ističemonaslovnaRegija Birač

Igrišta počinju sa radom u novembru

Izgradnja ski-centra “Igrišta”, u opštini Vlasenica, teče planiranom dinamikom i skijalište će biti otvoreno u novembru. Za projekat ski-centra “Igrišta” Vlada RS je izdvojila 56 miliona KM a ski-centar će zbog ogromnog potencijala, biti okosnica razvoja Vlasenice, regije i cijele Republike Srpske – izjavio je načelnik opštine Vlasenica Miroslav Kraljević koji je juče posjetio gradilište.

Igrišta - načelnik

“Evo nas na prostoru Gornjeg Zalukovika, na trasi vodovoda koji se gradi za potrebe ski-centra Igrišta. Ovo je završna faza. Dubina trase cjevovoda je 1,5m a širina 50-60 cm. Garancija ovog sistema za vodosnabdjevanje je 100 godina a činjenica da vodu sa ovih 500 m.n.v. gdje se sada nalazimo, treba “izbaciti” na 1500 metara nadmorske visine, pokazuje da se radi o ozbiljnom projektu. U toku današnjeg dana će biti radovi završeni na zadovoljstvo svih nas. Bilo je određenih peripetija, neko je pobunio mještane da pokuše zaustaviti ove radove ali u dogovoru sa njima riješili smo nesuglasice i dogovor je da kad se završi ovaj dio vodovoda, asfaltiramo 2 km puta. Narednih dana, ponovo ću održati sastanak sa mještanima.” – kaže Kraljević.

Igrišta

On ističe da je nakon puštanja u rad ski-centra, naredni  cilj povezivanje skijaškog kompleksa sa gradom.

„Kad završimo sve planske radove na planini, želimo da povežemo grad gondolom jer je plan da i u gradu bude izgrađeno oko 20 hotela, tako daće ovo biti prava turistička destinacija koja će omogućiti razvoj ove regije i Republike Srpske i omogućiti nam da ostanemo na svojim ognjištima“ – poručuje Kraljević.

Goran Đurić vd direktora ŠG „Birač“ Vlasenica, koje gazduje šumskim kompleksom na ski-centru, ističe da je bilo puno izazova koji su upješno savladani.

„Ovom prilikom želim da se zahvalim i upravi našeg preduzeća i resornom ministarstvu, koji su svojom savjetodavnom ulogom i izlaskom na teren omogućili da ispunimo sve zahtjeve Olimpijskog centra. Što se tiče radova koji su u našoj nadležnosti, ostalo je još da naše gazdinstvo obezbijedi rasjecanje trase za lift, zahtjevi su 15m lijevo i 15m desno od centralne ose a ovih dana smo završili i najzahtjevniju dionicu kuda će da prolazi trasa vodovoda“ – kaže Đurić.

Željko Damljanović, šef Odsjeka za razvoj u opštini Vlasenica ističe da je projekat revitalizacije ski-centra Igirišta bez sumnje  najznačajniji u poslednjih 20 godina.

„Nesumnjivo je da će pokrenuti razvoj u svim granama privrede. Svakako će biti potražnja za zdravom, domaćom hranom, suvenirima…Smatramo da kapitalnijeg projekta nije bilo i ovo je nešto o čemu nismo mogli ni da sanjamo a evo ostvaruje se“ – kaže Damljanović.

Nevena Stupar načelnica Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno komunalne poslove podsjeća da je Skupština opštine Vlasenica u aprilu ove godine usvojila planska rješenja, potrebna za gradnju ski-centra Igrišta a regulacioni plan obuhvata prostor od 543 hektara na kojem će biti izgrađeni raznovrsni sadržaji.

„Sadržaj je definisan kroz tri zone : zonu skijališta te zone poslovnih i smještajnih kapaciteta.Cilj je da se stvori turistički atraktivna cjelina ali i da se sačuva šumski kompleks i planinski ambijent. Takođe u planu je pored zimskog, razvijanje i ljetnih sadržaja“ – kaže Stupareva.

Na ski-centru „Igrišta“ za predstojeću zimsku sezonu spremne su dvije staze a u završnoj fazi je i izgradnja vještačkog jezera za potrebe osnježavanja – kaže Nedeljo Begović šef Odjeljenja za vještačko osnježavanje u Olimpijskom centru Jahorina.

„Završena je montaža svih devet stubova izlazne stanice, trenutno se radi na montaži polazne stanice, kabliranju od stuba do stuba i nakon toga se kreće sa završetkom garaže za potrebe šestosjedne žičare koja je kapaciteta 2400 skijaša na sat u dužini od 854m. Što se tiče staza koje su završene, one su duge po 2 km , slijedi mljevenje i hidro sjetva. Pokrivene su sistemom za osnježavanje. U završnoj fazi je izgradnja jezera, vještačke akumulacije za potrebe osnježavanja kao i pumpna stanica u kojoj se trenutno vrši montaža pumpi i kompresora. Kod vještačkog jezera imamo ski poligon za skijaše početnike“ – kaže Begović i dodaje da je u planu da za sledeću goidnu budu uređene još četiri staze.

Ljubitelji skijanja zadovoljni su što će ponovo imati priliku da skijaju na Igrištima.Tihomir Vlačić član Asocijacije trenera i učitelja skijanja u BiH.

„S aspekta skijaša ovdje ćemo imati za svakog ponešto – od blagih staza za početnike do strmih staza za napredne skijaše“ – kaže Vlačić.

Milan Drakulić aktivni član skijaškog kluba Igrišta kaže da je plan aktivirati djecu kroz školu skijanja i napominje da se uslovi, koje će ponuditi novi ski-centar u odnosu na onaj iz 80- ih godina  ne mogu porediti.

„Velika je razlika. 1985. Godine bio je postavljen jedan lift, staze su bile simbolične, nije to ni blizu ovome što se sada radi“-  kaže Drakulić.

Isto mišljenje dijeli i Dušan Stanimirović član ski kluba Igrišta.

„Kao mlad čovjek i kao roditelj, znam da će ovo biti jako dobro za malu djecu, pogotovo prostor Poljana i mislim da će djeca vrlo lako naučiti da skijaju“ – kaže Stanimirović.

Zeljko Lukić iz BK KPL Vlasenica I ljubitelj skijanja, vjeruje da će Igrišta biti omiljeno skijalište ne samo domaćih već I skijaša iz regiona.

„Ovaj ski-centar, očekujemo, da će posle Jahorine biti destinacija i za skijaše iz svijeta“ – kaže Lukić.

Podsjećamo, Vlada RS 2020. godine je donijela odluku kojom je dala na korištenje lokalitet ski centar Igrišta Olimpijskom centru Jahorina na period od 30 godina bez naknade.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button