naslovnaRegija Birač

Jurišni odred Vlasenica – obilježena 31 godina od formiranja

U Vlasenici je u subotu obilježena 31 godina od formiranja Jurišnog odreda Vlasenica, elitne jedinice VRS. Obilježavanje je počelo Svetom liturgijom u hramu Sv.apostola Petra i Pavla, zatim je posjećena spomen soba a nakon toga položeni vijenci na centralno spomen obilježje borcima Prvog i Drugog svjetskog, te Odbrambeno-otadžbinskog rata na Trgu srpskih boraca. Svečana akademija održana je u amfiteatru Šumarskog fakulteta u Vlasenici. Predsjednik Boračke organizacije Vlasenica i pripadnik Jurišnog odreda, Mile Simanić kaže da je kroz Jurišni odred prošlo više od 700 boraca, a u različitim periodima jedinica je imala od 130 do 160 vojnika, a 18 ih je poginulo.

jurišni odred

„Prvo moramo pomenuti poginule borce našeg Jurišnog odreda kao i ostale borce koji su u drugim jedinicima bili. Bitno je da ovakvim događajima pominjeno borce, jer na taj način mi ih i dalje činimo „živim“ i nadam se da će ova omladina nastaviti da obilježava ovakve događaje. Moram naglasiti da je Jurišni odred ispisao svijetle stranice istorije Repubike Srpske. U Jurišnom odredu poginulo je 18 boraca, preko 100 ih je ranjeno a mnogi od njih, iako ranjeni vraćali su se u Jedinicu da pomognu saborcima. To je bila jedinica mladosti, ispod 25 godina je bio prosjek starosti, hvala im što su bili dio ove jedinice i što su istrajali do kraja rata“ – poručio je Simanić.

jurišni odred

Načelnik opštine Vlasenica Miroslav Kraljević, koji je bio na čelu Jurišnika, kaže da je ova jedinica stvorena u prelomnim trenucima za opstanak Srpskog naroda na ovim prostorima.

„Kada je srpski narod bio na granici da li da ostane na svojim ognjištima da se brani ili da napusti ovu teritoriju, formiran je Jurišni odred. Hvala svim borcima mojim, slava onima koji su poginuli. Kao načelnik trudim se da pomognem ne samo pripadnicima Jurišnog odreda već i svim borcima, ratnim vojnim invalidima…Mi kao društvo činimo sve da se poboljša status ove populacije“ – istakao je načelnik Kraljević.

I ove godine obilježavanju godišnjice formiranja Jurišnog odreda, prisustvovao je premijer RS Radovan Višković.

„Evo, protekla je 31 godina od tih dana, ali ja hoću da kažem da nije bilo Jurišnog odreda, vjetovatno da bi situacija na samom terenu bila drugačija. To je bila Jedinica koja je ljudima ulivala sigurnost, i zato sam ja ovdje sa ponosom i kao predsjednik Vlade i kao neko ko je sa ovih terena, ko zna kakav je doprinos Jurišnog odreda u stvaranju RS i odbrani ovih naših prostora. Mi, koji predstavljamo u određenom momentu institucije RS, moramo da se sjetimo njihove žrtve. U Vladi imamo posebno tijelo koje se bavi obilježavanjem značajnih događaja u RS. Sa ponosom mogu da kažem da bitne događaje obilježavamo i u saradnji sa Srbijom“ – naglasio je premijer Višković i dodao da se i danas vodi borba za opstanak RS.

„Sve ono što su naši borci svojom krvlju stvarali, danas neko hoće da nam oduzme. Republika Srpska je u Dejtonu, mirovnim sporazumom, Ustavom BiH, Ustavom Republike Srpske dobila 49% teritorije i svu imovinu koja se nalazi na teritoriji RS. Imovina BiH je na entitetima i to nismo mi izmislii nego tako kaže Ustav Bosne i Hercegovine i to je jasno svima. Umjesto da se mi 30 godina poslije nesretnog rata bavimo drugim pitanjima, mi raspravljamo o nečemu što je Ustavom i Dejtonskim mirovnim sporazumom određeno“ – izjavio je predsjednik Vlade RS Radovan Višković.

Višković je 2018. godine, kao izaslanik Vlade Republike Srpske, uručio orden Karađorđeve zvijezde drugog reda Jurišnom odredu.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button