naslovnaRegija BiračVijesti
Aktuelno

Porodice u Vlasenici, ugostiće oko 30 djece sa Kosmeta

Opština Vlasenica će u narednih sedam dana biti domaćin djeci sa Kosova i Metohije u okviru projekta “Spojimo djecu Kosova i Metohije i djecu Republike Srpske”. Djeca iz OŠ “Vuk Karadžić” Prilužje, njih 30,  u pratnji dvije profesorice i predsjednika Odbora za pomoć KiM iz Banjaluke Milorada Arlova, doputovali su u subotu u Vlasenicu, a dočekali su ih direktorica OŠ “Vuk Karadžić” Vlasenica Danka Milić Kezunović i načelnik opštine Vlasenica Miroslav Kraljević, zajedno sa porodicama koje će ugostiti djecu.

“U 19 gradova danas i sutra stiže oko 800 i nešto školske djece u pratnji 60 do 70 prosvjetnih radnika. Moram da se zahvalim svim lokalnim zajednicama od Prijedora do Trebinja a posebno opštini Vlasenica koja je prvi put ove godine u projektu, 11-om po redu. Do sad je u projektu učestvovalo preko 6000 srpske djece u 37 lokalnih zajednica. Hvala načelniku Mići Kraljeviću, rukovodstvu osnovne škole i posebno porodicama koje su prihvatile djecu. Ovdje su djeca iz OŠ”Vuk Karadžić” iz Prilužja, škole koja se zove kao i škola u Vlasenici i vjerujem da će se ove škole u budućnosti i bratimiti. Danas je stiglo 550 djece u RS a sutra u Višegrad stiže oko 250 djece” – kaže Milorad Arlov predsjednik Odbora za pomoć KiM iz Banjaluke.

Vesna Stefanović profesor razredne nastave i master vaspitač, u pratnji je djece sa Kosmeta. “Toliko su djeca bila nestrpljiva da dođemo,jer žive kao u getu. Selo jeste veliko ali je u zadnje vrijeme prilično raseljeno, pa naša škola sa 750 đaka sada broji 250 učenika. Bukvalno posle 16h nemate žive duše u selu. Djeca vrijeme samo provode u školi, često im isključuju struju, nemaju interneta… Došlo je 30 oro djece a 16 je otakazalo zbog trenutne situacije na Kosovu” – kaže profesorica Stefanović.

“Čast nam je da će 30 porodica u našoj Vlasenici ugostiti djecu sa Kosova i Metohije. Zajedno sa lokalnom upravom napravili smo program za djecu i vjerujem da će djeca steći nova prijateljstva koja će trajati cijeli život” – kaže Danka Milić Kezunović direktorica OŠ “Vuk Karadžić” Vlasenica.

Miroslav Kraljević načelnik opštine Vlasenica napominje da je spajanje djece sa Kosmeta sa djecom Republike Srpske od nacionalnog značaja.”Vlasenica je prvi put domaćin i zaista mi je drago da smo ušli u ovaj projekat, jer vjerujem da nije lako živjeti na KiM. Hvala našim porodicama iz Vlasenice koje su ugostile djecu iz Prilužja,da se djeca zbliže, da osjetimo taj duh Kosova i Metohije a mi ćemo biti dobri domaćini. Djeca će između ostalog obići manastire u našem okruženju, posjetiće Banjaluku i prisustvovaće u Bratuncu obilježavanju 31 godine stradanja Srba” – izjavio je načelnik Kraljević,koji je inicijator ideje da Vlasenica učestvuje u programu “Spojimo djecu Kosova i Metohije i djecu Republike Srpske”.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button