naslovnaRegija Birač

Međunarodna sedmica sjećanja u Srebrenici

Srebrenica – Međunarodna sedmica sjećanja, petnaesta po redu, biće održana periodu od 25. do 29. avgusta 2023. godine u organizaciji Udruženja “Prihvati Srebrenicu” (Adopt Srebrenica). Međunarodna sedmica sjećanja nosi slogan: “Poruka za čovjeka”, i posvećena je dr Irfanki Pašagić, zahvaljujući kojoj je sve i počelo… Ovo je ujedno i najava inicijative „Poruka za Irfanku“, koja će biti predstavljena u okviru Programa Sedmice – saopšteno je iz “Adopt Srebrenica”.
Kao i prethodne tako će i ovogodišnja Međunarodna sedmica sjećanja da obiluje bogatim programskim sadržajem, različitim kulturnim događajima kao što su promocije, izložbe, panel diskusije, performansi, te drugim kulturnim sadržajima.

Međunarodna sedmica sjećanja omogućena je zahvaljujući podršci: Fondazione Alexander Langer Stiftung – Bolzano (It); Autonomna provincija Bolzano – Južni Tirol (It); Forum ZfD – Bosnia and Herzegovina, Sarajevo; Heinrich Böll Stiftung – Sarajevo;Udruženje “Sara – Srebrenica”, Srebrenica, te druge organizacije i pojedinci.

Program 15. Međunarodne sedmice sjećanja “Poruka za čovjeka”, možete pogledati u nastavku:

XV. MEĐUNARODNA SEDMICA SJEĆANJA
„PORUKA ZA ČOVJEKA“
25 – 29. AVGUST 2023. GODINE
SREBRENICA

POSVEĆENO: dr IRFANKA PAŠAGIĆ
PROGRAM

25. AVGUST – PETAK

17.00 – 19.00 PROMOCIJA DVIJE ZBIRKE: TRENUTAK KAD JE MENI POČEO RAT I TRENUTAK KAD JE MENI POČEO MIR  – RAZGOVOR S UREDNICOM: ANA PEJOVIĆ
Mjesto:Kulturni centar, Srebrenica

Antologije kratkih priča Trenutak kad je meni počeo rat I Trenutak kad je meni počeo mir, ispituju razliku između privatnog I javnog sjećanja, a povod su za promišljanje o ulozi žena u ratu, gradnji mira, načinu na koji one pamte I kako njih (ne) pamte.

Ukradeni identiteti I svođenje žene na majku, bolničarku I osobu koja brine o porodici neki su od temelja repatrijarhalizacije koja se desila tokom ratova devedesetih, a koja se dešava i u drugim ratnim sukobima širom planete. Žene su, ipak, vrlo često i nositeljke pobune, nepristajanja, ali i ostvarivanja izgubljenih veza među konfliktom zahvaćenih strana.

26. AVGUSTSUBOTA

12.00 – 16.00 RADIONICA ZA MLADE: OMLADINSKI AKTIVIZAM I KULTURA SJEĆANJA
VODITELJICA:AJNA JUSIĆ
Mjesto: Prostorije Adopt Srebrenica

Radionica za mlade od 15 do 22 godine na temu “Omladinski aktivizam i kultura sjećanja” s posebnim osvrtom na značaj ove teme, te uticaja prilika na životne okolnosti mladih u današnjem društvu. Voditeljica programa posjeduje značajno iskustvo o čemu će govoriti učesnicima radionice, uz priliku za razmjenu mišljenja, ideja i mogućih zajedničkih inicijativa.
Učešće na radionici je neophodno ranije najaviti na: adoptsrebrenica@gmail.com ili na našoj Facebook stranici: Adopt Srebrenica.

16.00 – 17.30 PROMOCIJA: SJEĆANJE NA ISTAKNUTE SREBRENIČANE - PROMOCIJA LIKA I DJELA ISTAKNUTIH LIČNOSTI IZ SREBRENICE

(2. DOPUNJENO IZDANJE)

UREDNIŠTVO: Adopt Srebrenica

Mjesto:Prostorije Adopt Srebrenica

Tokom 13. Međunarodne sedmice sjećanja 2021. godine predstavili smo kratku brošuru u kojoj su navedene kratke biografske crte osoba iz istorije Srebrenice koje su ostavile značajan trag u naučnim i umjetničkim oblastima u kojima su djelovale. Nažalost, tek na rijetke od njih se čuva bilo kakav vid sjećanja, dok ih je većina nepravedno zapostavljena, a svi skupa ne uživaju pravedan tretman baziran na intelektualnoj i ljudskoj zaostavštini. Kroz ovu vrstu promocije predstavljamo značajne ličnosti, sada s biografskim podacima nekih od njih koji su bili poznati tek užim stručnim krugovima.

