Regija BiračUncategorized

Čitalići, vlaseničke učenike odveli u Aleksinac

“Čitalići”, projekat koji, u saradnji sa brojnim institucijama,  između ostalih i Republičkim pedagoškim zavodom Republike Srpske, realizuje istoimeno aleksinačko udruženje, omogućio je učenicima iz Vlasenice i Šekovića učešće na međunarodnom omladinskom kampu koji, pod pokroviteljstvom Ministarstva Republike Srbije za dijasporu, realizuju Opština Aleksinac i aleksinačka Turistička organizacija. “Čitalići” će na sedmodnevnom druženju, koje će u Dječjem odmaralištu Lipovac, od 14. do 21. avgusta, okupiti šezdesetak mladih od 15 do 20 godina iz Srbije i dijaspore, a Vlaseničani će predstavljati Republiku Srpsku. 

“Poziv iz Aleksinca rezultat je našeg višegodišnjeg učešća u jedinstvenom projektu “Čitalići” koji, u saradnji sa brojnim institucijama,  između ostalih i Republičkim pedagoškim zavodom Republike Srpske, realizuje istoimeno aleksinačko udruženje. Našu ekipu čini pet učenica Srednjoškolskog centra “Milorad Vlačić” i četiri iz Osnovne škole “Vuk Karadžić”, koje su se istakle u projektnim zadacima. Priključile su nam se i dvije učenice šekovićkog Srednjoškolskog centra “Petar II Petrović Njegoš” koje ćemo, u školskoj godini koja je pred nama, uključiti u aktivnosti “Čitalića”. Srećni smo što su naš rad i ljubav prema knjizi prepoznati i čast nam je što ćemo predstavljati svoje škole, grad i Srpsku”, kazala je profesorica Tatjana Golijanin, mentor vlaseničkih “Čitalića”. 

Golijaninova je objasnila i kako će kamp biti organizovan. 

“U Lipovcu nas očekuje bogat i raznovrstan program čiji je cilj očuvanje i njegovanje srpskog jezika, kulture i tradicije, ali i mnogo zabave. Pored radionica”Govori srpski da te ceo svet razume”, “Digitalni herbarijum”, “Znameniti Aleksinčani”, “Zanimljiva geografija”, biće tu mnogo sportskih nadmetanja i igara bez granica. Posjetićemo Zavičajni muzej u Aleksincu, obići ćemo grob pukovnika Rajevskog,  po kome je nastao lik čuvenog grofa Vronskog, ići ćemo na Bovansko jezero, Rtanj   i u Sokobanju. Planirani su čak i odlasci na koncerte Tijane Dapčević, Nevernih beba i Prljavog inspektora Blaže. Sigurno je da ćemo svoj grad i škole moći predstaviti i ministru Đorđu Milićeviću, koji će prisustvovati svečanom otvaranju,  i predsjedniku opštine Aleksinac Daliboru Radičeviću, koji će upriličiti prijem i svečani ručak za učesnike kampa”, priča vođa ekipe iz Vlasenice. 

Vlasenički đaci su u dva navrata nagrađeni na takmičenju “Čitalića”: školske 2021/22. godine je Novinarska sekcija srednje škole pohvaljena za izradu novina “Pletisanka” kojim je obilježeno 180 godina od rođenja Laze Kostića, a 2019/20. osnovka Sofija Motika je zauzela treće mjesto u kategoriji “Digitalni Čitalići” izradom istorijata  “Lučinih književnih susreta”.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button