ističemonaslovnaRegija Birač

Svjetska geografska olimpijada – učestvuju srednjoškolke Katarina i Svjetlana

Svjetska geografska olimpijada ove godine se održava u Bandungu u Indoneziji od 08. do 14. avgusta, a učenice SŠC “Milorad Vlačić” Vlasenica, Кatarina Matijašević i Svjetlana Prodanović, učesnice su ovog svjetskog takmičenja.

Katarina, učenica trećeg razreda gimnazije, kaže da je od osnovne škole učesnik ovog prestižnog takmičenja.

“Profesor Dragan Ilić je to sve pokrenuo . U osnovnoj školi sam išla na razna takmičenja, a jedno od njih je I takmičenje iz geografije. Osvojila sam dvije bronzane medalje na evropskim takmičenja , ovo mi je sada treća medalja. Veoma sam zahvalna profesoru i školi koji ulažu u učenike, koji žele da uče i da postignu rezultate. Što se tiče takmičenja, ono se odvija na engleskom jeziku a nama je dozvoljeno da nosimo riječnik i imaćemo više vremena. Uradila sam i poster na temu ” Kreativna kultura za inkluzivne urbane zajednice” i to je takmkičenje koje se posebno nagrađuje. Meni je primarno da se lijepo provedem i da uživam. Svjetska geografska olimpijada je jedno novo iskustvo, da upoznam svoje vršnjake iz drugih dijelova svijeta i da upoznam nešto novo“  – kaže Katarina.

Svjetska geografska olimpijada

Svjetlana Prodanović, maturant gimnazije, kaže da je prošla sve nivoe takmičenja geografske olimpijade.

„Učestvovala sam na svim takmičenjima iz geografije od opštinskih, republičkih pa evo sada i do svjetskih. Osvojila sam dvije medalje na evropskim takmičenjima , što je dovelo do toga da idem na svjetsko takmičenje. Očekujem da upoznam nove ljude, naše vršnjake i novu kulturu. Jako mi je drago da idem na ovo takmičenje i potrudićemo se da osvojimo što bolje rezultate” – poručuje Svjetlana.

Profesor geografije, sada u penziji, Dragan Ilić kaže da vlasenički srednjoškolci šesti put učestvuju na Svjetskoj geografskoj olimijadi I podsjeća da je sve počelo sa željom da se predmet geografija podigne na viši nivo.

„Motiv za ovo takmičenje je bio, moj osjećaj da je geografija kao predmet zapostavljena. Ukazala nam se mogućnost za ovim takmičenjem, koje nas je odvelo do samog vrha, a to je Svjetska geografska olimpijada. Šestu godinu za redom učestvuju ekipe iz BiH kao i učenici našeg Centra. Zahvalio bi se i našem drugom timu, mom kolegi iz Sarajeva, sa kojim zajedno formiramo ekipu iz BiH koja će biti učesnik na ovom prestižnom takmičenju. Uz naše učenice tu su još dva učenika – jedan iz Sarajeva a drugi iz Ilijaša“ – kaže profesor Ilić i objašnjava tok takmičenja.

„Takmičenje je prilagođeno njihovom uzrastu i ono se odvija u tri faze. Prva je pisani test koji obuhvata cjelokupno geografsko znanje. Druga faza je terenski ili praktični rad i treća je multimedijalni test. Posle ćemo imati takmičenje iz prezentacije, gdje se rade određeni posteri na zadanu temu , o čemu je Katarina govorila i tu uvijek ostvarimo odlične rezultate. Tako da se nadam da ćemo u toj kategoriji biti jako dobri. Na takmičenju će biti 54 reprezanticije sa svih kontinenata svijeta. Ljudi ne mogu da vjeruju da mi iz ovako malog mjesta dođemo na to takmičenje i da su naši učenici ravnopavni sa ostalima“ – ističe profesor Ilić.

Dodaje da je specifičnost, što pomenuto takmičenje ne postoji u BiH pa učenici sa naših prostora, svoje „mjesto pod suncem“ kada je geografija u pitanju traže u susjednoj Srbiji. „Na niovu BiH zbog specifičnosti predmeta, ne postoji državno takmičenje iz geografije. Tako da smo morali uključiti naše učenike u sistem takmičenja u Srbiji, kako bi došli do evropske olimpijade.Naši učenici moraju prvo osvojiti medalje u Srbiji pa onda sve ostalo i to se dešava svake godine“ – kaže profesor Ilić.

Svjetska geografska olimpijada

Vlaseničke geografe, koji godinama donose medalje sa svih nivoa takmičenja geogarfske oilimpijade, bez zadrške podržava lokalna uprava. Predsjednik SO Vlasenica Goran Đurić, koji je bio I na poziciiji direktora vlaseničkog SŠC, kaže da iza svega stoji veliki trud I zalaganje.

“Želim da kaže da su naši učenici najbolji ambasadori Vlasenice pa I Republike Srpske i BiH. Iza svega toga stoji jedan veliki trud. Naši učenici nikada nisu otišli na neko takmičenje, a da nas nisu obradovali. Ovo je dokaz kvalitetnog rada a u prilog tome ide I činjenica da je profesor Ilić, prije dvije godine od resornog ministarstva dobio Svetosavsku nagradu, za sve ono što je učinio ne samo za našu školu , nego i za Vlasenicu i Republiku Srpsku. Vrlo dobro znam koliko je potrebno truda, energije i finansija da se sve ovo iznese. Opština uvijek daje podršku a s obzirom da ja predstavljam i Šumsko gazdinstvo “Birač”, mi ćemo se takođe uključiti u skladu sa našim mogućnostima . Nadam se da će se naši učenici vratiti sa medaljama, ali ipak je bitno da odu i da steknu neka nova iskustva . Neka im ovo putovanje ostane u lijepom sjećanju i nadam se da će steći određene kontakte i vratiti se sa nekom od medalja” – poručio je predsjednik SO Vlasenica Goran Đurić.

Svjetska geografska olimpijada

Direktor SŠC MIlorad Vlačić u Vlaenici Pajisija Petrović napominje da  je plasman učenika veliki uspjeh za SŠC.

“Plasman naših učenika na Svjetsku geografsku olimpijadu je jedno veliko zadovoljstvo za Centar. Svaka čast učenicima i profesoru Iliću. Ovo nije prvi put da naša škola izlazi na Svjetsku geografsku olimpijadu . Kao direktor, ja sam izuzetno ponosan što iamo takve učenike kao što su Svjetlana I Katarina.Otići u Indoneziju nije lako, postoje tehnički ali i finansijski problem, ali uz pomoć Republičkog pedagogoškog zavoda, lokalnih vlasti, sponzora, uspjeli smo da obezbijedimo neophodna sredstva za siguran i bezbjedan odlazak naših učenika u Indoneziju, u grad Bandung na Svjetsku geografsku olimpijadu. Cifra je oko 8.000 KM” – kaže direktor SŠC “Milorad Vlačić” Vlasenica Pajisija Petrović.

Odlazak na takmičenje pomogli su I Ministarstvo inostaranih poslova BiH, Ambasada Indonezije u Sarajevu, Ambasada BiH u Džakarti.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button