27. AVGUSTNEDELJA

13.00 – 15.00 PROMOCIJA KRATKOMETRAŽNIH FILMOVA I RAZGOVORI S AUTOROM: ENIS PRIJIĆ
Mjesto: Objekat starePivnica u Srebrenici

Enis Prijić je mladi, nagrađivani kreator kratkometražnih filmova koji nam dolazi iz Bugojna. Srebrenička publika će imati priliku pogledati neke od njegovih kratkometražnih filmova: The loop, Anksioznost…Također, biće prikazani novi film koji Enis radi za Al Jazeeru, kao i trailer Diverzum.
Nakon promocije filmova, autor će razgovarati s prisutnima, o temama njegovih filmova, važnosti, značaju umjetnosti, kao i o novim projektima.

18.00 – 20.00 KONCERT: NOĆ SEVDAHA – ŠAHA ISAKOVIĆ JELAČIĆ
Mjesto:Velika sala Kulturnog centra u Srebrenici
Noćsevdaha s solistkinjom Šahom Isaković Jelačić, prvi put u Srebrenici u Velikoj sali Kulturnog centra u Srebrenici. Muzička i vokalna pratnja: Halid Hajduković, Damir Galijašević, Haris Kartal, Emir Bećirević i Ajsela Zoronjić.
Šaha Isaković pobjednica je World music festivala “Zeman” 2021. godine.

28. AVGUST –PONEDELJAK


14.00 – 17.00
IZLOŽBA FOTOGRAFIJA: “PEJZAŽ O ČOVJEKU”
FOTOGRAFIJE: ADOPT Srebrenica
Mjesto: Objekat stare Pivnica u Srebrenici

Izložba “Pejzaž o čovjeku” nastala je kao dio saradnje Udruženja “Adopt Srebrenica” s Fondacijom Heinrich Boell iz Sarajeva. Kroz ovu izložbu nastojimo skrenuti pažnju na društvene pojave i tematizaciju neophodnog angažmana kod prevazilaženja kriza nastalih iz zapaženih degradacija. Izložbu prati preferirana esencija dokumentarističkog nasuprot umjetničkog značaja samih izložbenih fotografija, što ima za cilj podizanje svijesti ka aktivnoj uključenosti šire društvene zajednice kod uticaja na rješavanje društvenih problema.

Fotografije su nastale u nekoliko bosanskohercegovačkih lokalnih zajednica: Srebrenica, Bratunac, Živinice, Tuzla, Lukavac, Zenica, Mostar iKakanj.

Izložba će biti prikazana u drugim zajednicama u BiH, nakon čega ostaje kao dio Stalne izložbene postavke u prostorijama Udruženja “Adopt Srebrenica”.

17.00 – 18.30 UMJETNIČKI PERFORMANS: PORUKA ZA ČOVJEKA
Mjesto: Objekat stare Pivnica u Srebrenici

Umjetnički performans “Poruka za čovjeka” je rezultat rada mladih akademskih glumaca i mladih učesnika iz Srebrenice.Performans je nastajao kroz nekoliko kreativnih radionica koje su dio aktivnosti projekta “Kultura sjećanja u prevenciji sukoba”.
Projekat je realizovan uz podršku Autonomne provincije Bolzano/Bozen (Italija) i Fondazione Alexander Langer Stiftung.

29. AVGUST – UTORAK


14.00 – 16.00
PANEL O OBRAZOVANJU, KULTURI SJEĆANJA I REFLEKSIJI NA ZAJEDNIŠTVO – NENAD VELIČKOVIĆ
Mjesto: Mala salaKulturnog centra u Srebrenici

Panel o obrazovanju, kulturi sjećanja i refleksiji na zajedništvo s književnikom i kolumnistom Nenadom Veličkovićem. Kroz diskusiju tematiziraće se obrazovani procesi, kakvi oni jesu I kako ih je moguće unaprijediti, sa osvrtom koliku ulogu obrazovanje ima u kulturi sjećanja, te koje su ključne tačke spajanja u vremenu u kojem jesmo.

Nenad Veličković je bosanskohercegovački pisac i kolumnista. Rođen je 2. maja 1962. godine u Sarajevu gdje je završio osnovnu i srednju školu. Godine 1986. diplomirao je na Filozofskom fakultetu, Odsjek za jugoslovensku književnost i srpskohrvatski jezik, a magistrirao je s tezom Politički teatar Dušana Kovačevića u maju 2006.godine. Od 1999. do 2007. bio je vlasnik Književne radionice Omnibus, za koju je uredio preko 20 knjiga domaćih i stranih autora. Jedan je od inicijatora književnog festivala Na pola puta u Užicu, a pokretač je i urednik više listova i časopisa (VizijaOmnibusAlčakFANKnjiževni žurnalŠkolegijumTekstura). Od 2009. godine u svojoj rubrici Škljocam i zvocam, na portalu Deutsche Welle, piše satirične tekstove.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button