ističemonaslovnaRegija Birač

Leptir organizovao radionice o stanovanju uz podršku i nasilju

Udruženje roditelja hendikepirane djece i omladine “Leptir” Srebrenica, realizuje dva projekta uz podršku Ekumenske inicijative žena Omiš iz Hrvatske. Prvi projekat nosi naziv  „Ženska ljudska prava i vjerski običaji kao podrška nenasilju nad ženama, miru i pomirenju“ a drugi se odnosi na „Stanovanje uz podršku – jednaka prava za sve“. Projekti se implementiraju devet mjeseci a jedna od aktivnosti, realizovana je danas u prostorijama Udruženja “Leptir” za predstavnike institucija opštine Bratunac.

leptir - vesna

„Danas smo održali radionicu na temu koja je vezana za nasilje nad osobama sa invaliditetom sa fokusom na žene sa invaliditetom a druga tema nam je stanovanje uz podršku za osobe  sa invaliditetom. Aktivnost je dio projekata koje realizujemo uz podršku našeg donatora – Ekumenske inicijative žena Omiš iz Hrvatske. Ovo je već osmi mjesec trajanja projekata. Do sada smo imali edukativne radionice na temu ženskih ljudskih prava za žene i djevojke sa invaliditetom. Cilj je bio edukovati korisnice, šta su ženska ljudska prava, šta podrazumijevamo pod nasljem, koji su oblici nasilja, kako se zaštiti i dr. Takođe smo imali i psihosocijalne radionice, gdje sa ženama razgovaramo kako prepoznati nasilje kako ga spriječiti i tu smo uvrstili izradu kreativniih radova od vune i vunice. Takođe smo imali i razmjenu kulturnih i vjerskih običaja – pa smo tako obilježili Kurban bajram, Ramazanski bajram, katolički i pravoslavni Vaskrs i još je ostalo da obilježimo katolički i pravoslavni Božić. Tu pripremamo jela koja su tradicionalna za pomenute praznike. Posjetio nas je i hodža iz Sućeske. U ovom projektu imamo i edukativne radionice koje su namijenjene zaposlenim u opštinama i institucijama opština Bratunac i Srebrencia. Cilj nam je potpisivanje Protokola sa pomenutim opštinama. Imali smo već sastanak sa predstavnicima opštine Srebrenica a danas su na radionici predstavnici opštine Bratunac“ – kaže Vesna Stjepanović, sekretar Udruženja roditelja hendikepirane djece i omladine „Leptir“ iz Srebrenice i dodaje da uporedo sa ovim, realizuju i projekat „Stanovanje uz podršku – jednaka prava za sve“.

„Kroz ovaj projekat smo posjetili naše partnere iz Udruženja „Moje idjete“ Solin, i upoznali se sa načinom na koji oni realizuju stanovanje uz podršku. Oni imaju organizovano stanovanje uz podršku i stanovanje u stambenim jedinicama za mlade. U ovu posjetu je bilo uključeno i šest majki a iskustva koja smo tamo stekli, prenijeli smo našim korisnicima i institucijama. Očekujemo da nam sledeće sedmice dođu gošće iz Solina u posjetu, da vide kako mi radimo i da se susretnu sa ljudima iz naših lokalnih zajednica. U cilju stvaranja preduslova za uspostavljanje usluga stanovanja, potrebne su različite metode, puno rada sa našim korisnicma, sa roditeljima, sa institucijama čija nam je podrška najviše potrebna u realizaciji ove ideje. Ovo je pilot projekat, da se našim mladim korisnicima pruži podrška jer je najveća briga roditelja za svako dijete – šta posle njih? “– kaže Stjepanovićeva.

Ona navodi da nakon realizacije ovog projekta, očekuju da opštine Bratunac i Srebrenica, daju prijedlog, da se u budžet uvrsti finansiranje jednog asistenta i iznalaženje stambene jedinice. “Mi u Udruženju planiramo i u pregovorima smo sa opštinma i traženjem donatorima, da naš Dnevni centar u Potočarima nadogradimo, gdje bi pružali edukaciju našim korisnicma, dok se ne stvore uslovi za pravu stambenu jedinicu gdje bi oni mogli da borave“ – kaže Stjepanovićeva.

