naslovnaRegija Birač

Litija za spas porodice održana na Veliku Gospojinu

Litija pod sloganom “Odbranimo porodicu” u organizaciji Srpske pravoslavne crkvene opštine Milići održana je na Veliku Gospojinu. Litija, koju su predvodili sveštenici Ljubiša Vujičić, Duško Gligić i Aleksandar Mlađenović, je krenula od Trga rudara ka hramu Sv.oca Nikolaja, gdje je upriličen prigodan program. Okupljenim građanima na platou kod hrama u ime SPCO Milići obratio se protojerej Aleksandar Mlađenović.

„Prije svega da čestitam mojoj braći ocu Ljubiši i ocu Dušku a i svima vama braćo i sestre Milićani, na ovakvom skupu u čast porodice. Nakon ovog prvog sabora koji je sigurno prvi ove vrste u RS, dali ste nam zadatak da i u svojim mjestima organizujemo sabor u slavu, čast i odbranu porodice. Današnja litija ima za cilj da se opomenemo prve Božije zapovjesti date ljudima a to je :„Rađajte se i množite se, napunite zemlju i vladajte njome“, to je Gospod rekao prvim ljudima. Zato, braćo i sestre, ova omladina koja je stasala za brak neka se Bogu moli da nađe sebi srodnu dušu. Imamo sigurno milion izgovora zašto da ne stupimo u brak, ali ne treba da se bojimo toga. Nikada djeca nisu živjela u većem izobilju – gdje ima za jedno, ima za dvoje, gdje ima za dvoje ima i za troje…“ – poručio je protojerej Mlađenović.

Nakon obraćanja protojereja Aleksandra Mlađenovića, izveden je program u kojem su nastupili KUD-a iz Rogatice, Han Pijeska, Srebrenice, Vlasenice i Milića, zatim učenici OŠ “Aleksa Jakšić” Milići i glumac Rajko Vuković. Predsjednik SO Milići i predsjednik Skupštine KUD-a “Prota Matija Popović” Milići Predrag Sušić, kaže da je litija koja je okupila veliki broj građana, samo potvrda da je porodica stub društva.

litija - KUD Prota Matija Popović

„Kao roditelj, danas šaljem najljepšu poruku srpskom narodu Milića i Repubike Srpske. Prvenstveno, za svakog Srbina je najbitnija riječ porodica. Mi smo se danas okupili da podržimo ovu manifestaciju da pokažemo da je zdrav roditelj, zdrava majka stub porodice i ovjde smo došli da pošaljemo poruku da je porodica svetinja“- kaže Sušić.

Tijana Moćević majka troje djece , jedna je od mnogobrojnih koji su učestvovali u litiji.

„Drago mi je što su ljudi izašli sa malom djecom. Porodica je na prvom mjestu i to nam je najpreče, evo ja imam troje djece, sad imamo i prvačića, kreće u školu. Živjela sam ranije u Sarajevu pa u Vlasenici i evo sad u Milićima, mislim da nema mjesta kao što su Milići , gdje imamo mnogo porodica sa troje i više djece. Recimo mi kad slavimo rođendane, nas pet majki dođe i to je odmah dvadesetoro djece“ – kaže Tijana.

litija - milići

“Dan porodice” prvi put je organizovan u Milićima i dio je “Julsko-avgustovskih dana kulture i sporta Milići 2023”, koji se održavaju pod pokroviteljstvom opštine Milići.Načelnik opštine Marko Savić podsjetio je da je na Veliku Gospojinu , u Milićima, svjevremeno bio organizovan vašar kod crkve a danas je to “Dan porodice”.

“Naravno neki procesi evoluiraju i evo sad umjesto vašara imamo Dan porodice koji je dio manifestacije Julsko-avgustovski dani. Ovaj događaj je danas jako bitan jer daje značaj porodici. Ovo je prvi put da organizujemo ovaj događaj i nadam se da će prerasti u tradiciju“ – kaže načelnik Savić.

Manifestaciji su osim načelnika opštine Milići Marka Savića i predsjednika SO Predraga Sušića, prisustvovali premijer RS Radovan Višković, načelnik opštine Vlasenica Miroslav Kraljević i predsjednik SO Vlasenica Goran Đurić. Premijer Višković je rekao da dajući značaj porodici i vaspitanu djece stvaramo zdravo društvo i bolja budućnost.

„U pravosljavu je porodica nešto sveto , nešto od čega mi nikad nećemo odustati. Imao sam potrebu i kao predsjednik Vlade i kao neko ko je rođen  u ovom mjestu da dođem i da podržim ovu manifestaciju. Drago mi je da vidim da imamo puno male djece i to je naša budućnost. Hvala lokalnom sveštenstvu što je na današnji dan organizovalo ovu manifestaciju. Porodicu moramo njegovati, moramo sačuvati i sve što nam se dešava, i dobro i loše, ide iz porodice. Što prije to shvatimo lakše ćemo rješavati probleme“ – rekao je premijer Višković i podsjetio da Vlada RS daje podršku porodicama kroz pronatalitetne mjere.

„Ali sve to ne vrijedi ako nemamo mlade ljude koji žele da stvaraju porodicu i da imaju više djece“ – poručio je premijer Višković.

Dan porodice bio je prilika da SPCO uruči povelju i zahvalnice za četiri višečlane porodice : porodici Mimić Nemanja i Jadranka (Nikolaj,David, Vasilije, Kristijan i Ana ), Milanović – Miloš i Jovana (Mihajlo, Lara , Lazar i Uroš), Marković – Strahinja i Borka ( Tamara, Andrea i Vojislav) i Madžarević – Radoje i Milica (Jovana, Jelena, Ivana i Nenad).

Osim opštine Milići, organizaciju “Dana porodice” podržali su : AD “Komunalno” Milići, ŠG “Milići”, kompanija “Boksit”, “Korund”, “Gramel”, “Soligna” i “Wood-impex”.

“Dan porodice” prvi put je organizovan u Milićima i dio je “Julsko-avgustovskih dana kulture i sporta Milići 2023”, koji se održavaju pod pokroviteljstvom opštine Milići.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button