ističemonaslovnaRegija Birač

Dan srca obilježen besplatnim preventivnim pregledima u Rajićima

Danas se obilježava 29. septembar, Svjetski dan srca, a kardiovaskularne bolesti su na prvom mjestu kao uzrok smrti u Republici Srpskoj – podaci su Instituta za javno zdravtsvo RS. U susret ovom datumu, juče su obavljeni preventivni pregledi mještana u naselju Rajići u organizaciji milićkog Doma zdravlja. Preglede je obavljala diretorica doma zdravlja “Sveti Nikola” Milići, dr porodične medicine Tanja Sušić. Ona je naglasila da je ovo druga akcija, koju je organizovao dom zdravlja u cilju dostupnosti primarane zdravstvene zaštite građanima koji žive u ruralnom dijelu opštine.

dan srca - Rajići

“Preventivni pregled obuhvata mjerenje krvnog pritiska, holesterola, saturacije, šećera u krvi i fizikalni pregled. Takođe, uz pregled, građani mogu da dobiju i ljekarski savjet. Evo 29.septembar se obilježava kao Svjetski dan srca a “najbolji lijek” za kardiovaskularne bolesti je prevencija. Zato su ovi preventivni pregledi jako bitni, prevencijom smanjujemo i troškove liječenja, tako da savjetujem pacijentima da se redovno kontrolišu” – poručila je dr Tanja Sušić.

Zoran Simić ima 63 godine, kaže da je prošle godine imao moždani udar i od tada redovno ide na preventivne preglede.

“Ovaj pregled je dobrodošao! Sve je u redu, jedino me zglobovi bole. Moj savjet je svima da se čuvaju, da paze šta jedu. Šta ćeš, cigare,kafa, alkohol sve se mora baciti…“ – kaže Zoran.

Savo Jović ima 72 godine I došao je na preventivni pregled. “Ovo nam je pred kućom i ne može biti bolje i pametnije. Trebalo bi svake sedmice da se organizuje, ili bar jednom mjesečno ako su u mogućnosti. Zadovoljan sam, rezultati su dobri “ – kaže Savo.

dan srca

“Puno mi znači što su došli, jer ne idem baš najredovnije na kontrolu. Malo me noga boli a sa pritiskom nemam problema. Dobro je koje su godine” – kaže Milanka Jović koja je ovih dana napunila 71 godinu.

dan srca

“Bila sam na preventivnom pregledu i to bih svima preporučila, jer prevencija je put ka zdravlju” – kaže tridesetšestogodišnja Milena Šargić.

Dom zdravlja “Sveti Nikola” Milići će akciju preventivnih pregleda stanovništva organizovati i u drugim mjestima o čemu će biti na vrijeme obaviješteni.

Ove godine Svjetska federacija za srce obilježava Svjetski dan srca pod sloganom “Koristi srce, upoznaj srce”.Prema procjeni Svjetske zdravstvene organizacije, kardiovaskularne bolesti su trenutno odgovorne za 18,6 miliona smrti u svijetu godišnje, posebno smrti od srčanog i moždanog udara. Najvažniji faktori rizika za nastanak kardiovaskularnih bolesti, a koji su vezani za ponašanje pojedinca, nepravilna ishrana, fizička neaktivnost, upotreba duvana i štetna upotreba alkohola.

Efekti faktora rizika u ponašanju mogu se pojaviti kod pojedinca kao povišen krvni pritisak, povišen nivo šećera u krvi, povišene masnoće u krvi i prekomjerna tjelesna težina i gojaznost. Ovi “posredni faktori rizika” ukazuju na povećan rizik od razvoja srčanog udara, moždanog udara, zatajenja srca i drugih komplikacija.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button