Regija BiračVijesti
Aktuelno

Milići : Nakon “INOST-a” SŠC “Milutin Milanković” Milići zasijao zlatnom bojom!

SŠC “Milutin Milanković” Milići proglašen je za najbolju srednju školu u domenu informatike, a profesor Željko Nikolić je ponio titulu najboljeg mentora na Međunarodnoj izložbi ideja, inovacija i stvaralaštva “INOST MLADIH 2023”.

„Mi smo ukupno izlagali 16 projekata. Naši učenici su pokazali sa su pravi lideri i inovatori, postižući izvanredne rezultate, koji su privukli pažnju svih posjetilaca. Proglašeni smo za najbolju srednju školu u domenu informatike, a ja sam kao profesor ponio titulu najboljeg mentora. Osim diplome za najbolji informatički rad našeg učenika Sergeja Kaldesića, osvojili smo i po 3 diplome sa zlatnom, srebrenom i bronzanom plaketom. Ova manifestacija je dokaz da se trud i rad naših učenika i nastavnika isplate, te da je Srednjoškolski centar ” Milutin Milanković” iz MIlića, jedna od vodećih obrazovnih institucija u oblasti informatike. Učenici su pokazali ogroman talenat, kreativnost i inovativnost, što nas čini posnosnim i sigurnim u budućnost naše škole i učenika. Zahvaljujem svim učenicima, nastavnicima i roditeljima koji su dali svoj doprinos na ostvarenju ovog izvanrednog uspjeha – kaže profesor Nikolić.

Sergej Kaldesić, učenik trećeg razreda smjer tehničar informacionih tehnologija (IT) osvojio je zlatnu plaketu za najbolji učenički rad iz informatike u RS, pod nazivom ” Skup mobilnih i veb aplikacija”

„Na ovogodišnjem “Inostu ” sam ponio nagradu za najbolji učenički rad iz informatike, pod nazivom ” Skup mobilnih i veb aplikacija” i osvojio sam zlatnu plaketu. Moj rad se sastoji  iz  četiri aplikacije – digitalni cjenovnici, kju ar skener, kul natura i brze tipke, test brzog kucanja. Od svih bih istakao “Kul naturu” koja ima veliki potencijal i planiramo, da je u saradnji sa našim mentorom , nadogradimo i da bude dostupna korisnicima u Srpskoj putem Gugl plej prodavnice i Epl prodavnice. “Kul natura” je napravljena na platformi ” Juniti” i ima za cilj da podigne svijest naroda o prirodnim i kulturnim bogatstvima Srpske koje nisu dovoljno zapažene kod nas i da pokažemo da imamo šta da ponudimo. Bilo je potrebno oko mjesec i po da se izrade sve aplikacije“ – objašnjava Sergej.

Nikola Lazarević učenik III razreda smjer IT, ove godine je dobio dvije zlatne plakete.„Počeću od prve. To je igrica ” Gejm servajv spid” koju sam uradio sa svojom drugaricom Draganom Marinković i urađena je u programskom jeziku C ++ i ona je upravo namijenjena promociji tog jezika jer je on temelj za učenje drugih programskih jezika. Htio sam isto pokazati kako su se nekada igrale igrice a kako sada. Za drugu igricu pod nazivom ” Kralj lubenica” dobio sam takođe zlatnu plaketu i ona je namjenjena djeci predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta i cilje je da se zabave . Sastoji se iz dva nivoa , koja su teška za prelazak . Što se tiče organizacije “Inosta” i putovanja, bilo mi je prelijepo i drago mi je što sam bio član tima koji je bio najbolji” – kaže Nikola.

Njegova drugarica na projektu Dragana Marinković, učenica prvog razreda smjer IT napominje da je ideja za igricu ” Gejm survajver spid” bila njena. “Ja sam bila zadužena za ideju, dok je Nikola odradio ostatak, poput koda i drugih elemenata. Aplikacija je izrađena je jeziku C++ i trebalo nam je nekoliko mjeseci da je uradimo.Radili smo kod kuće i komuicirali preko Vibera da bismo završili na vrijeme“ – kaže Dragana.

Darko Živanović, zajedno sa Ivanom Durmić i Oliverom Brežančić kreirao je  aplikaciju “Meta majnd organizer” za koju su osvojili zlatne plaketu.„Ova aplikacija služi za organizovanje dnevnih aktivnostima svima, od učenika do roditelja. Na njoj smo radili oko mjesec dana. Toliko nam je trebalo kako bismo shvatili šta želimo da uradimo“ – kaže Darko.

Olivera Brežančić, treći razred IT napominje da je sa Ivanom radila na kodu. „To jest odradile smo programski dio palikacije, dok je Darko bio zadužen za dizajn“ – napominje Olivera.

