Regija Birač

Lalović i Mićanović dobitnici “Lučine povelje”

Minulog vikenda u Vlasenici su održani dvanaesti Lučini “Književni susreti”. Dvodnevnu manifestaciju otvorili su hadži Rade Lalović i Ranko Mićanović, ovogodišnji dobitnici priznanja Lučine povelje, koje Književni klub “Luča” dodjeljuje za rad na očuvanju jezika, kulture i tradicije, odnosno svega onog što je najvažnije za očuvanje nacionalnog identiteta – kaže predsjednik Književnog kluba “Luča” Vlasenica Aćim Todorović.

“Lalović i Mićanović su ovogodišnji dobitnici priznanja koje naš književni klub dodjeljuje za rad na očuvanju jezika, kulture i tradicije, odnosno svega onog što je najvažnije za očuvanje nacionalnog identiteta, Lučine povelje, pa su predstavljanjem njihovog rada i djela otvoreni dvanaesti Lučini književni susreti. Kao i svake godine, vlasenička Narodna biblioteka bila je ispunjena do posljednjeg mjesta,tako da mogu reći da je iza nas još jedno uspješno veče”,kazao je AćimTodorović, idejni tvorac i organizator ove književne manifestacije.

Iako u svom opusu ima i poetske i prozne radove, hadži Rade Lalović je odabrao da na Lučinim susretima predstavi radove vezane za njegovanje culture pamćenja i sjećanja: “Božur polje – srpska čitanka sa zadacima za istraživačko čitanje”, poetsku rukovet Pred sjenima srpskih mučenika”, zbornik radova “Srpska poezija stradanja i patnje” i knjigu eseja “Pamtim da bih postojao”.

“Pokušao sam, u granicama svojih mogućnosti, da otvorim priču o izgradnji srpskog ličnog, porodičnog i nacionalnog  identiteta i da predstavim  srpsku poeziju stradanja i patnje. Njoj se moramo uvijek vraćati, moramo je njegovati i moramo čuvati sebe od onih koji bi da mi ne budemo mi”,izričit je Lalović, kome je ovo bilo prvo predstavljanje Vlaseničanima. 

I književnik iz Plužina Ranko Mićanović je prvi put o svojim djelima govorio u Vlasenici.

“Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo što sam učesnik ovogodišnjih Lučinih susreta. Kod bratskog naroda u Vlasenici  se osjećam kao kod svoje kuće i drago mi je što sam ovdje. Prošao sam svoj poetski opus, od priče koju sam objavio u petom razredu osnovne škole, preko prve knjige objavljene 1987. godine, do posljednje, objavljene 2022. godine “U porti poju pčele”, za koju sam dobio i Vidovdansku povelju Udruženja književnika Crne Gore”, kazao je Mićanović koji ističe da su teme o kojima on piše majka, zavičaj i otadžbina, ili jednom rječju ljubav.

Drugog dana ove književne manifestacije, tridesetak pjesnika iz Vlasenice, kao i gostiju iz Srbije i Crne Gore, odalo je počast stradalim ratnicima Šumadijske divizije drugog poziva na Javor planini, kod obilježja na Han Pogledu, obišli su manastir Lovnica, a završno književno veče, održano je u Narodnoj biblioteci u Vlasenici, uz dodjelu povelja ovogodišnjim laureatima.

Lučini književni susreti ustanovljeni su prije 12 godina.Organizator je regionalni Književni klub “Luča”, a generalni pokrovitelj Opština Vlasenica.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button