Neprijatna gorušica javlja se kod 40 odsto ljudi. Većina smatra da će proći sama od sebe, te je ne spominju svojim lekarima. Drugi je leče na svoju ruku…
Gorušica nastaje zbog ponovljenih vraćanja, tačnije refluksa, želudačne kiseline. Pečenje i žarenje u grudima glavni su simptomi. Veliku ulogu u njenom smirivanju igra hrana. Zato je važno da znate koje namirnice pojačavaju gorušicu, a koje ne izazivaju intezivno lučenje želudačne kiseline.
Dobre namirnice
- Banane su bogate vitaminom B, koji deluje protiv kiselina. One pomažu kod lošeg varenja, a jedna banana dnevno će sprečiti pojavu gorušice.
- Kupus je bogat vlaknima, a prirodna vlakna i enzimi u kupusu smanjuju kiseline u organima za varenje.
- Ovsene pahuljice su bogate antioksidantima i vlaknima i povoljno deluje na želudačnu floru. Dovoljna je jedna porcija.
- Đumbir takođe umiruje nivo kiseline i ublažava žarenje u želucu i jednjaku.
Izbegavati
- Mleko u borbi protiv gorušice predstavlja najčešću zabludu. Kada mleko stigne do želuca, mlečne masnoće, kalcijum i belančevine izazivaju pojačano lučenje kiseline i potenciraju ovaj problem.
- Mentol bombone, koje se u narodu vrlo često koriste za ublažavanje gorušice, takođe predstavljaju zabludu. Nana, kao njihov glavni sastojak, opušta donji deo jednjaka i na taj način povećava opasnost od gorušice.
- Ljutu hranu trebalo bi izbegavati kada god je moguće, a naročito beli luk i ljutu papriku, kao i gazirana pića, čaj i kafu. Najmanje tri sata pre spavanja ne bi trebalo konzumirati nikakvu hranu.