Ivana Durmić III razred  IT pojašnjava da se apalikacija sastoji iz četiri dijela. „Uraditi, Spisak za kupovinu, Tvoj dan i četvrti dio je O nama. Tokom izrade aplikacije korisitli smo tri jezika HTML, CSS I Java Skript. Aplikacija je namnjenja svima i jako je korisna. Osim nagrade drago mi je da smo se svi družili i bili zajedno. Tri godine učestvjem na „Inostu“ i nadam se da ćemo se i dalje predstavljati u još boljem svijetlu i osvajati ovakve nagrade“ – kaže Ivana.

Mateja Stojišić maturant SŠC ” Milutin MIlanković” Milići osvojio je srebrenu plaketu za rad na veb aplikaciji ” Košarkaški klubovi i utakmice” .

“Prezentaciju sam odradio prvi dan i zadovoljan sam kako sam to uradio. U narednim danima smo gledali ostale radove među kojima je bilo puno dobrih . Tokom našeg boravka u Banja Luci obilazili smo znamenitosti i bilo nam je lijepo. Genralno sam zadovoljan svime. Moja aplikacija je namijenjena amaterskim košarkaškim ligama i organizovanju turnira , prije svega basket turnira. Ona prije svega služi za upisivanje klubova u grupe , kao i određivanje utakmica ko će s kim da igra itd. To sam uradio zato što mnogo volim košarku i što bi bilo mnogo lakše raditi preko aplikacije, a ne kao što je to praksa sada da se vodi na papiru. Na izradi aplikacije sam radio konstantno oko mjesec dana I dosta toga sam na projektu primjenio što sam naučio tokom svog školovanja” – kaže Mateja.

Vladimir Erić II godina smjer IT za svoj projekat ” Multifunkcionlano generator” je osvojio srebrenu plaketu. “U okviru projekta sam implementirao više stranica i kodova. Prvi kod je kju ar kod, drugi je pasvord i treća je juzernejm generator, a četrvta i peta su nasumična dilema i kalkulator. Da bi se uradilo ovih pet stvari, osoba treba da posjeti pet različitih sajtova da bi se sve kreiralo i time  gubi vrijeme. Ja sam sve to objedinio u svom radu, na jednom mjestu , kako bi korisnik sve svoje kodove uradio na jednom mjestu” kaže Vladimir .

On je zajedno sa Aleksandrom Nikolićem I Oljom Babić osvojio bronzanu plaketu za projekat “Tri igre”, koja se sastoji od tetrisa i dva kviza. “Vladimir je uradio dva kviza, ja tetris, a Olja osnovni meni i povezala sve tri igre” – kaže  Aleksandar Nikolić , učenik trećeg razreda gimnazije opšti smjer. Aleksandar je I samostalno osvojio bronzanu plaketu za stranicu “KupiOnlajn”. “Koncept stranice se svodi na onlajn kupovinu. Da bi zaživjela potrebno je uložiti još sredstava i truda u nju. Zadovoljan sam osvojenom nagradom i sledeće godine se nadam još boljoj nagradi” – kaže Aleksandar.

Bronza je otišla u ruke I učenicima II razreda IT-a , Anji Petrović i Igoru Pavloviću.“Zajedno sa Igorom Pavlovićem uradili smo projekat ” Pespaj”, koja služi kao tester šifre, skladište i njen generator. Za tri dana boravka u Banja Luci bilo mi je super“ – kaže Anja.

„Po prvi put sam bio učesnik „INOST-a“ i prezadovoljan sam nagradom. Što se tiče mog dijela na radu ja sam bio zadužen za funckionlanost „ – kaže Igor.

Direktorica SŠC “Milutin Milanković” Milići Bojana Durmić Simić ponosna je kaže na sve učenike koji su bili učesnici ” Inosta”.

“Ponosna sam na učenike jer su se  vratili sa nagradama. Posebno želim istaći da je ove godine učestvovao i učenik trećeg razreda gimnazije opšti smjer i da je osvojio dvije nagrade. Naš profesor Željko Nikolić već drugu godinu zaredom osvaja titulu najboljeg mentora a naša škola Priznanje za najbolju školu iz informatike. Ovo je još jedan pokazatelj kvaliteta rada naše škole” ističe direktorica Durmić Simić.

Na 25. Međunarodnoj izložbi ideja, inovacija i stvaralaštva “INOST MLADIH 2023”, koja se održavala od 19. do 21. aprila 2023. godine u Domu omladine Banja Luka, pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srpske i Grada Banja Luka, milićki SŠC je učestvovao sa ukupno 16 projekata, pod mentorstvom profesora informatike, Željka Nikolića.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button