ističemonaslovnaRegija Birač

“Alumina” je obilježila 45 godina postojanja i rada Fabrike

U petak 06.oktobra, kompanija “Alumina” je obilježila 45 godina postojanja i rada.

Šestog oktobra 1978. godine počela je sa radom Fabrika glinice „Birač“ u Zvorniku.  U rekordnom vremenu,  za samo 36 mjeseci,  22 izvođača radova, sa oko 4.500 graditelja, završilo je jednu od najvećih fabrika za proizvodnju glinice na prostorima Balkana, godišnjeg kapaciteta  600.000 tona.

"Alumina je obilježila

“Alumina” je obilježila skromnom svečanošću ovaj značajan jubilej, kome su, pored članova Uprave i menadžmenta kompanije, te vlasnika firme „Pavgord“ iz Foče Gordana Pavlovića, najvećeg povjerioca zvorničke fabrike,  kao i članova Odbora povjerilaca Fabrike glinice „Birač“ u stečaju i stečajnih upravnika zavisnih privrednih društava, prisustvovali i predstavnici Gradske uprave  Zvornika na čelu sa gradonačelnikom Bojanom Ivanovićem,  zatim poslanici iz Zvornika u Narodnoj skupštini Republike Srpske Spomenka Stevanović, Aleksandar Krsmanović i Siniša Mijatović. Obilježavanju velikog jubileja najvećeg zvorničkog kolektiva prisustvovao je i mr Rajko Dukić, predsjednik Grupacije i kompanije „Boksit“, strateškog partnera fabrike od njenog prvog dana rada.

Predsjednik Upravnog odbora “Alumine” Zoran Stevanović izjavio je danas da kompanija “Alumina” obilježava značajan jubilej i da nastoji da hvata korak sa tehnološkim napretkom, osvajanjem novih proizvoda i uvođenjem raznovrsnih inovacija kako bi se obezbijedile znatne uštede u proizvodnji s ciljem boljeg pozicioniranja na svjetskom tržištu.

-Kompanija „Alumina“ prodaje svoje proizvode u 50 zemalja na svim kontinentima, tako da taj korak treba održati i učvrstiti se na toj poziciji kako bi stvorila sebi višegodišnju perspektivu za opstanak na tržištu – rekao je Stevanović novinarima povodom obilježavanja 45 godina rada ovog kolektiva.

On je naveo da “Alumina” u okviru svog formalno-pravnog statusa vodi brigu, prije svega, o zaposlenim radnicima, porodicama poginulih radnika i široj društvenoj zajednici.

Stevanović je naglasio da kompanija trenutno radi na proširenju kapaciteta pogona za proizvodnju finoprecipitiranih hidrata, gdje će sa sadašnjih 40.000 tona na godišnjem nivou, već početkom naredne godine proizvoditi oko 60.000 tona ovog proizvoda.

Stevanović je istakao da se vrše pripreme za rekonstrukciju energetskog sektora u fabrici, gdje će se vrlo brzo susresti sa naplatom emitovanja ugljen-dioksida u atmosferu, pa će se sa uglja morati prelaziti na obnovljive izvore energije.

On je rekao da u tom smislu kompanija ide u dva pravca.

-Idemo prvo sa rješenjem spalionice smeća, a drugo sa rješenjem gasne elektrane koja bi pored proizvodnje tehnološke pare proizvodila i električnu energiju za tržište – rekao je predsjednik Upravnog odbora “Alumine”.

Stevanović je rekao da je to opredjeljenje kompanije, ali je uslov da bi se time bavili završetak stečajnog postupka Fabrike glinice “Birač”, jer rekonstrukcija, odnosno izgradnja novog energetskog postrojenja u “Alumini” zahtijeva od 80 do 100 miliona evra.

-Nijedna banka na svijetu neće da sarađuje sa kompanijom sve dok je formalno-pravni status fabrike ovakav kakav je sad – rekao je Stevanović.

On je podsjetio da kompanija trenutno zapošljava nešto više od 1.500 radnika

Prema njegovim riječima, sadašnji menadžment se ponaša kao selektor u smislu da daje priliku da ljudi odu iz fabrike koji ispunjavaju uslove za penzionisanje i one koji mogu ostvariti invalidsku penziju, te ljude koji su jednostavno nezainteresovani za rad u fabrici.

Ističući da neke ljude ne možete iskoristiti da zarade ni trećinu svoje plate, Stevanović je rekao da kompanija istovremeno daje šansu mladim ljudima kojih je u posljednjih sedam mjeseci primljeno 130.

-Svi su oni primljeni na određeno vrijeme i bićemo zadovoljni ako od njih 130 napravimo 70 dobro obučenih i dobro posvećenih radnika u fabrici – rekao je Stevanović i dodao da će krajem ove ili početkom iduće godine biti primljeno još 70 novih proizvodnih radnika.

Stevanović je rekao da je cilj da se podmladi kolektiv jer se već suočava sa činjenicom da je manjak eletričara, bravara, automatičara, zavarivača i drugih proizvodnih zanimanja.

-Sa Tehničkim školskim centrom iz Karakaja imamo potpisan ugovor da se u fabrici obavlja profesionalna praksa njihovih učenika kojima će biti data prilika da se zaposle odmah po završetku školovanja – rekao je Stevanović i dodao da kompanija nastoji da dobije kvalitetnu radnu snagu sa ovih prostora.

“Alumina” je obilježila 45 godina postojanja i rada – Predsjednik grupacije i kompanije “Boksit” iz Milića Rajko Dukić rekao je da je 6. oktobra 1978. godine bio prisutan na otvaranju Fabrike glinice “Birač” kao direktor Rudnika “Boksit”.

"Alumina" je obilježila

-Fabriku je otvorio tadašnji predsjednik Savezne vlade Jugoslavije Veselin Đuranović u prisustvu direktora „Energoinvesta“ Emerika Bluma i potpredsjednika Vlade Rusije – rekao je Dukić.

Prvi čovjek „Boksita“ iz Milića govorio je o istorijatu Fabrike glinice „Birač“, o izboru lokacije za njenu gradnju, početnim proizvodnim kapacitetima i njenim mogućnostima, te naglasio da Grupacija i kompanija „Boksit“ danas imaju izuzetno dobru poslovnu saradnju sa novom upravom i menadžmentom „Alumine“.

U proteklih 45 godina rada Fabrike, kako se danas moglo čuti,  proizvedeno je blizu 14 miliona tona glinice i drugih proizvoda.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button