naslovnaRegija Birač

Novi specijalista dermatovenerologije u Bolnici Zvornik

Nakon završene specijalizacije i položenog stručnog ispita dr Aleksandra Čuturić počinje sa radom u Dermatovenerološkoj ambulanti bolnice Zvornik. Specijalista, dr Aleksandra Čuturić nakon završene srednje Medicinske škole u Zvorniku upisuje Medicinski fakultet u Novom Sadu, koji završava 2016. god.

Od 2016. do 2019. Godine radi u Domu zdravlјa Zvornik i područnim Domovima zdravlјa.

Veći dio specijalističkog staža provela je pri Univerzitetskom kliničkom Centru u Banja Luci, u matičnoj ustanovi bolnici u Zvorniku, a potom u Univerzitetskom kliničkom centru Srbije u Beogradu pri Klinici za dermatovenerologiju.

Novi specialista dermatovenerologije dr Čuturić, završila je početni i napredni kurs za dermoskopiju, obzirom da se i dermoskop, aparat uz koji se precizno sagledavaju pigmentne promene na površini kože i u nešto dublјim slojevima gornjeg dermisa, uskoro stiže u našu ustanovu.

Dermatologija se bavi prevencijom, dijagnostikom i liječenjem bolesti kože i sluzokože cijelog tijela, kose i noktiju, dok se venerologija bavi liječenjem polnoprenosivih bolesti.

Specijalista dermatovenerologije dr Aleksandra navodi da se i veliki broj obolјenja često prvo manifestuje na koži, koje mogu pomoći da se postavi dijagnoza, kao i da se preveniraju teža obolјenja.

Kako bi koža nesmetano obavlјala svoju funkciju i lijepo izgledala potrebno ju je njegovati, a bolesti liječiti.

Rukovodstvo ustanove, na čelu sa direktorom Ivanom Popovićem, dr Aleksandri želi uspješan, pouzdan i kvalitetan rad u našoj ustanovi.

Dermatovenerologija ili dermatologija je nauka o koži i polno prenosivim bolestima. Ona je jedinstvena specijalnost koja obuhvata medicinske i hirurške aspecte. Dermatolog se stara o bolestima u najširem smislu reči, kao i o nekim kozmetičkim problemima kože, kose, i noktiju. To je specijalnost sa medicinskim i hirurškim aspektima.

Dermatologija proučava:

Makroskopsku građu kože i vidljivih sluznica,

Venerologija je nauka o polnim bolestima. Venerologija proučava:

  • Bolesti koje se prenose polnim putem, (engl. sexually transmited diseases, STD),
  • Liječenje STD,
  • Epidemiologiju STD.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button