BiHnaslovna

(ReLOaD2) objavljuje regionalni javni poziv za organizacije civilnog društva (OCD) za podnošenje prijedloga projekata

ReLOaD2, inicijativa koju finansira Evropska unija, a implementira Razvojni programa Ujedinjenih nacija (UNDP), objavljuje prvi regionalni javni poziv organizacijama civilnog društva za podnošenje projektnih prijedloga. Nadovezujući se na prethodno postignute uspjehe, ovaj projekat osnažuje civilno društvo i mlade na Zapadnom Balkanu da aktivno sudjeluju u donošenju odluka i potiču poticajno pravno i finanasijsko okruženje za civilno društvo.

 ReLOaD2 djeluje u regiji Zapadnog Balkana, surađujući sa 62 partnerskih jedinica lokalne samouprave i fokusira se na institucionalizaciju interakcije između lokalnih vlasti i OCD-a. Promocijom transparentnog i razvojno usmjerenog korištenja javnih sredstava, projekat nastoji odgovoriti na lokalne potrebe kroz akcije zajednice, volontiranje i izgradnju kapaciteta. Dodatno, ReLOaD2 podstiče angažman mladih, podržava inicijative mladih i nastoji poboljšati njihove ekonomske perspektive. Regionalni javni poziv za OCD je otvoren za projektne prijedloge koji su usklađeni sa sljedećim tematskim područjima: volontiranje mladih, angažman unutar i među zajednicama, regionalna suradnja mladih i razmjena, te mobilnost mladih. Projektni prijedlozi trebaju naglasiti aktivnosti zajednice, izgradnju kapaciteta mladih žena i muškaraca, podizanje svijesti, razmjenu iskustava, neformalno obrazovanje i obuku kroz sljedeća prioritetna područja:

 • Suradnja i mobilnost mladih kroz kulturne, sportske i rekreacijske aktivnosti i događaje,Suradnja mladih i angažman zajednice,Angažman mladih i akcije volontiranja vezane uz zaštitu okoliša i zelenu agendu,Razvoj vještina mladih i ekonomsko osnaživanje mladih.
 • Ključni međusektorski elementi obuhvaćaju socijalnu koheziju, ravnopravnost spolova, zaštitu okoliša i ljudska prava. Poziv predstavlja priliku za OCD sa Zapadnog Balkana, odnosno Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova*, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije da surađuju i osmišljavaju projekte za osnaživanje mladih i razvoj njihovih vještina, angažman mladih i volontiranje kroz razmjenu i međuzajednice angažman u regiji zapadnog Balkana. Ukupan budžet regionalnog javnog poziva je 240.000,00 EUR, a svaki odobreni projekt dobit će sredstva u rasponu od 30.000,00 EUR do 60.000,00 EUR. OCD se podstiču da uključe načela različitosti i rodne ravnopravnosti u svoje projektne prijedloge. Zainteresovane OCD mogu sudjelovati u pozivu s dva projektna prijedloga – kao glavna organizacija u jednom i kao partnerska organizacija u drugom. Poziv je otvoren 25. jula i završava 11. septembra 2023. godine. OCD trebaju predati ispunjene prijave, zajedno sa svom potrebnom dokumentacijom, putem e-maila na BARegionalPublicCall@undp.onmicrosoft.com. Prijave pristigle nakon roka neće se razmatrati. Dodatna podrška zainteresovanim organizacijama, će biti pružena putem informativnih sesija (dana otvorenih vrata) u online formatu putem Zooma na sljedeće datume:
 • Sesija 1, 01. august 2023. godine s početkom u 12:00 sati (link za registraciju)Sesija 2, 18. august 2023. godine s početkom u 12:00 sati (link za registraciju)Sesija 3, 31. august 2023. godine s početkom u 12:00 sati (link za registraciju)
 •  Osim toga, organizacije civilnog društva mogu poslati sve upite u vezi s regionalnim javnim pozivom na BARegionalPublicCall@undp.onmicrosoft.com, s predmetom e-maila: “Pitanje – ReLOaD2 regionalni javni poziv za organizacije civilnog društva.” Svi upiti moraju se poslati do 05. septembra 2023. godine, a odgovori će biti dostavljeni u roku od tri (3) radna dana. Dodatni detalji se nalaze u dokumentu “Upute za prijavu“, dostupnom na linku. Za više informacija o ReLOaD2 programu posjetite link i pratite naloge na društvenim mrežama: Facebook i Instagram. 

  Povezani članci

  Komentariši

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Back to top button