ističemonaslovnaRegija Birač

Kante za razvrstavanje otpada u milićkom SŠC – poklon dobrotvora

Nova školska godina u milićkom SŠC “Milutin Milanković” donosi i nove, korisne navike. Naime, srednjoškolci sada imaju priliku da razvrstavanjem komunalnog otpada, daju doprinos očuvanju životne sredine, a sve to im je omogućeno jer su nabavljene kante za selektovanje otpada – potvrđuje profesor pravoslavne vjeronauke u milićkom SŠC Milan Vuković.

kante - sšc milići

“Ovo nam je veoma važno, jer mi na taj način djecu, kroz školovanje, učimo koliko je važno da brinemo o pravilnom razvrstavanju komunalnog otpada, sve u cilju zaštite životne okoline. Kante su produkt projekta naših učenika, koji su radili prije dvije godine na temu “Odgovornost prema prirodi”. Mi kao rješenja za smanjenje zagađenosti životne sredine, imamo i praktikujemo u našoj, sakupljanje čepova i sakupljanje baterija i želja nam je bila da nabavimo pomenute kante. Nažalost, dvije godine smo čekali na ove kante i sada smo ih dobili, zahvaljujući dobrotvorima, koji žele da ostanu anonimni. Ovo čekanje od dvije godine, ja vidim kao vid obrazovnog karaktera jer djeca treba da vide, da se za sve treba boriti i ne odustajati. Nadamo se, evo ja ću cu pozvati sve dobrotvore, koji mogu, da poklone i vrtiću i osnovnoj školi identične kante. Nabavka sa dostavom košta 150 KM” – kaže profesor pravoslavne vjeronauke Milan Vuković.

Aktivnosti na očuvanju životne sredine dio su Projektne sedmice, u okviru koje su, kako je podsjetio Vuković, učenici zasadili drvored, pravili sunčani sat i dr.

Posebne kategorije za selektovanje otpada su: metal i aluminijum, hartija i karton,  plastikastaklotekstilelektronski otpad i medicinski otpad. Štednja energije je važan faktor u očuvanju životne sredine, kao i ublažavanja globalnog zagrevanja i posledica koje ono ostavlja na našu planetu.Smanjenjem upotrebe prirodnih sirovina, smanjuje se zagađenje vazduha, vode i tla, te je reciklaža značajan faktor u očuvanju prirodne sredine. Reciklaža značajno smanjuje količinu otpada koji se odlaže na deponije, a samim tim i njihovo širenje.Ušteda energije doprinosi smanjenom emitovanju gasova koji izazivaju efekat staklene bašte.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button