ističemonaslovnaRegija Birač

Druženje boraca i narodno veselje 06.avgusta

Druženje boračke populacije kojem je uz zvaničnike lokalne uprave prisustovao i premijer RS Radovan Višković, organizovano je juče u Milićima. Premijer je rekao da je veoma značajno što je 06.avgust određen kao datum da se borci sretnu, druže i razmjene životne priče a s druge strane pokušaj da ovom datumu ponovo se vrati stari sjaj.

druženje

“Meni je izuzetno zadovoljstvo da danas imamo dva dešavanja, veoma bitna za život na ovim prostorima i u RS. Prvo je druženje boračke populacije a drugo, da se 06.avgust vrati u onaj kapacitet kakav je nekad imao. Ja se sjećam da smo prije živjeli za 06.avgust i moja podrška organizatorima koji žele da ponovo ožive obiježavanje ovog datuma. Što se tiče boraca, vjerujem da je ovo danas za njih veoma važno da evociraju uspomene, da porazgovaraju…Evo i kad razgovaram sa njima, oni uvijek imaju prigovor da su zapostavljeni. Ovo je prilika i dokaz da nisu zaboravljeni ,da neko vodi računa o njima, i da uz pomoć republičkih institucija, lokalne zajednice, oni su danas tu. Pozvani su svi da dođu, ovo je skromno druženje uz vojnički pasulj ali veoma značajno za sve nas u vrijeme kada su pritisci na institucije RS izraženiji više nego ikad” – kaže premijer Radovan Višković.

Važnost 06.avgusta za Miliće ističe i načelnik opštine Marko Savić.

“Veoma je važno da se ljudi okupljaju, posebno boračka populacija. Smatram da Milići trebau 06.avgust I evo mi tri godine pokušavamo da vratimo instituciju “vašara” u Miliće. Negdje smo u dogovorima sa Boračkom organizacijom opštine Milići ustanovili da je 06.avgust pravi datum i za druženje boraca jer ako pogledamo unazad, Milići su oslobođeni 06,avgusta  u Drugom svjetskom ratu I ta slobodarska tradicija se čuva I do današnjih dana. I zato smo sa Boračkom organizacijom ustanovili važnost obilježavanja ovog datuma, da se zahvalimo svim ljudima koji su branili ovu našu nejač ovdje I omogućili naš opstanak. U večernjim satima imamo koncert Goci benda, vidim bili su neki negativni komentari na ovo gostovanje, ali ne vidim šta je prikladnije da za vašar organizujemo” – ističe načelnik opštine Milići Marko Savić I napominje da uz Šekoviće koji imaju Ivanjdan, Vlasenicu koja obilježava vašar na Trojice a Bratunac na Makivije I Milići ponovo treba da imaju vašar za 06.avgust.

druženje

Predsjednik Opštinske boračke organizacije Dragutin Đuričić napominje da je ideja o druženju boraca u Milćima proistekla iz činjenice da borci u Milićima nemaju datum kojim obiježavaju dan brigade, jedinice I slično.

“Apelovao sam ja komandantima bataljona da krenemo sa obilježavanjem 16.januara kada je milićanska Brigada formirana 1994.godine , ali nismo se usaglasili i onda smo mi odlučili da 06.avgusta organizujemo druženje boraca. Zašto ? Zato što su Milići bili poznati po šestom avgustu I pastrmci u “Motelu”. Drugo, dan MZ je prvo bio 06.avgust , prvi fudbalski klub se tako zvao I jedan od privrednih giganata , pilana u Milićima nosila je naziv “Šesti avgust”. To su sve razlozi zašto je ovaj datum izabran. Druženje ima za cilj , da čujemo šta koga tišti, ima li neko kakav prijedlog, u svakom pogledu korisno I potrebno ” – naglašava Đuričić.

U večernjim satima na platou Sportskog centra u Milićima nastupio je Goci bend a događaj je dio programa manifstacije “Julsko-avgustovski dani kulture i sporta Milići 2023”.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pogledajte još
Close
Back to top button