Regija Birač

Školski drugari nastavljaju akcije za Milevu – U Vlasenici prikupljeno preko 3 000  KM

Da su najdragocjenija prijateljstva stečena u školskim klupama, pokazala je i generacija rođena 1997. godine, koja je pohađala ekonomsku školu u šekovićkom Srednjoškolskom centru „Petar II Petrović Njegoš“. Saznavši da je za život njihove školske drugarice Mileve Simetić neophodno prikupiti određena novčana sredstva, njeni školski drugari nisu imali dileme – potrebno je naći način da se mladoj majci, kojoj su ljekari dali još nekoliko mjeseci života, pomogne.

„Nakon humanitarnog bazara u Šekovićima, na kome smo uspjeli prikupiti sumu od 6 310 KM, odlučili smo da istu akciju organizujemo i Vlasenici. Na našem štandu smo ponudili različite proizvode, za koje nismo odredili cijenu, nego su građani davali onoliko novca koliko su sami mogli i željeli da izdvoje. Sve proizvode, poslastice i slana jela, pripremile su učesnice bazara, a bilo ih je iz oba grada, i Šekovića i Vlasenice, a bilo je tu i igračaka, knjiga, garderobe…“, priča Anđela Trivković, jedna od organizatorki ove akcije.

Da humanost nije umrla dokaz je da je za dva sata, koliko je bazar ispred jednog vlaseničkog marketa trajao, prikupljena suma od 3 415,30 KM.

„Zahvalni smo svim ljudima koji su svojim prilozima doprinijeli da se jednoj mladoj majci, čija je jedina želja da čuje svoga sina kako prvi put izgovara riječ „mama“, nabavi bar jedna doza injekcije koja će je održati u životu dok ne dođe na red na transplataciju jetre i bubrega. Mi, njena generacija, ćemo nastaviti da na ovaj način prikupljamo sredstva, a u planu nam je organizacija bazara i u drugim gradovima u regiji“, jasna je Mira Milić, još jedna Milevina drugarica iz razreda.

I Trivkovićeva i Milićeva ističu da Milevi i njenoj porodici podrška dobrih ljudi mnogo znači.

„Svakodnevno smo u kontaktu sa Milevom. Presrećna je što su se ljudi, i znani i neznani, uključili u akciju, i što su prikupljena sredstva za prvu dozu injekcije koja će joj blokirati jetru koja pretjerano stvara oksalate i uništava joj sve organe. Lijepa vijest je i da je dobila hrvatsko državljanstvo čime su se stekli preduslovi za stavljanje na listu za transplataciju i svi se nadamo da će do toga uskoro i doći. Naša drugarica je veliki borac i mi vjerujemo da će sve ovo prebroditi i da će njen sin rasti uz svoju majku”.

Milevi Simetić Saliji je teška bolest,primarna hiperoksalurija tip jedan, bolest koja zahvata bubrege, kosti, zglobove, koštanu srž i srce,dijagnostikovana još sa četiri godine, ali je njen život, bez nekih većih problema, tekao sve do trudnoće. Kada je, prije šest mjeseci, rodila sina Luana, Milevino stanje se drastično pogoršalo, a ljekari nisu bili optimistični – bez transplatacije jetre i bubrega mladoj majci nema života. Milevi, koja od 2018. godine živi u Puli, trenutno su jedini spas injekcije oxlumo, a jedna doza ove injekcije košta 380 000 dolara.

Tekst: T.Golijanin

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button