budućnozi to biti organska proizvodnja sa ove plantaže. Što se tiče keteringa to je sada trend jer ljudi sve više poručuju hranu za rođendane pa čak i za slave . Hrana je ukusna i nama gurmanima ostaje samo da je jedemo“ – kaže Marina.

Promociji usluge keteringa u Kući zdravlja u Bratuncu prisustvovali su predstavnici opštine Bratunac, javnih ustanova i preduzeća, NVO iz Bratunca te kooperanti OPZ"Žena". Oni koji su degustirali hranu imaju samo riječi hvale.

„Danas sam prvi put probala jela koja spremaju člance UŽ Maja i OPPZ žena. Isve je divno ja bih izdvojila hrmačice i pitu od jabuka. Mislim da je ova aktivnost od izuztenog značaja jer sela odumiru a ovo je način da se tradicija ne zaboravi“ – kaže Jovana Nedeljković dipl.inženjer poljoprivrede.

Šezdesetosmogodišnja Radnika Petrović kaže da je hrana koju je danas probala za desetku. „Svako bi trebao da nauči pripremati starinska jela, posebno vi mlađi. I u svojoj porodici ja pokušavam prenijeti to na mlađe, pa nadam se da ću uspjeti“ – kaže Radinka.

Predstavljanje usluge keteringa poslednja je aktivnost projekta “Podrška u proširenju usluga OPZ ‘’ŽENA’’-usluge keteringa” koji provodi Udruženje žena „Maja" Kravica.


Poslednje ažurirano četvrtak, 30 septembar 2021 11:53
 
Baner

P R O M O

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

bottom
top
Radio Slobodna Evropa / Radio Liberty

bottom