Leptir - Maja

Današnju radionicu vodila je Marijana Đukanović, stručni saradniu Udruženja “Leptir”, član udruženja i volonter. Ona navodi da je prijeko potrebno da se nešto uradi, kako po pitanju nasilja nad ženama sa invaliditeom tako i u vezi sa stanovanjem uz podršku.

„Stanovanje uz podršku je jedan program koji bi se trebao implementirati s obzirom da po najnovijim standardima socijalne zaštite, svi imamo pravo na učestvovanje u životu lokalne zajednice. Na ovom postulatu se i razvila cjelokupna ideja da se ljudi više ne smještaju u domove ili druge ustanove već u svojoj lokalnoj zajednici, gdje mogu dati određeni doprinos. Nadam se da će naše društvo imati sluha za to. Do sada se to nije desilo, jer nažalost statistika kaže da na nivou BiH pomaci na polju deinstitucionalizacije se dešavaju u FBiH , imamo primjere po kantonima, međutim u RS je to 0%, što je poraz. Zato mislim da je potrebno da se sa ovim krene, jer ćemo napraviti i uštede u budžetu. Jedan socijalni radnik na ovaj način bi mogao da opslužuje veći broj korisnika sa manjim opsegom posla. Naravno, uz podršku i ostalih stručnjaka. Evo imamo primjer Grada Kula u  susjednoj Srbiji, gdje su članovi “Leptira” išli u posjetu, da Grad finansira stanovanje uz podršku i to dobro funkcioniše. Takođe i u Hrvatskoj je jako dobro to organizovano i ono što su nam kolege iz Hrvatske rekle da su slabo dobijali od države instrukcije ili zahtjeve već je to implementirano zahvaljujući fondovima EU koji su oni dužni da koriste. Iskreno se nadam da ćemo se pomjeriti sa nulte tačke, mi u Leptiru imamo resurse i vjerujemo da ćemo uz pomoć institucija uspjeti u ovoj ideji“ – kaže Đukanovićeva.

Druga tema, današnje radionice, koja je jako bitna, odnosi se na nasilje nad ženama i djevojkama sa invaliditetom. Đukanovićeva kaže da žena sa invaliditetom u kontekstu nasilja je prepoznata ili samo kao žena ili osoba sa invaliditetom.

„Mi smo nažalost, ovdje u “Leptiru” imali bezbroj slučaja, čak i ozbiljnih slučajeva nasilja nad ženama sa invaliditetom. Ono što definitivno nedostaje jeste protokol o postupanju, kako ne bi jedni sa drugih prebacivali odgovornost. Žene sa invaliditetom su marginalizovane po više kategorija a još kada neko vrši nasilje nad njom, onda je to duplo marginalizovanje. Udruženju su se obraćale  žene sa invaliditetom koje su doživjele seksualno nasilje, fizičko i psihičko nasilje. Ali sve ovo je itekako i oblik institucionalnog nasilja, jer čim neko iz institucija „digne ruke“ i kaže nije moja odgovornost – to je institucionalno nasilje. Drago mi je da sam danas ovdje da imam priliku da govorim o ovim temama. Mi ćemo se i dalje boriti protiv svakog oblika nasilja“ – poručuje Đukanovićeva.

U Centru za socijalni rad Bratunac kažu da razumiju potrebe korisnika Udruženja “Leptir” ali finanisijska situacija određuje pravila. 

“Žene sa invaliditetom su dvostruko ranjive – prvo zato što su žene a drugo zato što imaju invaliditet. Stoga svi trebaju da se uključe u rješavanje problema nasija kroz podršku licima sa invaliditetom. Što se tiče stanovanja uz podršku, taj koncept mi je poznat. Znam da je u Srbiji donekle zaživio. Naravno, za to su potrebna finansijska sredstva i neka inicijativa, neko osvješćivanje u institucijama sistema koje treba da donesu potrebne odluke” – kaže Dijana Savić, socijalni radnik u Centru za socijani rad Bratunac

Realizaciju pomenutih projekata Udruženje “Leptir” je počelo u februaru i završava u oktobru ove godine.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pogledajte još
Close
Back to top button