ističemonaslovnaRegija Birač

Milići: 522 korisnika energetske podrške za troškove grijanja

Na području opštine Milići finansijsku pomoć za troškove grijanja u okviru realizacije paketa energetske podrške energetski siromašnim potrošačima dobiće 522 korisnika/domaćinstva – potvrđuje direktor Centra za socijalni rad u Milićima Branko Šalipurević.

„Paketom energetske podrške pomoći obuhvaćeno je 38 korisnika novčane pomoći preko Centra za socijalni rad Milići, 149 korisnika dodatka na djecu, 169 korisnika boračke kategorije, tu je i 5 korisnika starijih od 65 godina bez ikakvih primanja koja su se javila na raspisani konkurs , i 161 korisnik čija penzija ne prelazi 350 KM” – kaže Šalipurević.

On dodaje da će isplata, prema informacijama dobijenim od nadležnog ministarstva, početi u septembru. “Ko ima otvoren tekući račun, isplata će ići preko banke a ko nema, isplata ove pomoći će se obavljati putem pošte” – ističe Šalipurević.

U skladu sa odlukom Vlade RS o načinu realizacije paketa energetske podrške energetski siromašnim potrošačima za troškove grijanja, ukupno je u Republici Srpskoj obuhvaćeno 67 731 korisnika a finansijska pomoć za troškove grijanja po domaćinstvu iznosiće 476,46 KM.

Riječ je o paketu podrške energetski siromašnim potrošačima/ugroženim domaćinstvima kroz dodjelu finansijske pomoći za troškove grijanja iz instrumenta pretpristupne pomoći “IPA tri” za 2023. godinu. Cilj raspodjele ove finansijske pomoći je ublažavanje negativnih socio-ekonomskih uticaja energetske krize.

Vlada Republike Srpske prihvatila je na 35. sjednici, održanoj 31.avgusta u Banjaluci,   Informaciju o realizaciji paketa energetske podrške energetski siromašnim potrošačima.

Predviđeno je da isplatu sredstava za boračke kategorije i korisnike penzije izvrši Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, dok će isplatu finansijske pomoći korisnicima prava na novčanu pomoć, korisnicima prava na dodatak na djecu i licima starijim od 65 godina koja ne ostvaruju lična primanja izvršiti Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite.

Za ove svrhe Ministarstvo finansija doznačiće Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite sredstva u iznosu od 23.730.090,30 KM, a Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite sredstva u iznosu od 8.541.021,96 KM.  

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button