naslovnaRegija BiračVijesti

Generalni sekretar Crvenog krsta RS Rajko Lazić posjetio opštinu Milići

Generalni sekretar Crvenog krsta RS Rajko Lazić danas je posjetio opštinu Milići, gdje je razgovarao sa načelnikom opštine Milići Markom Savićem i predstavnikom OO CK Milići Jovanom Petković.  Neke od tema razgovora odnosile su se na projekte koje će Crveni krst RS realizovati, pozicioniranje ove organizacije i mapiranje potreba građana.

„Nakon 9 godina službovanja u Društvu Crvenog krsta/križa BiH, dobio sam povjerenje Crvenog krsta RS da budem Generalni sekretar CK RS i moja je ideja da u ovom mandatu napravimo organzaciju koja će moći odgovoriti prevashodno potrebama zajednice, zatim da se dobro međunarodno i regionalno pozicioniramo, a poseban akcenat jeste razvoj Crvenog krsta u gradskim/opštinskim organizacijama zasnovanim na potrebama zajednice kao i stvaranje uslova, odnosno ambijenta, kako da svojim radom dođemo do prihoda koje ćemo  trošiti za programske aktivnosti kojih je puno u Crvenom krstu“ – izjavio je nakon sastanka Lazić.

On je napomenuo da je načelniku opštine Milići Marku Saviću predstavio ove ideje.

“Približio sam načelniku Saviću ove ideje a razgovarali smo i o tome kako da pomognemo i opštinskoj organizaciji Crvenog krsta Milići da se bolje pozicionira u opštinskom budžetu kako bi odgovorili na potrebe građana, ojačali ljudske kapacitete, obezbijedili materijalno-tehnička sredstva i kontinuitet u robi. S tim u vezi mogu da kažem da se ovih dana i danas,  vrši distribucija brašna socijalno ugroženim osobama na području opštineMIlići, pomoć Vlade RS“ – kaže Lazić.

Lazić je najavio i početak projekta , koji se realizuje sa Crvenim krstom Italije.

„Projekat koji sam kao generalni sekretar CK RS započeo, odnosi se na podjelu šporeta na čvrsto gorivo za socijalno ugroženo stanovništvo na području Repubike Srspke, koje se nalazi u opštinama, na migrantskoj ruti. Cilj je pomoći socijalno ugroženo stanovništvo ali i pokazati da Crveni krst ne brine samo o migrantima već i potrebama stanovništva iz socijalne kategorije. Ovaj projekat ima za cilj i ublažavanje stava domaćeg stavnovništva prema migrantima te da kažemo donatorima da je situacija u RS jako teška ekonomski, da mladi ljudi odlaze iz RS, da je procenat starijeg stanovništva sve veći i s tim u vezi želimo da proširimo projekat „Pomoć i njega u kući“, koji već radimo u četiri lokalne zajednice u RS u saradnji sa švajcarskim Crvenim krstom. Ovaj projekat se trenutno odnosi samo na starije osobe iz kategorije socijalno ugroženih. U prethodnim nedjeljama imao sam nekoliko međunarodnih kontakata i sa kolegama iz Crvenog krsta Makedonije, koji su razvili ovaj program, koji se radi na ekonomskoj osnovi. Cilj je pomoći ovoj kategoriji stanovništva, jer je prosječna penzija u RS daleko niža od prosječne cijene staračkog doma. Mislim da bi ovaj projekat koji podrazumijeva da njegovatelji po standardnim uslovima daju usluge starijim osobama, bio dobar za pozicioniranje Crvenog krsta RS“ – kaže Lazić.

Lazić navodi da se opštinske/gradske organizacije Crvenog krsta uglavnom oslanjaju na budžete lokalnih zajednica i da je potrebno pronaći nove instrumente održivosti.

„ U Milićima pa i u ostale 63 lokalne zajednice, uglavnom se organizacija održava uz podršku budžeta lokalne zajednice i od prihoda prve pomoći .Međutim, kada napravimo analizu i presjek prihoda od prve pomoći, došli smo do zaključka da je i nominalna i realna vrijednost puno niža u odnosu na prethodnu dekadu, jer ima manje kandiata koji polažu vozački ispit a samim tim manji su i prihodi od prve pomoći, tako da Crveni krst, mora tražiti nove instrumente održivosti, kako bi nadomjestio ovaj umanjeni prihod od prve pomoći. Očekujem uskoro i sastanak sa najvišim zvaničnicima RS, da im objasnimo ove naše ideje a jedna od njih je izgradnja i opremanje Edukativnog centra RS, gdje bi se održavale edukacije i kampovi, koje sada realizujemo u drugim objektima i plaćamo drugim pravnim licima tu uslugu. Ovaj Centar bi mogao poslužiti i kao škola u prirodi za osnovce jer uz pomoć volontera Crvenog krsta, mogli bi da ponudimo jako dobre programe“ – navodi Lazić.

On takođe ističe da se Crveni krst može pohvaliti radom sa mladima, koji kroz takmičenja, njeguju i provode tradicionalne vrijednosti Crvenog krsta. „Taj rad sa mladima ne može se finansijski izraziti. Mi imamo tri vrste takmičenja : prva pomoć, upozoravanje na opasnost od  mina i diskriminacija, koja mogu pozitivno da utiču na formiranje zdrave ličnosti mladih osoba“ kaže Lazić.

On smatra da je jako bitno razviti empatiju kod mladih osoba, volontera Crvenog krsta, kako bi na terenu dali svoj maksimum. „Neophodno je da se čuva dostojanstvo naših korisnika, jer nije cilj samo donijeti paket pomoći već i porazgovarati sa čovjekom, što je možda i važnije. Mi imamo volju, znanje i resurse da radimo i najneophodnije nam je da se pozicioniramo, da nas ne svrstavaju u red nevladinih oragnizacija, jer smo osnovani Zakonom o CK RS, imamo ta javna ovlašćena i dio smo Cvenog krsta/križa BiH. Ppripadamo najmnogobrojnijoj porodici koja okuplja 192 nacionalna društva u Međunarodnij federaciji Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca i to je možada naša najveća snaga“- ističe Lazić.

Lazić podsjeća da je Crveni krst Republike Srpske u 2022.godini od Republike Srpske dobio 450 000 KM a da je 300 000 KM utrošeno na kupovinu robe. „Na kraju godine naš ukupan budžet je bio 2 540 000 KM, što pokazuje da mi ne spadamo u kategoriju budžetskih potrošača već da smo organizacija kojoj vrijedi dati pare, jer od jedne marke napravimo 5 za razliku od nekih budžetskih korisnika koji 99,8 % potroše za potrebe svog poslovanja i primanja zaposlenih, kao npr.Džender centar koji ima 1 000 000 KM a ne znam da li ima iko od toga koristi na terenu“ – zaključio je generali sekretar Crvenog krsta Republike Srpske Rajko Lazić.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pogledajte još
Close
Back to top button