ističemonaslovnaRegija Birač

Rogosija – obilježena 31 godina od stradanja 29 vojnika VRS

Rogosija je juče bila mjesto obilježavanja stradanja 29 boraca VRS. Služen je parastos u prisustvu porodica poginulih, predstavnika opština Vlasenice i Milića, boračkih organizacija, građana, učenika OŠ „Vuk Кaradžić“ Vlasenica, koji su do spomen obilježja stigli pješke, te položeno cvijeće na centralno spomen obilježje i prislužene svijeće.

rogosija

Nada Ninić, predsjednik Opštinske organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Vlasenica kaže da svake godine dolazi na obilježavanje. “Ovdje je dato 29 života, emocije su i danas jake. Drago mi je da imamo puno mladih ovdje i smatram da na ovom mjestu, učenicima treba održati predavanje , istorijski čas, da znaju šta se desilo.Ovdje su ljudi mučeni, paljeni…” – kaže Ninićeva, majka poginulog borca.

„Smatramo da je naša moralna obaveza da se pojavimo svake godine, 26. septembra, na Rogosiji. Trudimo se da omasovimo ovaj događaj i uspjevamo u tome Duboki naklon svim žrtvama i njihovim porodicama, ovaj datum ne smije da se zaboravi“ – izjavio je predsjednik SO Vlasenica Goran Đurić.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Vlasenica, Mile Simanić kaže da i ovog 26.septembra, odaje se počast herojima.”Naša je moralna obaveza da dolazimo ovdje i našim junacima, borcima Vojske Republike Srpske, odajemo počast i da ih nikad ne zaboravimo. Izgubili su živote boreći se za svoju zemlju, za svoju grudu, za Republiku Srpsku i slobodu, koju su nam dali. Nećemo izdati naše borce, naše ideale i to je najbolji zavjet našim poginulim borcima. Moram da napomenem, da do sad niko nikad nije osuđen niti pozvan za ovaj gnusni zločin” – kaže Simanić.

rogosija

Načelnik opštine Milići Marko Savić naveo je da je naša obaveza da odamo počast stradalima i izrazimo saučešće porodicama stradalih. “Oni su dali svoje živote sa ciljem da se ne ponove stare rane iz četrdesetih godina prošlog vijeka. Ono što nas sve boli i vrijeđa jeste da ne postoji granica jednakosti svih žrtava.Nažalost, u našim istorijskim udžbenicima ne postoji gradivo koje govori o Rogosiji i drugim stratištima, ali me raduje što vidim djecu školskog uzrasta ovdje i iskreno se zahvaljujem obrazovnim ustanovama koje su omogućile djeci dolazak, jer njihovo prisustvo ovdje je garant da se Rogosija neće zaboraviti” – poručio je Savić.

Prigodan program izvele su učenice SŠC “Milorad Vlačić” Vlasenica.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button