naslovnaSportVijesti
Aktuelno

Kajak regata “Veslamo za čistu Drinu” od 29.04. do 06.05.

Kajak klub “‘Srpski veslači” iz Belog Potoka – Beograd, od 29. aprila do 06.maja organizuje 24. КRD 2023. Međunarodnu, turističku, sportsko rekreativnu, kajak, regatu Drinom ili Memorijal ”Vitomir Dizdarević – Admiral Кuk” od Setihova – Višegrada do Loznice, u dužini većoj od 200 kilometara za šest veslačkih dana.


“Vitomir Dizdarević je kanuista koji je rođen u Janji, pokraj Drine, gde je i detinjstvo proveo. Čitav svoj vek proveo je u Beogradu i posvetio promociji Drine, Save i Dunava i ovog divnog sporta.Njamu u čast i slavu organizujemo ovu regatu koja ove godine okuplja preko 90 učesnika iz: Nemačke, Austrije, Severne Irske, Mađarske, Hrvatske, Rumunije, Bugarske, Poljske, Slovenije uz kajakaše iz Republike Srpske i Srbije” – saopštavaju iz Kajak kluba.

“Naša regata ima promotivni karakter”

Princip regate je dnevno veslanje i kampovanje u predhodno određenim mestima u dogovoru sa Turističkim organizacijama opština i gradova kroz koje prolazimo. Dnevno veslamo od 21 do 55 kilometara.

Regata kreće od drevnog mosta na Drini u Višegradu. Naš domaćin je načelnik opštine Mladen Đurević i dočekaće nas u novoj zgradi opštine u Andrić gradu, zajedno sa Turističkom organizacijom. Posetićemo grad u kome se pri svakom koraku susrećemo sa prošlim vremenima.
Bićemo smešteni kod sportskog centra i fudbalskog stadiona gde će u nedelju uveče, domaćini organizovati zabavu za učesnike regate.
Ovogodišnju regatu veslamo sa motom ”Veslamo za čistu Drinu”.

Sledeće etapno mesto je prelepo uređen Etno kamp ”Stari Brod” na Perućačkom jezeru, naspram spomen obeležja i paraklisa posvećenog stradanju srpskog naroda u Drugom svetskom ratu.
Veslamo najlepšim kanjonom Evrope i u Republiku Srbiju prelazimo kod brane Perućac na sezonskom graničnom prelazu sa Republikom Srpskom.
Na Perućcu kampujemo kod Hidrocentrale Bajina Bašta.

Sledeće etapno mesto je u kampu opštine Ljubovija, pored Etno sela Vrhpolje. Direktorica Turističke organizacije pozdraviće goste i poželeće dobrodošlicu kajakašima iz cele Evrope.
Posetićemo koloniju Beloglavih supova u kanjonu reke Trešnjice i manastir Soko Grad u blizini Uzovnice.
U Malom Zvorniku bićemo smešteni na gradskom stadionu.
Pod pokroviteljstvom predsednka opštine gospodina Zorana Jevtića biće organizovana tradicionalna zajednička večera.
Turistička organizacija opštine Mali Zvornik za učesnike regate organizuje posetu podzemnom gradu Кarađorđevića koji je svojevremeno bio sklonište namenjeno dinastiji sa celokupnom Vladom i kraljevskom svitom.
Individualno ćemo preko starog mosta Кralja Alekasandra posetiti Zvornik u Republici Srpskoj i tvrđavu Đurđev grad.

  1. maja stižemo u Loznicu u naše poslednje etapno mesto. Bićemo smešteni u kampu pored vile ”Nešić”.
    Turistička organizacija grada Loznica organizuje razgledanje grada, posetu Tršiću, najpoznatijem srpskom selu gde je rođen reformator srpskog jezika Vuk Stefanović Кaradžić.
    Našim gostima i učesnicima iz inostranstva predstavićemo istoriju, tradiciju, kulturu, etnologiju, ekologiju i privredu predela kroz koje prolazimo i zemlje u kojoj živimo.
    U tom cilju u pripremnom periodu gostima iz inostranstva preporučili smo da pročitaju roman – hroniku Na Drini ćuprija našeg nobelovca Ive Andrića, kao i da pročitaju nešto više o Vuku Кaradžiću i njegovom značaju za rzvoj srpskog jezika..

Veslaćemo najlepšim kanjonom Evrope, snažnom i čistom rekom koja sa svojom smaragdno zelenom bojom iznenađuje one koji po prvi put dolaze.
Moto i ovogodišnje regate je: ”Veslanjem za čistiju Drinu” jer svojim primerom brige u očuvanju naših reka i prirode oko njih, skrećemo pažnju na nemaran odnos onih koji problem sa odpadom i otpadnim vodama rešavaju na nepravilan način, bacajući i ispuštajući direktno u reke.
Očekujemo da nam se pridruže ljubitelji veslanja kajaka, boravka u prirodi, aktivnog odmora i organizacije za zaštitu prirode.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button