ističemonaslovnaRegija Birač

Dani porodične medicine : dr Boris Žarković održao predavanje

Dani porodične medicine, osamnaesti po redu održani su u Bijeljini a učešće su uzelii predstavnici JZU Bolnica Zvornik. Načelnik Odjeljenja interne medicine bolnice Zvornik, dr Boris Žarković, specijalista interne medicine – subspecijalista gastroenterologije održao je stručno predavanje na temu Gastroezofagealna refluksna bolest – GERB – saopšteno je iz Bolnice Zvornik.

Cilj dvodnevnog stručnog skupa je usvajanje novih znanja i tehnologija u liječenju različitih oboljenja – kardiovaskularnih, dijabetesa, te korištenja ultrazvučne dijagnostike u porodičnoj medicini.

Dvodnevna manifestacija 18. Dani porodične medicine, održana je u Etno selu Stanišići, u organizaciji Udruženja doktora porodične medicine Republike Srpske.

U sklopu osamnaestih Dana porodične medicine “Budi spreman – Odgovori na izazove” održana je Panel diskusija “Digitalizacija – IZIS – juče, danas, sutra”, na kojoj je direktor JZU Bolnica Zvornik, Ivan Popović, imao priliku da predstavi rad Bolnice Zvornik i govori na temu digitalizacije i uvođenju integrisanog informatičkog sistema – IZIS-a u PZZ i zdravstveni sektor Republike Srpske.

Pored Ivana Popovića, otvorenom dijalogu prisustvovali su predstavnici Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, Farmaceutskog društva Republike Srpske, Udruženja doktora porodične medicine Republike Srpske i Slavko Bojić predstavnik kompanije MMS Code, kreator navedenog programa.Ovim Panelom navedeni predstavnici imali su priliku da naprave uvid kakve smo probleme imali do sada u implementaciji projekta, kako bismo ih prevazilazili, gdje smo sada i kako nastaviti u budućnosti.

“Mi se nalazimo u specifičnoj situaciji i kao društvo od globalizacije, digitalizacije, vještačke inteligencije, a doktori porodične medicine imaju specifičnu ulogu u sistemnu, a mi smo temelj. Sve što se dešava u zdravstvenom sistemu prolazi kroz porodičnu medicinu i u tom smislu moramo se naoružati kvalitetnim znanjima i modernim vještinama” – rekao je predsjednik Udruženja doktora porodične medicine Republike Srpske Draško Kuprešak.

Kongres je okupio više od 250 učesnika gdje se najnovija naučna saznanja prenose domaćim doktorima, a učesnici na konferenciji prenose novosti u zdravstvu iz Holandije, Portugala, Južne Koreje, video-linkom i iz Hrvatske, iz Srbije, Republike Srpske i Federacije BiH.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button